Divat

Viselj gumit!

6850

Az újrahasznosítás fontossága nyilvánvaló, rendszeresen tesznek is a megoldás érdekében, hogy valóban hasznos legyen a hulladék alapanyagként való alkalmazása. Számtalan divattervezői kísérletnek is tanúi lehettünk már. A legújabb kreatív próbálkozás szereplői Kolumbiából származnak, és a táskadizájn berkein belül szeretnének a környezetvédelemért tenni.

Olyan kiegészítők tervezésébe és elkészítésébe fogtak, amelyek különlegessége a felhasznált anyagban rejlik. A gumi alapanyaghoz szeméttelepeken jutottak hozzá, és ezekután az autók gumiját munkálták meg. A kezdeményezés Cyclus név alatt fut, és több helyi dizájnert is foglalkoztat. A gumitáskák kézzel készülnek, és a legkülönfélébb fazonok és méretek is megtalálhatóak köztük. Sportos alkatúaknak van hátizsák, irodistáknak és egyetemistáknak laptoptáska, divatbolond lányoknak pedig retikül - bizonyítandó, hogy az anyagnak és a nemes célnak nincsenek korlátai. A szín adott, de ezt az egyet leszámítva szárnyalhat a tervezők fantáziája.

A vállalkozás magyar vezetője azt is hozzátette, hogy ezek a táskák már-már az újrahasznosításnak, ennek a mozgalomnak a jelképeként tekinthető, amit mindenki - aki vásárol magának egy ilyen táskát - magán visel majd és hirdet. A dél-amerikai táskák Magyarországra is elértek és Táska Street néven fut a vállalkozás. Nem az egyetlen érdeme azonban a gumitáska-mozgalomnak a környezetvédelem, emellett nagy hangsúlyt kap náluk a méltányos kereskedelem fogalma is.

Magyar divatszíntéren már találkozhatunk hasonló ötlettel. Muskotál Dénes, az 1mind1 márka alapítója szintén gumibelsőből készít kiegészítőket, táska helyett azonban ékszerekben, karkötőkben és övekben utazik. Aki pedig kicsit is ismerős a dizájnboltok kínálatában, az tudja, hogy a Balkan Tango táskái és pénztárcái már jó ideje a piacon vannak.

Címlapon: 1mind1 nyaklánc. Fotó a cikkben: Cyclus táska

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások