Közösség

Csak férfi és nő között

6842

Kizárólag férfi és nő között jöhet létre házasság, a család pedig „nemzedékek szövetsége”. Többek között így módosítaná a magyar alkotmányt egy erre létrejött bizottság. A kiszivárgott koncepciót a baloldal és a zöldek nem támogatják (ahogy az alaptörvény-módosítást általában sem), ám ez kevés lesz, hiszen ha a szöveg a parlament elé kerül, így is megszavazzák majd. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Magyarországon belátható időn belül biztosan nem köthetnek házasságot a melegek, azaz be kell érniük a jelenlegi, a házassághoz hasonló bejegyzett élettársi viszony intézményével. Természetesen ez sem ment simán: három éve fogadták el ezt a törvényt és tavaly nyár óta lehet élni a lehetőséggel, ám a kettő között konzervatív körökből össztűz zúdult a döntéshozókra.

A Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának elnöke 2008-ban az Alkotmánybírósághoz fordult, egy családügyben szakértő püspök pedig azt nyilatkozta (nyilván kiterjedt statisztikai kutatások után), hogy „divatba jött a homoszexualitás”, illetve manapság nem „genetikai okokból”, hanem „társadalmi nyomás hatására” válnak az emberek meleggé. A hivatalos változat szerint "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása", nem is beszélve az erkölcsi kérdésekről (vö. szodómia). A bejegyzett élettársi kapcsolat egyébként pont olyan, mint a házasság, kivéve, hogy nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak örökbe gyereket és természetesen – a fentiek után nem csoda – kimarad a templomi szertartás lehetősége is.

Forrás: Boston Globe

Konkrétan a melegházasságról a következőt vallják: „A házasság szent, a homoszexuális kapcsolatok viszont ellenkeznek a természetes erkölcsi törvénnyel. A homoszexuális cselekedetek ugyanis kizárják a nemi aktusból az élet ajándékát. Nem az igazi érzelmi és szexuális komplementaritásból származnak. Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének.” Az „élet ajándékának” kérdésében természetesen igazuk van, ez ellen legfeljebb a Brian élete klasszikus jelenetében felhozott érvvel lehet harcolni („gyereke nem lehet, de joga lehet hozzá”). A „természetes erkölcsi törvény” azonban jótékony homályban marad, ahogy az is, hogy miért ne alapulhatna egy melegkapcsolat érzelmeken és szexualitáson egyszerre.

A melegházasságot támogatók többsége egyébként nem az Egyházat támadja, csupán annyit mond: a felekezetek ne kényszerítsék rá attitűdjüket a teljes társadalomra. Az sem érvényes, hogy azért tiltják, mert nem lehet gyerekük, hiszen a meddő, esetleg idős heterók is köthetnek házasságot, a hagyományokra hivatkozni pedig szintén kissé sántít: nem is olyan régen még a nők választójoga sem tartozott a „természetes erkölcsi törvények” közé. A melegházasság tiltása tehát diszkrimináció – mondják.  Hogy kinek van igaza, arról lehet vitázni, de tény, hogy lassan két éve működik a bejegyzett élettársi viszony és az ország egyben van.  A bevezetése utáni fél évben egyébként összesen 71 kapcsolatot jegyeztek be, és mivel ezen intézményt kifejezetten az egynemű párok kedvéért alkották meg, ez azt jelenti, hogy ugyanennyi meleg pár kötötte össze az életét hivatalosan is. Nem rohamozták meg a hivatalokat: az első héten senki sem élt a lehetőséggel, a második héten hárman, a rekord kilenc volt, egyébként nulla és négy között ingadozik a heti „szertartások” száma, nagyjából kétharmad-egyharmad arányban a férfiak javára.

Forrás: Boston Globe

A nemzetközi trendek közben kezdenek a melegek javára billenni, Amerikában például most először csökkent 50 százalék alá az ilyen házasságokat elutasítók aránya. A most bemutatott hatalmas, reprezentatív felmérés kimutatta: a megkérdezettek 48 százaléka ellenzi és 42 százaléka támogatja. Az 1980 után születettek több mint a fele mellette van, és főleg az idősek ellenzik, bár ők is egyre inkább megenyhülnek a kérdésben: az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest legalábbis (ilyen időközönként készül ugyanis felmérés) egyértelmű, hogy egyre elfogadóbbak. Magyarországi tudományos kutatásról kifejezetten e kérdésben nem tudunk, de a média körkérdései és az internetes szavazások egyértelműen azt mutatják, hogy a társadalom többsége ellenzi – bár tegyük hozzá, általánosan igaz, hogy akik kattintanak és betelefonálnak, azok tiltakozásból teszik mindezt, a csendes többség hallgat. Ugyan nem reprezentatív, de a Facebookon végzett gyors és véletlenszerű felmérésünk ötven válaszadója közül csupán hatan nem támogatták az ötletet. Érdekes, hogy főleg a nők hallatták a hangjukat: 33-an voltak, míg a férfiak csak 17-en.

Mostanában egyébként meg szokás említeni a gazdasági hatásokat is. Az rendben van, hogy a valláserkölcsi érvek nem, de a számok a melegházasság mellett szólnak – mondják többen. A Forbes számítása szerint ha abból indulunk ki, hogy az esküvőpiac 70 milliárd dolláros forgalmat bonyolít évente Amerikában, és ha engedélyeznék az összes államban a melegházasságot (jelenleg öt államban szabad a pálya), ez további 17 milliárdot hozna a konyhára. Arról nem is beszélve, hogy ha együtt maradnak, házastársként gondoskodnak egymásról, amely az ajándékpiacot, a vendéglátást és a turizmust pörgeti, a szociális ellátásokról nem is beszélve – írta erről a Christian Science Monitor. Ha pedig válnak, az további kiadásokat jelent számukra. Igaz azonban, hogy ha bővítenék azon hivatalokat, ahol elintézhető a regisztráció, illetve a házasság, az több százmillió, végső esetben két és fél milliárd forintjába kerülne az adófizetőknek Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások