Étel+Ital

Páratlan pempők

6824

A tejgríz - más néven tejbepapi vagy tejbedara - az egyik legtöbbet emlegetett menzai étel, amelyik ennek ellenére (vagy éppen ezért) generációk emlékezetébe véste bele magát. És nem azért mert rossz volt. A menzás tejbegríz ízét valószínűleg nem az ízfokozóknak vagy az elsőrangú alapanyagnak köszönhette. De akkor minek? Több fórumot, blogot és netes receptgyűjteményt átpörgettem, hogy kiderítsem, mi a klasszikus menzás tejbegríz titka. A receptek többsége két dologban megegyezik: az egyik, hogy legyen benne valamennyi víz, a másik, hogy kell bele egy csipetnyi só – szerintem pedig a műanyag tányér a titka, de a recept szempontjából ez mellékes. A sóval való operálást egyébként nemegyszer hallottam már nagymamámtól is, aki esküszik arra, hogy minden sós ételbe kell egy kevéske cukor és minden édes ételbe egy csipetke só, mert az jobban kidomborítja az alapízeket.

A klasszikus luxustejbedara receptjére itt bukkantam rá.

Menzás tejbegríz

Hozzávalók 2 tányérhoz:
4 dl tej, 1 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor (ettől lesz luxus), 1 csipet só, 1 teáskanálnyi teavaj, 4 evőkanál búzadara

Elkészítés:
Tegyük fel a tejet forrni, közben pedig keverjük össze a száraz hozzávalókat. Hogy elkerüljük a csomókat, apró adagokban szórjuk a felfutott tejbe a grízes keveréket úgy, hogy közben folyamatosan keverjük azt. Végül adjuk hozzá a vajat, és sűrű kevergetés mellett főzzük készre. Vannak, akik szerint a tejbegríz akkor nem kozmál oda, ha a (vaníliás) cukrot az utolsó pillanatban öntjük csak bele, hogy épp csak legyen ideje elolvadni a forró grízben.

A tejbegrízt mindenki másképp szereti. Magam részéről – ha jól sikerül – nekem nem is kell mellé bele extra, de ha olyanom van, szívesen meghintem fahéjjal vagy kakaóporral. Mások lekvárt, mazsolát vagy mézet kevernek bele. De hallottam már olyanról is, aki mogyorókrémmel ette. Aki ennél is extrábbra vágyik, az próbálja ki a mákos tejbegrízt fűszeres-vörösboros meggymártással, ahogy Kicsi Vúnál láttuk.

Mákos tejbegríz fűszeres-vörösboros meggymártással

Hozzávalók 3 kis kupachoz:
1/2 l tej, pici só, 2 teáskanál nádcukor, 4 evőkanál búzadara (tönköly), 3 evőkanál darált mák

A mártáshoz:
20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt), 1 dl jófajta száraz vörösbor, 1 teáskanál nádcukor, 1 rúd fahéj, 2 szegfűszeg, 1/2 teáskanál étkezési keményítő, kevés hideg víz

A tejet forraljuk fel lassú tűzön. Amikor felforrt, sózzuk meg, cukrozzuk meg, majd fokozatosan, állandóan kevergetve adagoljuk hozzá a búzadarát, majd a mákot. Hagyjuk sűrűsödni, majd öntsük a masszát folpack fóliával kibélelt kis sütőformába úgy, hogy a fólia túllógjon a sütőforma szélén. Hagyjuk kihűlni benne.
A mártáshoz a meggyet a levével és a borral tegyük fel főni. Cukrozzuk, fűszerezzük és forraljuk fel. Közben keverjük simára a keményítőt egy kevés hideg vízzel, adjuk hozzá a rotyogó meggyes borhoz, és addig kevergessük, míg a mártás be nem sűrűsödik.
Borítsuk a tányérra a tejbegrízt, halmozzuk rá a meggyes szószt és szórjuk meg mandulalapocskákkal.

Nem feledkezhetünk meg a másik nagy kedvencről, a tejberizsről sem, amelyik darabos volta miatt inkább a tejbegríz után válik favorittá. Mivel nem mindenki ihat tejet vagy nem mindenki szereti, olyan receptet kerestünk, amelyben a rizs mellett a kókusztej az alap.

Kókusztejes tejberizs

Hozzávalók:
1 csésze főtt rizs, ½ csésze kókusztej, ½ teáskanál őrölt fahéj (vagy kakaópor), 1 teáskanál méz (opcionális), 1 evőkanál mazsola, fél teáskanál citromlé

Elkészítés:
A rizst főzzük fel a kókusztejjel és a mézzel, adjuk hozzá a fahéjat, a mazsolát és a kókuszreszeléket. Egészen addig folyamatosan kevergessük, amíg a kókusz felszívódik. A rizst ne szárítsuk ki, maradjon szaftos. A tálalás előtt csepegtessünk rá egy kis citromot. Mazsola helyett kipróbálhatjuk más szárított gyümölcsökkel – például vörös áfonyával is. (Forrás: Tutitippek.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
19
MissPista írta:
Ez a cím:D
10:02
2
okt
19
donci írta:
Imàdom a tejbegrizt is meg a tejberizst is.
A menzàsat kifejezetten nagyon szerettem. Senki màs nem tudta elkésziteni ugy, ahogy ök ; )
10:30
3
okt
19
labamba írta:
műanyag tányér a menzán? mivan?
10:53
4
okt
19
Booo írta:
Ohhh, ez a mákos miujság de mámorosan néz ki, megcsinálom.
Az édesbe sót és a sósba pici cukrot elvet én is vallom, kiemeli az ellentétes ízt. De azt, hogy vaj "kell" a grízbe nem tudtam.
11:15
5
okt
19
Kicsi Vu jó, bár másképp csinálnám.

Nálunk nem járják a tehéntej alapú pempők, jóéjszakátpépben utazom.
11:27
6
okt
19
Lunabunny írta:
Hűű, én az ovis tejbegrízre emlékszem. Az annyira finom volt! Nekem se sikerült még olyanra. Biztos, hogy az is a trükk, hogy kicsit spórolósabban nyomatták a grízt, mert mindig folyósabb volt, mint az otthoni. Jaj, és az a tipikus kéreggé száradt kakaópor+cukor réteg a tetején!!! Nyami! És itt is van az a tipikus két embercsoport: a "belekeverős" meg a "nem belekeverős", mármint hogy a kakaót elegyíti-e a papival, vagy sem. Én belekeverős vagyok. :D Ki fogom próbálni ezt a receptet mindenképp, hogy így milyen lesz. Ami még grízes desszert és odavagyok érte, az a Krisnásoknál kapható halava, különböző gyümölcsökkel elkészítve általában. annyiban más, hogy nem cukros tejben, hanem cukros vízben van felfőzve, és nem folyós, hanem formázható állagú, de nagyon finom! Ezt is próbáltam már itthon, és ez sem lesz olyan soha.
11:30
7
okt
19
roseprincess írta:
A menzás grízre én is emlékszem, imádtam, hogy olyan folyós. Nekem egyszer sikerült hasonlóra csinálnom. Anyumtól is mindig folyósra kértem, a keményet sosem szerettem. Csak az a baj, hogy hiába lesz folyós miután levettük a gázról, megkeményedik mire a tányérba ér. :(
Úgyhogy próbálom minél kevesebb grízzel csinálni, persze abból sem mindegy milyen, amiből legutóbb csináltam, kevesebbet tettem bele, mint általában szoktam, mégis keményebb lett, mint máskor.
11:51
8
okt
19
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Én nem szeretem belekavarni! :-) Csak abban vigyázni kell, nehogy a kakaópor hirtelen a torkodon akadjon, vagy hogy mondják, mert akkor mindig elkezdek köhögni.
12:15
9
okt
19
ismeretlen válaszaMissPista írására:
alliterál.
12:16
10
okt
19
ismeretlen válaszalabamba írására:
ez nálunk sosem volt bevett szokás a műanyag tányér. Ellenben a fehér az igen.
12:17
11
okt
19
ismeretlen írta:
Tudom, hogy nem tartozik ide, de kaja, túrós tésztát akarok enni !!!! ♥
13:09
12
okt
19
tein írta:
ez a mákos pempő engem kifejezetten riaszt. az ilyen hagyományos kajáknál a hagyományos ízek híve vagyok, semmi pénzért nem kutyulnám a mákot a tejbegrízbe, de a kókusztejet is hanyagolnám.

(a cikk azért megy a konténerbe, ki tudja. :)
13:27
13
okt
19
sziszuscicus válaszaBoribonAnnipanni írására:
Én mindig megettem, amit a gyerek meghagyott, olyan finom:)
13:35
14
okt
19
sziszuscicus írta:
Én is szeretem, de nem csinálok elégszer. Legutóbb úgy elsóztam, hogy a kutya ette meg...
Én rászóróm:) felét kakaóval, felét fahéjjal és cukorral.
Holnap csinálok is, mert ma vacsira pizza lesz.
13:38
15
okt
19
sziszuscicus válasza írására:
Ne is mondd, olyan éhes vagyok, a kaja meg még a sütőben:S
13:39
16
okt
19
Lunabunny válasza írására:
Jahh, nem előnyös letüdőzni a kakaóport. :D
13:43
17
okt
19
Lunabunny válaszatein írására:
Kókusztej? Én épp valami kókusztejes dolgon töröm a fejem. Mindjárt elolvasom a recepteket, mert az kimaradt.
13:44
18
okt
19
BoribonAnnipanni válaszasziszuscicus írására:
Nálunk nem szokta meghagyni, és tényleg nagyon finom! Ahhoz képest a tejbegríz retrókaja.
13:53
19
okt
19
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Soha nem tudtam eldönteni, hogy belekeverjem-e vagy sem. Ezért a tányér felénél elválasztottam, a felét belekevertem, a másik felét meg meghagytam...Akkor én most melyik csoportba tartozom? Amúgy I ♥ tejbegríz a legjobb kaja a világon!! (kivéve, ha valami sósra vágyik az ember)
14:02
20
okt
19
Lunabunny válasza írására:
A tudathasadásosba! :D
14:30
21
okt
19
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Nem finomíthatnánk a dolgot döntésképtelenre? :P
14:35
22
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Juj, ez tök aranyos. Amúgy én is ilyen vagyok. Állandóan vacillálok. Ha eszem egy zsömlét, azt is négyfelé vágom, hogy mind a négy felére más más felvágottat és sajtot tehessek. :)
14:36
23
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Én is :) Nem akarok elvágni magam elől semmilyen lehetőséget. Mondjuk ez sajna meglehetősen megnehezíti az életemet...:P
14:39
24
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Jó, de te mérleg vagy. Az örök vacilláló és mérlegelő. :)
14:40
25
okt
19
Tziazy írta:
Imádom a tejbegrízt!! Legjobban a nagymamám-félét szerettem, de mivel már évek óta meghalt szegény így csak az emléke maradt annak az íznek. Emlékszem olvasztott vajat csepegtetett a tetejére és az a jellegzetes illat pedig belengte a konyháját. :)

Amit csakis de csakis a menzán tudnak jól elkészíteni, az a paradicsomos káposztafőzelék! :P
14:42
26
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Ja. Ikrek aszcendenssel, dupla fasza :P Amúgy láttad a tegnapi igen csodásh horoszkóp rovatot ?? :D :S
14:43
27
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Igen, melankólia és kerüljem a skorpiókat. Melankólia nincs (na jó egy kicsi) de rettentő álmos vagyok. :) És nem volt kedvem kommentálni a horit tegnap.
14:54
28
okt
19
ismeretlen írta:
Amúgy tejbegríz, imádom. ♥ Nem csináltam ezer éve, utoljára Angliában, ahol nem is hasonlított az eredetire, de akkor miért??? Olyan hülye dolgaim vannak. Csomó dolog hiányzott kint és nem csinálhattam, itthon meg lenne lehetőségem, de mégsem csinálom. :) Hülyeség.
14:55
29
okt
19
Lunabunny válasza írására:
Na jó! Egye fene! :D
15:28
30
okt
19
Lunabunny válasza írására:
Jézusom! :D Mennyi ideig szoktál reggel a szekrény előtt hezitálni?
15:29
31
okt
19
ciuska írta:
Nekem a meggyes egy kicsit bonyolult, én fahéjas KRISTÁLY cukorral kedvelem...
16:01
32
okt
19
nora992 írta:
a menzás tejbegríz titka az, hogy 400 literes üstben főzik.
16:06
33
okt
19
ismeretlen írta:
Na, kedvet kaptam, csinálok is egyet.
16:10
34
okt
19
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
(inkább kikészítem este, mert különben soha nem indulnék el.)
17:09
35
okt
19
roseprincess írta:
Hmmm... Én most kanalazom befele, jó fahéjasan! Nyammmi!!!
17:23
36
okt
19
Timi. írta:
Ez a mákos cucc jól néz ki, csak kár, hogy gyűlölöm a mákot :)
18:48
37
okt
19
flor írta:
Én jó sűrűn szeretem, és összesen két összetevőből, tejből és búzadarából (ahány deci tej, annyi evőkanál) csinálom. Az igazán tuti ízt az adja, amit ráteszek: cukor, kakaó, fahéj és egy pár csepp citromlé. Isteni. :)
19:02
38
okt
19
nyufi írta:
hmm, tejbegríz :) jó sok kakaóval. nyami.

amúgy meg a menzás kaják közül tényleg a legfinomabbak a paradicsomos cumók. nem tudom, hogy csinálják, de nagyon jó :D
20:17
39
okt
19
Lunabunny válaszanyufi írására:
Szerintem töméntelen mennyiségű cukorral. A menzás tea is attól jó.
20:39
40
okt
19
ismeretlen írta:
Azt hiszem ez volt első kaja, amit megtanultam megfőzni anno.
Én úgy csinálom, hogy fél liter tej, abba 2 ek kristálycukor, 1 ek vaniliáscukor, csipet só, amikor felforr mehet bele egy kávéspohár búzadara, miközben sűrűsödik öntök bele egy kis mazsolát. Amikor már majdnem megkeményedett leveszem a tűzről és ujjnyi csík margarint/vajat teszek bele, elkeverve szépen beleolvad és már kész is. Nesquick a tetejére és hajrá.
21:15
41
okt
19
Lunabunny válasza írására:
Mondjuk a vaj tényleg csodát tud tenni az ételekkel, nem is tudom hogy nem jutott ez eddig eszembe, hogy tejbegrízbe vajat keverni.
21:36
42
okt
20
laluna válaszasziszuscicus írására:
Felére kakaó,másik felére fahéjas cukor nálunk is menő:D Egy ideig kérdés volt hogy cicakakaó vagy nyuszis kakaó,de aztán maradtam a hagyományosnál.:)Úgy az igazi menzás ízű.Sőt,darálatlan cukorral,nyámm:D Nálunk öcsém a felelős a tejbegríz csinálásért,úgy 12 éves kora óta főzi nekünk,ha megkívánjuk:D
00:43
43
okt
20
bugyigumi írta:
Én hígan szeretem, és "korcogjon" a kakaó rajta.
01:41
44
okt
20
ismeretlen írta:
A mi családunk specialitása (eddig még senki sem ismerte a környezetemben, de mindenkinek ízlett, amikor kipróbálta), hogy a kész, forró tejbegrízbe nem kakaót, hanem kockákra tört étcsokoládét teszek. A tejcsoki is jó, de étcsokival karakteresebb.

Régebben szórakoztam azzal, hogy egy nagy csomag Merci csokiból csak egyfélét tettem a tejbegrízbe, és olyan íze lett, mint a csokinak.

Ma pedig pisztáciadarabokkal csináltam. Nincs már belőle egy csepp sem. :-)
01:44
45
okt
20
ismeretlen válasza írására:
Kimaradt egy rész: a beledobott csoki természetesen krémmé olvad, és egyenletesen elkeverve barnára színezi az egész tejbegrízt.
01:45
46
okt
20
roseprincess válasza írására:
Vááá! Ez jól hangzik! Ezt ki fogom próbálni! Kár, hogy nem előbb írtad. :(
09:08
47
okt
20
nyufi válaszaLunabunny írására:
fú, tényleg a menzás tea :D nem olyan finom, mint amilyet anyukám csinál, de valahogy mindig megittam :D
09:15
48
okt
20
sziszuscicus válaszalaluna írására:
Igen! cica kakaó és kristálycukor!:)
10:05
49
okt
21
rubikkocka írta:
Hetente legalább 4x tejbegríííz! (egyszer bele fogok dögleni) Ha fahéjjal, akkor összekutyulom. De általában jó sok kakaóporral és hasonlóan rengeteg cukorral, és ráolvad, és hmmmm....

Valamelyik nap is vigyorogva, kikandikáló nyevheggyel vártam, hogy 'legyenmárkész, legyenmárkész...'. Kakaópor, cukor, leülök, nyamm... de gyorsan ki is borítottam. Összekevertem a cukros bilit a sóval. :S Nem volt finom.
09:56
50
okt
21
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Nem bőrösödik be a teteje és kicsit krémesebb lesz tőle.
19:52
51
okt
22
ismeretlen válasza írására:
Hát pedig a teteje bőrösödjön be! Az a legfinomabb benne.
01:14
52
okt
22
Lunabunny válasza írására:
Pfujj, dehogy! Le a bőrrel!
22:28
53
okt
22
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Átvállalom szívesen.
23:53
54
okt
23
LittleBlueBird válasza írására:
Ez jó ötlet,majd egyszer kipróbálom..
09:53
55
okt
23
Én folyósan szeretem, cicakakaóval és cukorral, és van,amikor összekeverem,van amikor nem. De ha nem keverem össze,akkor köhögök a kakaóportól:D
09:54
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés