Étel+Ital

Páratlan pempők

6824

A tejgríz - más néven tejbepapi vagy tejbedara - az egyik legtöbbet emlegetett menzai étel, amelyik ennek ellenére (vagy éppen ezért) generációk emlékezetébe véste bele magát. És nem azért mert rossz volt. A menzás tejbegríz ízét valószínűleg nem az ízfokozóknak vagy az elsőrangú alapanyagnak köszönhette. De akkor minek? Több fórumot, blogot és netes receptgyűjteményt átpörgettem, hogy kiderítsem, mi a klasszikus menzás tejbegríz titka. A receptek többsége két dologban megegyezik: az egyik, hogy legyen benne valamennyi víz, a másik, hogy kell bele egy csipetnyi só – szerintem pedig a műanyag tányér a titka, de a recept szempontjából ez mellékes. A sóval való operálást egyébként nemegyszer hallottam már nagymamámtól is, aki esküszik arra, hogy minden sós ételbe kell egy kevéske cukor és minden édes ételbe egy csipetke só, mert az jobban kidomborítja az alapízeket.

A klasszikus luxustejbedara receptjére itt bukkantam rá.

Menzás tejbegríz

Hozzávalók 2 tányérhoz:
4 dl tej, 1 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor (ettől lesz luxus), 1 csipet só, 1 teáskanálnyi teavaj, 4 evőkanál búzadara

Elkészítés:
Tegyük fel a tejet forrni, közben pedig keverjük össze a száraz hozzávalókat. Hogy elkerüljük a csomókat, apró adagokban szórjuk a felfutott tejbe a grízes keveréket úgy, hogy közben folyamatosan keverjük azt. Végül adjuk hozzá a vajat, és sűrű kevergetés mellett főzzük készre. Vannak, akik szerint a tejbegríz akkor nem kozmál oda, ha a (vaníliás) cukrot az utolsó pillanatban öntjük csak bele, hogy épp csak legyen ideje elolvadni a forró grízben.

A tejbegrízt mindenki másképp szereti. Magam részéről – ha jól sikerül – nekem nem is kell mellé bele extra, de ha olyanom van, szívesen meghintem fahéjjal vagy kakaóporral. Mások lekvárt, mazsolát vagy mézet kevernek bele. De hallottam már olyanról is, aki mogyorókrémmel ette. Aki ennél is extrábbra vágyik, az próbálja ki a mákos tejbegrízt fűszeres-vörösboros meggymártással, ahogy Kicsi Vúnál láttuk.

Mákos tejbegríz fűszeres-vörösboros meggymártással

Hozzávalók 3 kis kupachoz:
1/2 l tej, pici só, 2 teáskanál nádcukor, 4 evőkanál búzadara (tönköly), 3 evőkanál darált mák

A mártáshoz:
20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt), 1 dl jófajta száraz vörösbor, 1 teáskanál nádcukor, 1 rúd fahéj, 2 szegfűszeg, 1/2 teáskanál étkezési keményítő, kevés hideg víz

A tejet forraljuk fel lassú tűzön. Amikor felforrt, sózzuk meg, cukrozzuk meg, majd fokozatosan, állandóan kevergetve adagoljuk hozzá a búzadarát, majd a mákot. Hagyjuk sűrűsödni, majd öntsük a masszát folpack fóliával kibélelt kis sütőformába úgy, hogy a fólia túllógjon a sütőforma szélén. Hagyjuk kihűlni benne.
A mártáshoz a meggyet a levével és a borral tegyük fel főni. Cukrozzuk, fűszerezzük és forraljuk fel. Közben keverjük simára a keményítőt egy kevés hideg vízzel, adjuk hozzá a rotyogó meggyes borhoz, és addig kevergessük, míg a mártás be nem sűrűsödik.
Borítsuk a tányérra a tejbegrízt, halmozzuk rá a meggyes szószt és szórjuk meg mandulalapocskákkal.

Nem feledkezhetünk meg a másik nagy kedvencről, a tejberizsről sem, amelyik darabos volta miatt inkább a tejbegríz után válik favorittá. Mivel nem mindenki ihat tejet vagy nem mindenki szereti, olyan receptet kerestünk, amelyben a rizs mellett a kókusztej az alap.

Kókusztejes tejberizs

Hozzávalók:
1 csésze főtt rizs, ½ csésze kókusztej, ½ teáskanál őrölt fahéj (vagy kakaópor), 1 teáskanál méz (opcionális), 1 evőkanál mazsola, fél teáskanál citromlé

Elkészítés:
A rizst főzzük fel a kókusztejjel és a mézzel, adjuk hozzá a fahéjat, a mazsolát és a kókuszreszeléket. Egészen addig folyamatosan kevergessük, amíg a kókusz felszívódik. A rizst ne szárítsuk ki, maradjon szaftos. A tálalás előtt csepegtessünk rá egy kis citromot. Mazsola helyett kipróbálhatjuk más szárított gyümölcsökkel – például vörös áfonyával is. (Forrás: Tutitippek.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások