Étel+Ital

Pálinka helyett

6810

A körte fogyasztására vonatkozó utalások i.e. 3500-ra nyúlnak vissza. Nőies formája miatt sok kultúrában szerelmi és termékenységi szimbólum, máshol a remény és a jó egészség jelképe. Homérosz az istenek ajándékának nevezte, a középkorban mégis kizárólag főzve fogyasztották, ugyanis azt hitték, hogy nyersen mérgező. Ez azonban igen távol áll a valóságtól, hiszen kifejezetten egészséges gyümölcsről van szó. És az ízéről még nem is beszéltem! Zanzásítva ennyit a körtéről.

Kevésbé zanzásítva pedig azt lehet mondani, hogy a kultúrtörténet leghíresebb körtefája minden bizonnyal az Alvilágban áll és a tantaloszi kínok egyik fontos eszköze. Tantaloszt ugyanis az istenek ellen elkövetett vétkei miatt az Alvilágba küldték, ahol örökös éhség és szomjúság gyötri. Hiába nyúl azonban a feje fölött csüngő étvágygerjesztő körték után, a fa ágai mindig visszahúzódnak, így nem tudja csillapítani az éhségét. Nem véletlen, hogy a görög mitológiában ilyen nagy szerepet kap a körtefa, hiszen az első nemesített fajtákat ők kísérletezték ki mintegy háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i.e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak már több mint negyven különböző fajtát termesztettek, és ma is a körte az egyik legtöbb fajtával büszkélkedő gyümölcs. Rómából már receptek is fennmaradtak.

Plinius például azt javasolja, hogy párolják meg mézzel, az Apiciusnak tulajdonított szakácskönyv pedig már több körtés fogást is említ, például az alant következő körtefelfújtat:

Körtefelfújt

Hozzávalók:
1 kg körte (hámozott, magozott), 6 tojás, 4 evőkanál méz, 1 dl aszúbor, egy kevés olaj, fél dl garum (vagy fél teáskanál só), egy negyed teáskanál őrölt kömény, őrölt bors.

Elkészítés:
Főzd össze a körtét a borssal, köménnyel, mézzel, aszúborral, garummal és egy kis olajjal. Add hozzá a tojásokat. Főzd még kb. 30 percig kis, majd közepes lángon. Tálaláskor szórd meg borssal.

A középkorban aztán a szerzetesek vették át a vezető szerepet a gyümölcstermesztés terén, így a körte is az ő felügyeletük alá került. Mivel ekkoriban a körték még meglehetősen kemények voltak, nyersen nem nyújtottak túl nagy élvezetet, így kizárólag főzve fogyasztották. Sőt, ahogy már említettem, nem is tartották ildomosnak a nyersen történő evését. Ez a hozzáállás egészen a Napkirály uralkodásáig tartott. XIV. Lajos udvarában ugyanis az édes, nyers gyümölcs már valódi ínyencségnek számított és komoly rajongótáborra tett szert. A versailles-i kastély kertjeiben mind a mai napig megcsodálhatók a vén körtefák. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy hazánkba mikor és milyen körülmények között került, de a középkorból származó feljegyzések arról tanúskodnak, hogy akkor már ismerték és termesztették.

Annak ellenére, hogy az almához hasonlóan gyakorlatilag egész évben beszerezhető és megfelelő körülmények között sokáig eltartható, sokkal kevesebbet fogyasztunk belőle, éves szinten mindössze hat kilót fejenként. Pedig nemcsak az íze miatt érdemes minél többet magunkhoz venni, hanem azért is, mert összetétele miatt sokféle nyavalya esetén bevethető. Megelőzhetjük vele a reumát, az ízületi gyulladásokat, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, sőt még a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. Jó szolgálatot tehet székrekedésben szenvedőknek, ugyanis pozitív hatással van a belek működésére. Mindezeken túl első osztályú salaktalanító és savközömbösítő. Levéről külön kell megemlékezni, ugyanis gyomor- és vesepanaszok esetén jót tehet, ha lehajtunk belőle egy-egy pohárral, kúraszerűen fogyasztva pedig még ennél is hatásosabb. Tengernyi pozitív tulajdonsága előcitálása után ki kell térni egy kellemetlen mellékhatására is, ami miatt sokan idegenkednek tőle: főként a későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknél bél- és epegörcsöt idézhetnek elő. Ajánlatos tehát meghámozni.

Egészségügyi előnyei mellett gasztronómiai vonatkozásai sem jelentéktelenek. Már az is komoly hedonisztikus élmény, ha egyszerűen csak elmajszolunk egy vajpuha, illatos, ízes példányt, ám ha némi konyhatechnikai beavatkozást is megejtünk, valódi ínyencségekhez juthatunk. Készíthetünk belőle levest, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, elsőrangú desszertek készülhetnek belőle, az aszalt körte pedig igazán mennyei csemege. A konyhatechnika kategóriájához csak részlegesen kapcsolódik, de kötelességem megemlíteni a körtepálinkát is, illetve az ennél jóval szűkebb körben ismert körtebort is. Nemcsak a feldolgozás módja változatos, hanem az ízesítés is, ugyanis nagyon jól harmonizál csokoládéval és karakteres ízű sajtokkal, jó barátságban van a füstölt sonkával vagy szalonnával, borral, dióval, mandulával és a legkülönfélébb fűszerekkel.

Ezek nyomán egyik pofonegyszerű konyhai attrakcióm a félbevágott, hámozott körte, melynek eltávolított magházát megtöltöm márványsajttal, körbetekerem füstölt sonkával és az így keletkezett kis csomagocskát megsütöm. Mivel márványsajttal párosítva egészen különleges ízélményt okoz, érdemes kipróbálni többféle változatban ezt a kombinációt. Íme, egy lehetőség:

Márványsajtos körtesaláta

Hozzávalók:
4 darab körte, 15 dkg márványsajt, 1 fej jégsaláta, 2 evőkanál mustár, fél dl olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors

Először elkészítjük az öntetet: a mustárt elkeverjük kevés sóval, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat, és habosra keverjük. (Kézi habverővel a legegyszerűbb.) Hozzáadjuk a mézet, majd a balzsamecetet. Hűtőbe tesszük, míg a salátát összeállítjuk. A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk, a körtét alaposan megmossuk, mert héjastól használjuk fel. (Persze, aki nem szereti a körte vastag héját, meg is hámozhatja.) A körték magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, és a saláta tetejére-mellé rakjuk. Rámorzsoljuk a kéksajtot, majd meglocsoljuk az öntettel. (Forrás: Nosalty.hu)

Sült csirke körtével

Hozzávalók: 4-5 csirkecomb (de lehet mell is), 6 db körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 5-6 ek. olívaolaj, esetleg 4-5 szem szilva és/vagy 1-2 szem burgonya

Elkészítés:
A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és hozzákeverjük az olajat, a sáfrányt, a szerecsendiót, a gyömbért, a borsot, a chilit és a lime levét. Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat. Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk (használhatunk tepsit is, de akkor nem lesz annyira ízes a végeredmény), arra fektetjük a megkent húsdarabokat. Mellé tesszük a negyedbe vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét. (Forrás: Mindmegette.hu)

Természetesen desszertekben igazán nyerő.

Szupergyors körtés süti

Hozzávalók:
5 db körte, 1 bögre liszt, 1 bögre cukor, fél bögre olaj, 1 dl tej, fél csomag sütőpor, mazsola, dió, mandula, 3 db tojás

Elkészítés:
A tojást a liszttel, cukorral, sütőporral, tejjel összedolgozzuk. Belekeverjük a diót, mandulát ízlés szerinti mennyiségben. Egy tepsit kivajazunk, a meghámozott körtéket vékony szeletekre vágjuk, és kibéleljük velük a tepsit. A tésztát habosra kikeverjük, majd a körtékre öntjük. A tetejére tehetünk körteszeleteket díszítésként. 180 fokon 20 - 25 percig sütjük. (Forrás: Edenkert.hu)

Ha már szóba kerültek a körtéből készült alkoholok, érdemes továbbgondolni a körtepálinkát.

Körtekoktél

Hozzávalók:
2 nagy, érett körte, egy fél citrom leve, 8 dkg nádcukor, 2,5 dl fehérbor, 1 rúd fahéj, néhány szegfűszeg, 5 dl joghurt, 5 cl vilmoskörte pálinka, a díszítéshez kakaópor és mentalevél

Elkészítés:
A bort összeforraljuk 1,5 dl vízzel, valamint a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A hámozott, kimagozott körtét darabokra vágjuk, majd a forralt borban fedő alatt puhára pároljuk (kb. 10 perc) és hagyjuk kihűlni. Miután a fahéjat és a szegfűszeget eltávolítottuk a léből, az egészet összeturmixoljuk, hozzáadjuk a hideg joghurtot és az egészet újra összedolgozzuk mixer segítségével. Végezetül beletesszük a körtepálinkát. Az elkészült italt előhűtött poharakba öntjük, s tetejüket egy-egy mentalevéllel és kevéske kakaóporral díszítjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások