Test

Szemrevaló megoldás

6803

Ha a szem tényleg a lélek tükre, engem lazán pszichopatának gondolhat bárki egy húzósabb munkanap után. Az elmúlt néhány évben ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a szemem egyáltalán nem monitor-kompatibilis. Már néhány óra után látványosan produkálja a fáradás tipikus jeleit, nevezetesen a könnyezést, a bepirosodást és az égő érzést. Ha pedig nem hallgatok rá és ezek után is ragaszkodom a laptopommal való meghitt kapcsolathoz, olyan mértékben befárad, mintha napok óta nem aludtam volna. Ilyenkor nincs mit tenni, jön a kávé felett távolba bámulás rituáléja, időjárástól függően az udvaron friss levegővel fokozva a hatást vagy csak decensen az ablakon át. Persze, ez a népi gyógymód csak ideig-óráig nyújt megoldást, ezért elszántan kutatok a működőképes csodaszer után.

A helyzet korántsem egyszerű, ugyanis az az érzésem, hogy a szemfáradás legalább akkora üzlet, mint a hüvelygomba vagy a folttisztítás, és mindegyik cég jót akar tenni a szememmel – és persze a profitjával. Elsősorban az aggaszt a szemcseppekkel kapcsolatban, hogy a gyártók és forgalmazók égre-földre való esküdözése ellenére is nehezen tudom elhinni, hogy hosszú távú, napi szintű használatuk nem okoz semmilyen károsodást vagy mellékhatást.

Persze, szemesnek áll a világ, mondják a nagybölcsességű névtelen elméletalkotók, és tapasztalataim szerint ez különösképpen igaz a gyógynövényboltokra (meg a turkálókra, de az egy másik történet). Nem meglepő hát, hogy egy ilyen kereskedelmi egységben következett be a fordulat, amikor is ráleltem a szemvidítófűre, ami minden különösebb marketingtupír nélkül hevert a polcon a szappanfű és a szentperje között. Mivel a szemem világáról volt szó, némiképp tétováztam, de végül nomen est omen alapon döntöttem: egy ilyen kedves nevű növény nem árthat nekem. És tényleg: határozott javulást észlelek, mióta használom.

De lássuk a tényeket! A szemvidítófű tudományos neve Euphrasia officinalis, ami a görög-római mitológiára utal, konkrétan az egyik gráciára, Euphroszünéra. Ez az istennő az öröm megtestesítője, ezt jelzi neve is, ami boldogságot jelent. Népies elnevezései is tükrözik valamennyire ezt az elgondolást, ugyanis hívják még szemüdvnek, vigasztalófűnek, gyógyítófűnek vagy egyszerűen csak szemfűnek. Görög neve ellenére feltehetőleg nem ismerték még az ókorban, sőt még az arab orvosok sem voltak tisztában jótékony hatásával. Először egy mantuai orvos, Mattheus Sylvatius említette a 14. század elején, de igazán népszerűvé I. Erzsébet idejében vált Angliában, ahol teaként, illetve kesernyés sörként fogyasztották. A szignatúratan hatására még inkább felívelt a pályája, ugyanis az elmélet egyik iskolapéldájává vált. A tan hívei azt gondolták, hogy egy élőlény valamihez való hasonlatossága vagy színe jelöli ki orvosi rendeltetését. A szemvidítófű külleme pedig bőven adott alapot a szemgyógyászatban való felhasználására, ugyanis a virágán látható bíborszínű és sárga foltok, valamint csíkok nagyon hasonlítanak a szem különböző elváltozásaihoz, amelyek gyógyítására a növény jól használható.

Ez a szemvidítófű

A neve barátságos ugyan, de az életmódja közel sem az, ugyanis félparazita, ami azt jelenti, hogy a különböző fűfélék gyökerein fejlődik és szívógyökerei segítségével elorozza tőlük a megszerzett tápanyagokat. Erre utal az is, hogy a német nyelvben "szénatolvaj" névre hallgat. Európa nagy részén megél egyébként, réteken, legelőkön gyakran találkozni vele.

A szemfáradtságon kívül számos más szemproblémára is jól használható. Gyógyítható vele a szemhéjgyulladás, az árpa és a szaruhártya-gyulladás. Esti jelenés előtt is érdemes feldobni egy borogatást, ugyanis szép, tiszta, csillogó tekintetet eredményez. Alkalmazhatjuk borogatás, szemmosó folyadék vagy szemcsepp formájában. Káros hatása nem ismert, de használatakor ajánlatos odafigyelni a higiéniára, ugyanis a szem igencsak hajlamos a fertőzésre. Szemrevaló tulajdonságain túl bevethető megfázás esetén is komoly gyulladáscsökkentő hatása miatt, illetve az emésztésre is jó hatással van. Ez utóbbi funkcióit nem teszteltem még, de szemfáradás esetén biztosan meghálálja a belévetett bizalmat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások