Közösség

Segítsünk rajtuk is!

6779

„Mintha ott lenne a szemgolyó. Ebben a szemében nézd meg, mintha valami halványan ott lenne…” - mondja az Állatvédelmi Őrszem egyik orvosa, miközben a vörösiszapból kimenekített kiscicát vizsgálja. A YouTube-ra feltöltött videón (Vigyázat, sokkoló!) egymást követik a hasonló megjegyzések és a szívszorító képek. Az állatokért elkötelezett emberek sorra fürdetik, szárítják, kötik infúzióra, injekciózzák a különböző állatokat – macskákat, birkákat, kutyákat, akik megsérültek, megégtek vagy megvakultak az október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa után. A helyszínen van több állatvédő egyesület, hogy megmentsék a háziállatokat, gazdasági állatokat és vadállatokat.

Fotó: Noé Állatotthon Alapítvány

A helyzet a Noé Állatotthon Alapítvány beszámolója szerint több mint döbbenetes. Mondhatni kilátástalan. „A vörösiszap semminek és senkinek nem kegyelmezett. Az Alapítvány önkéntesei házról házra járva kutatnak állatok után, de a legtöbb helyen már csak az elpusztult állatok tetemének összegyűjtésében tudnak segédkezni. A háztáji állatoknak, baromfiknak, a faluhelyen sajnos még mindig elterjedt módon láncon élő kutyáknak semmi esélyük nem volt a túlélésre” – írják.  Akik túlélték, azok többsége megégett a lúgos maró iszaptól, a szemük, az orruk és a szájuk súlyosan sérült. A szerencsés egyedek azonnali orvosi ellátásban részesülnek. Az árván maradt állatokat az Alapítvány munkatársai Budapestre szállítják és fényképes nyilvántartásba veszik, hogy gazdájuk rátaláljon. Amelyiküknek nem sikerül visszajutni az eredeti gazdájukhoz, új gazdit keresnek. Addig viszont segítségre van szükségük, mert gyógyszereket, szemcseppet és kenőcsöt kell vásárolniuk.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány értesítése szerint a kimentett állatok elhelyezése sajnos egyre nehezebb, ezért ideiglenes befogadók jelentkezését várják a Rex elérhetőségein. Honlap: www.rex.hu , telefon: +36 1 230-40-80, cím: 048 Budapest, Óceánárok u. 33.

A Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) rendezvényén az Állatvédelmi Őrszem és a Rex Alapítvány jótékonysági pólóvásárral próbál segíteni a bajba jutott állatokon. A befolyt összeget a megmentett állatok ellátására és egy országosan bevethető állatvédelmi katasztrófacsoport felszerelésére és kiképzésére fordítják.
Időpont: 2010. október 9-én, szombaton 11 órakor. Helyszín: 56-osok tere (volt Felvonulási téren az Időkeréknél).

Pénzbeli adományokat eljuttathatunk a Noé Állatotthon Alapítvány bankszámlaszámára: 11710002-20083777.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások