Szépség

Semmi visszafogottság

6755

A párizsi divathét sminkjeit elnézve a visszafogottság egyáltalán nem szempont, hiszen a vad és sok esetben természetellenes ábrázat elérése lebegett célként a sminkesek szeme előtt. Így került a szokásosnál jóval nagyobb hangsúly a szemre, a szemöldökre, amely ha éppen színben, akkor egyben extrém formában is megjelenik.

Még a szolidabb tervezők is kiemelték a szemet némi fénnyel a szemhéjon, csillámmal, amit egészen a szemöldök vonaláig felvittek - így kaptak tündérszerű arcot a modellek. Dries Van Noten és Ann Valerie Hash kifutóin Alex Box sminkes fekete spirálból csak  keveset használt, helyette inkább ezüst tussal ívelte a szem vonalát. Az Illasmasqua sminkmestere szerint ettől modernebb, sokkal maibb lesz a smink.

Dries Van Noten és Ann Valerie Hash modelljei

Ezzel a minimálfestéssel szemben képviseltette magát egy sokkal erőteljesebb, avantgárd vonalat is, ahol a szemöldök kapott főszerepet. Nem egyszerűen szemöldökrajzolásról van szó, ugyanis Rick Owens és Ann Demeulemeester bemutatóin egyes esetekben a modellek arcára különböző műszemöldököket applikáltak. Színüket tekintve a sötét árnyalatok domináltak: szürkék és feketék. Emellett jellemző a szögletes, művi hatást keltő forma is. Ahol „egyszerűen” szemhéjporral kívánták elérni a szigorú jelleget, ott sötétebb szemhéjpúderrel árnyalták a szemhéjat, amely élesen és határozottan kontúrozott és jellemzően madárszárnyra emlékeztető minta.

Rick Owens és Ann Demeulemeester szemöldökei

Tervezők egy másik csoportja is a képzőművészetből merített ihletet, de a modern, absztrakt formavilág helyett inkább visszanyúltak - akár egészen - a barokkig. A Rochas kollekciót felvonultató modellek kaptak Vermeer-kék árnyalatot a szemük köré. Ez sokkal lágyabb, elmosottabb, mint az előzőek, viszont hasonlóan hatásos és intenzív. Zac Posen bemutatóján pedig a fiatal Diana Vreeland inspirálta a make upot: szintén igen eltúlzottan hangsúlyos a szem, fekete tus, alsó szempillák műszempillával felturbózva a drámai hatás kedvéért, amelyet még inkább glamúrossá a vörös rúzs tesz.

Rochas és Zac Posen szemrevaló ötletei

Forrás: Stylelist.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások