Étel+Ital

Tökölés a konyhában

6735

Egyébként sem vagyok túl impulzív alkat, de ilyenkor ősszel kifejezetten szeretek eltökölni a konyhában. A vidám, narancssárga sütőtököknek ugyanis nem tudok ellenállni – őszintén szólva nem is nagyon akarok. Amikor a piacon bóklászva megérzem kellemes, édeskés illatukat, majd megpillantom a standon figyelő halmokat, tudom, hogy visszavonhatatlanul itt az ősz. Persze, egyáltalán nem bánom, hiszen legkedvesebb évszakomról van szó és igyekszem kiélvezni minden ajándékát. A sütőtök pedig az egyik legbecsesebb számomra. Nem marad hát el a beszerzés és a felhasználás, ami alapértelmezetten a sütés. Az őszi hangulat megalapozása miatt általában ezzel kezdem a szezont, hiszen van abban valami szívmelengetően otthonos, amikor a lakást belengi a sülő tök illata.

A sütőtök eredetileg az indiánok kedvelt eledele volt, és sok más növénnyel együtt az Újvilágból került hozzánk. Nevezik bécstöknek, tamburatöknek, olasztöknek vagy úritöknek is. Többféle fajtája létezik, legismertebb a kerek, bordázott héjjal rendelkező változat, illetve a hosszúkás kanadai tök, ami sonkatök névre is hallgat a hasonló alakú hentesáru miatt. Kevéssé ismert a kisméretű, harsány narancsszínű, japán hokkaido tök, pedig érdemes kipróbálni, ugyanis intenzív édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Többnyire a narancssárga színt kapcsoljuk hozzá, ám létezik szürke és zöld héjú sütőtök is.

Élettani és gasztronómiai szempontból is multifunkciósnak tekinthető növénnyel állunk szemben. Már élénk narancssárga színe is hirdeti, hogy húsa rendkívül gazdag béta-karotinban, ami szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül fellelhető még benne C- és E-vitamin, valamint vas. A tökmagra is érdemes barátsággal tekinteni, hiszen magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat számunkra, nem is csekély mennyiségben. Jótékony hatásait hamar felismerték, így a népi gyógyászatban a legkülönfélébb nyavalyák ellen vetették be. Többek között máj- és vesebetegségek esetén alkalmazták eredményesen, ezenkívül kitűnő hashajtónak és béltisztítónak bizonyult, égési sérülések esetén pedig borogatásként használták. Legtöbbünknek nem jutna eszébe sütőtökléhez folyamodni megfázás alkalmával, pedig igen hatékony szer ilyen esetben is, és általában véve mindenféle gyulladást jól gyógyít. A modern orvostudomány szintén felfigyelt pozitív hatásaira, többek között immunerősítő és rákmegelőző szerepét ismerték fel, valamint szívműködési zavarokra gyakorolt jótékony hatását. Jó hír a fogyókúrázók számára, hogy bátran pusztíthatják, ahol érik, ugyanis kalóriatartalma igen csekély.

Rendkívül gazdaságos növénynek tekinthető, ugyanis szinte valamennyi része potenciális konyhai alapanyag. Húsa és magja közismert eledel, de a virága is kedvelt csemege az Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikóban, Kínában és Kenyában pedig a leveleit fogyasztják előszeretettel. Ha csak a termésre szorítkozunk, akkor is örvendetesen sok lehetőség közül választhatunk: süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, természetes édeskés íze miatt készülhetnek belőle édességek, de jól fűszerezhető, így levesek, saláták, köretek és főételek alapanyaga is válhat belőle. Ezenkívül meghonosíthatjuk otthon is a roxforti gyakorlatot és alkalomadtán elkortyolhatunk egy kis sütőtöklevet.  Igaz, feldolgozása kissé körülményes, hiszen rengeteg melléktermékkel jár, és némi erőnlétet is igényel, ugyanis a kemény héjjal való küzdelem jócskán megizzasztja a felkészületlen gasztrománt. De ha ezen túljutunk, jöhet az élvezet.

Legközismertebb hasznosítási módja a sütés. Van, aki megszórja egy kis cukorral, mielőtt a sütőbe teszi, van, aki természetes valójában készíti el. Én az utóbbit preferálom, hiszen természetesen édes ízét felesleges cukorral felturbózni. Ha már turbózunk, érdemes más irányba elmozdulni és kipróbálni a fűszeres változatot. A sütőtök ugyanis nagyon jól harmonizál a curryvel, sáfránnyal, korianderrel, chilivel és borssal, így kifejezetten izgalmas lesz a végeredmény, ha sütés előtt ezek tetszőleges kombinációját némi olajjal elkeverjük és bekenjük vele a darabokat. Az igazán merészek egy kis mézet is csorgathatnak a végeredményre. Ha már töksütésre adjuk a fejünket, érdemes kicsit többet készíteni vagy önmérsékletet gyakorolni, ugyanis némi sütőtökpürével nagyon meg lehet bolondítani az ételeket. Elég csak belekeverni a krumplipürébe vagy a muffin tésztájába, és máris jelentősen gazdagítottuk gasztronómiai palettánkat.

Persze, nemcsak sütésben érdemes gondolkodni, hiszen elsőrangú leveseket is készíthetünk belőle.

Fűszeres sütőtök-krémleves

  • 2 kiskanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 piros alma
  • 6 csésze meghámozott és vékonyra szeletelt sütőtök
  • 1 nagy burgonya meghámozva és vékonyan felszeletelve
  • 2 kiskanál currypor
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál só
  • fél kiskanál fahéj
  • 1 csésze tej
  • egy maréknyi pirított, durvára vágott kesudió

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagymát, és gyakori kevergetés mellett körülbelül 5 percig süssük, amíg aranybarnára nem pirul. Hámozzunk meg és szeleteljünk fel három és fél almát. Tegyük a lábasba a tökkel, a burgonyával, a curryporral, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal együtt, és jól keverjük össze. Öntsünk hozzá 3 csészényi vizet, fedjük le, és hagyjuk főni 30 percig, illetve addig, amíg a tök meg nem puhul. Robotgéppel keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a tejet, és keverjük a habverővel egészen addig, amíg sima állagú krémet nem kapunk. Alacsony hőfokon melegítsük fel, hogy jól átforrósodjon. A megmaradt fél almát héjastul, vékonyan szeleteljük fel. Merjük a levest négy leveses csészébe vagy mélytányérba, díszítsük a tetejét kesudióval és almaszeletekkel, majd tálaljuk. (Forrás: Receptvarázs.hu)

Legtöbb rokonához hasonlóan a sütőtök is kitűnően tölthető, íme egy példa Jamie Olivertől:

Töltött tök

  • 1 kerek sütőtök (kb. 1kg)
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • olívaolaj
  • 1 lilahagyma felaprítva
  • 1 kis marék fekete olívabogyó (magozva, aprítva)
  • 2 ág friss rozmaring levelei leszedve, aprítva
  • 1 szárított chilipaprika
  • tengerisó, őrölt feketebors
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • 50 g basmati rizs
  • 75 g szárított áfonya
  • 50 g pisztácia (meghámozva)
  • 1 mandarin héja reszelve

A sütőtök tetejét levágjuk, kimagozzuk és húsából is kivájunk egy keveset. Az így nyert tökhúst felaprítjuk, majd egy edényben olajat hevítünk. Hozzáadjuk a tökhúst, az egyik fokhagymagerezdet, az olívabogyókat és a rozmaring felét, és 10 percig főzzük. Ezután belekeverjük a rizst, az áfonyát, a pisztáciát, a mandarinhéjat és a lilahagymát, és fűszerezzük egy csipet fahéjjal és szerecsendióval, felforraljuk, majd három percig főzzük. Egy mozsárba belerakjuk a másik fokhagymagerezdet, a maradék rozmaringot, hozzámorzsoljuk a chilipaprikát, adunk hozzá egy csipet sót, borsot, szerecsendiót, fahéjat, majd összezúzzuk őket. Amikor krémszerű anyagot kapunk, hozzáöntünk némi olívaolajat és elkeverjük. Az így kapott masszával bekenjük a kivájt tök belsejét. Megtöltjük a rizses masszával, tetejét visszahelyezzük, külsejét megkenjük olívaolajjal, két réteg alufóliába csomagoljuk és 230 fokos sütőben sütjük egy órán át. (Forrás: Jamieoliver.com)

Ha sütőtökről van szó, muszáj szót ejteni az angolszász országokban közkedvelt, klasszikus pitéről is.

Sütőtök pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 175 g puha vaj
  • 6 evőkanál (jeges) víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • fél liter tej
  • fél kg sütőtökpüré (sült tök húsa kikaparva, leturmixolva)
  • 2,5 dl juharszirup (helyettesíthető barna cukorral)
  • 30 g barna cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • fél teáskanál só
  • 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 tojás

A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót és a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha elkészült, hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük és egyenletesen eldolgozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy pitesütő formát, majd beleöntjük a tölteléket is. 180 fokos sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások