Test

Durvább, mint a pestis

6732

Legalábbis hivatalosan ezt állítják a milliárdos kutatásokat végző szakemberek. Azért szerintem mindenkinek van tippje arra, hogy miért alakult ki nála, vagy az ismerősénél, vagy az ismerősének az ismerősénél olyan párnácska, úszógumi, szerelmi kapaszkodó vagy egyéb eufemizmussal leírható zsírköpeny, amelytől egyszerűen nem tud megszabadulni.

Először általános iskolában gondoltam bele abba, hogy kövérnek legalább olyan rossz lehet lenni, mint fogszabályzósnak. Sőt, rosszabb! Mert míg én ki tudtam venni a számból a szájpadlásos förmedvényt, addig az a négy osztálytársam – két dagi fiú és két dagi lány – nem bújhatott ki az őket beburkoló zsírköpenyből akkor sem, ha éppen lihegve próbáltak elkapni bennünket fogócska közben. Ha pedig az előbbi jelenet a csúfolódók és a kicsúfolt között zajlott le, egyenesen sajnáltam a dagi Katit vagy a kövér Andrist. Jó tíz évvel később, már egy másik város uszodájában megdöbbenve tapasztaltam, hogy a dagikat már senki nem merné piszkálni, mert lassan ők vannak többségben. Elég egy rossz szó, és kilapítják a gonoszkodó girhes osztálytársakat. Hétről hétre találkoztam az említett sportlétesítményben különböző korú gyerkőcökkel, de a tapasztalat minden alkalommal ugyanez volt: egyre több a dagi gyerek.

Illusztráció: Flickr

Ma már senkinek nem újdonság, hogy az elhízásra globális járványként tekintenek a szakemberek. A WHO becslései szerint 2015-re az egész világon 2,3 milliárd felnőtt lesz túlsúlyos és 700 millió elhízott. Az 5 éves kor alatti túlsúlyos gyerekek számát 2015-re pedig mintegy  20 millióra becsülik. Ezek után nem megdöbbentő, hogy a szakemberek az elhízást súlyosabbnak gondolják, mint a pestist. A plusz kilók ráadásul közvetetten halálos betegségek kialakulásához vezetnek. Ma az Európai Unió államaiban majdnem minden második ember túlsúlyos. A legtöbb elhízott ember az Egyesült Államokban és Mexikóban él, a legkevesebb Japánban és Koreában. Meglepő vagy sem, a veszély elsősorban az alacsonyabban képzett nőket érinti (a férfiak tekintetében nincs kapcsolat az elhízás és az iskolai végzettség között). Valószínűleg azért, mert a magasabb végzettségű, jobb esetben többet is kereső nőket célozza be a legtöbb fogyasztó csodaszer, nekik készül, nekik szólnak a fogyásra serkentő magazintippek, de még a média által közvetített sovány nőideál is azt sugallja, hogy a boldogsághoz az álomsúly kell.

Az elhízásnak egyébként számos következménye van azokra nézve is, akik amúgy kilóilag rendben vannak. Megnő például a kórházi költség, a járóbeteg-ellátás, a beteg emberek tömegei miatt kevesebben fognak dolgozni vagy nem lesznek olyan produktívak, hamarabb válnak munkaképtelenné vagy korábban kell őket nyugdíjazni. Ők pedig fájdalmakkal és csökkent életminőséggel élik életüket, ami valljuk be, nem hangzik túl jól. Menetelt már mindenki tíz kilós hátizsákkal – aki nem, az próbálja ki. Egy idő után mindenki érezni fogja a hátát, a térdeit, a bokáját akkor is, ha egyébként rendben vannak az ízületei. És ez csak a kezdet, mert még nem volt szó a gyomorról, az erekről, a szívről.

Ha ez így van, akkor vajon a saját hájunk fogja megakadályozni azt, hogy túlnépesedjen a bolygó, és így megmenekül a Föld? Ez az utópisztikus kép a soványaknak sem nyújthat vigaszt, ugyanis ma már azt is tudjuk, hogy a vékony testalkat nem jelenti azt, hogy a belső szervek közét nem háj párnázza ki. A Nemzetközi Egészségügyi Kutatási Intézet szerint az elhízás és a túlsúly megelőzésére ma már nem elég az egészséges életmód, hiszen egészséges emberek válnak túlsúlyossá. Az Intézet úgy határozott, hogy tizenegy országban vezeti be azt a három éves kutatási programot, melynek célja, hogy kiderítsék, miért van ennyi túlsúlyos vagy elhízott ember – nemre és életkorra való tekintet nélkül.

Illusztráció: Flickr

A legfőbb cél a járvány megfékezése és a tendencia visszafordítása – mindezt a gyorséttermek, a zacskós levesek, a porszószok, az édességek és cukorkák, a menő üdítők és hatalmas profitot termelő franchise éttermek árnyékában, akiknek valószínűleg nem érdekük, hogy lebeszéljék saját magukról a potenciális vevőket. De az ételek silány minősége csak egy az okok közül, amelyet a szakértők meg mernek nevezni. Ugyanígy szerepel a listájukon az egészségtelen életmód és az asztali szokások, amelyeket a következő generáció kvázi a hamuba sült pogácsa mellé kap becsomagolva,  amikor elindul  az élet útján. Az elfogyasztott ételek silány minősége még csak a kezdet, a mozgáshiányos életmód, a kevés szabadidő is a listán szerepel.

A testre rakódott zsírpárna nemcsak az orvosokat érdekli, hanem a pszichológusokat is, ugyanis az emberi test állításuk szerint így védekezik a negatív hatások ellen, például a munkahelyi stresszel szemben. A zsírköpeny biztonságot jelent. Védelmet. A test kevésbé érzi magát kiszolgáltatottnak a párnák alatt. A háj « megvédi » a testet attól is, hogy a férfiaknak esélyük legyen elhagyni a feleségüket, a nőket a szülés után ne kívánja meg annyira a férjük és csak a kicsivel foglalkozzanak. A rossz párkapcsolatban élők közül többen nem a boldogság, hanem pont a boldogtalanság miatt növesztenek úszógumikat, hogy a párjuk kevésbé akarjon közeledni hozzájuk. Aki életmódváltás után sem tud lefogyni, annak előbb kell ledobni a lelki súlyokat, mint a testét körbeölelő kilókat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások