Közösség

Élj vele!

6704

Azt hiszem, nemcsak azért nőttem ki, hogy kommersz bögréket vagy béna gyertyatartókat, esetleg semmirekellő fürdősót ajándékozzak akár barátoknak, akár ritkán látott családtagoknak vagy osztálytársaknak, mert elmúlt életemnek az a korszaka, amikor nagyon meg akartam lepni valakit, csak a bejáratott porfogóknál jobb ötlet nem jutott eszembe. Azóta szerencsére több fronton is változások következtek be. A dizájn egyre inkább szem elé került, és az emberek talán kezdik megérteni, mennyire fontos, hogy egy-egy tárgy ne csak funkcionális, hasznos, hanem esztétikus is legyen. A dizájn a hétköznapjaink része – ugyanúgy formatervezők találják ki a kezünkbe simuló telefonunkat, mint a vécécsészénket. Az idei budapesti Design Hét szlogenje szerint "Élj vele!", amihez annyit tennénk hozzá, hogy "Fedezd fel és légy rá nyitott!". Tíz napod van rá, hogy elmerülj a sűrűjében, utána pedig egy kicsit biztosan másképp tekintesz majd a világra.

Környezettudatos dizájn

Használati tárgyak a felelős gondolkodás jegyében, úgymint hordozható szélgenerátor, napenergiával hajtott repülőgép vagy komposztálható pelenka. Akinek ennél több innovációra van szüksége, vagy érdekli, mire számíthat – jobb esetben –a jövőben, esetleg vitatkozna az elképzelésekkel, annak itt a helye.
Design az élhető jövőért kiállítás, Design Terminál, 2010. október 1-31.

Design az élhető jövőért

Szürke eminenciások

Kik azok, akik kitalálják, hogy álljon össze minden a divatfotón a hajon, a sminken, a modell típusán vagy a hangulaton keresztül a ruhákig? Kik rendezik össze egy magazinfotóhoz a tárgyakat vagy a bútorokat? Kik azok, akiknek munkájáért odáig van egy-egy film közönsége? Vagy akik meghatározó szerepet játszanak egy izgalmas enteriőr összeállításánál? A stylistszakma képviselői gyakran a háttérben maradnak, pedig munkájuk nélkül ma már elképzelhetetlen egy-egy forgatás vagy fotózás. Néhányuk munkáját most külön kiállításon mutatkozhatnak be.
Stylist névjegyek kiállítás, Code-Decode Showroom, VI. kerület, Nagymező 9., 2010. október 1-9.

Kukkolás magas fokon

Aki kíváncsi, hogyan dolgoznak a hazai tervezők – legyen szó divattervezőkről (Esztille, Dresscode, Kepp Showroom) tervezőgrafikusokról (Anagraphic), belsőépítészekről (Artfront Hungary), fotóstúdiókról (Flashback Photo Studio), webdizájnerekről (Zoltan  + Paris San Francisco New Media Web Design/Branding) vagy tárgytervezőkről (Kolbászból kerítést! Stúdió), ha új élményeket szeretnél szerezni és be szeretnél pillantani a kulisszák mögé, akkor a Nyitott Stúdiók sorozatot neked találták ki. Minden nap több, különböző dizájner hétköznapjaiba pillanthatsz be offline vagy online.
Nyitott Stúdiók programsorozat, 2010. október 3-9. között

Nyitott Stúdiók - Kepp Showroom

Dizájn dédszüleink idején

Dédszüleink valószínűleg imába foglalták volna a Philips, a Bosh, a Samsung vagy a Miele nevét, ha olyan, a háztartási munkát megkönnyítő eszközeik lettek volna, mint ma nekünk. Valószínűleg mi is másképp tekintünk majd a vasalásra vagy a mosogatásra, miután szemrevételeztük azokat a legelső háztartási gépeket, amelyek a szerencsés kevesekhez eljutottak.
"Dédszüleink háztartása a mai csúcstechnika mellett" kiállítás, Miele Galéria, 2010. október 1-10.

Progresszivitás és újszerűség

A fentiek kitételei annak, ha valaki szeretne labdába rúgni az Art Directors Club Hungary nemzetközi versenyén, ahol a kommunikáció és dizájn világának határterületén dolgozó szakemberek mérik össze tudásukat. Az ADC*E Awards a legjobb kreatívokat díjazza, akik a laikusoknak is tudnak mit mondani.
Best of ADC*Europe, Lengyel Intézet, 2010. október 2-8.

Kerülik a mainstreamet

Aki képbe akar kerülni, mi most a helyzet a hazai fantasztikus irodalom, grafika, fotó vagy képregény területén, az tegyen egy kört a Roham Galériában, ahol a mainstream alkotókkal nem fog találkozni, ellenben egy sor olyan művésszel, akik a hazai grafikusok dühöngőjeként aposztrofált ROHAM magazinban is rendszeresen megjelennek. Csak néhány név: Stark Attila, Baranyai (b) András, Vidák Zsolt és Sirály Dóri.
Roham, Roham Galéria, Budapest Vas utca 16., 2010. október 1-9.

Magyar Formatervezési Díj

A magyar formatervezők krémje

A szakma legnívósabb hazai pályázata és a nyertesek, különdíjasok és pályázók munkáiból nyíló seregszemle. Azt hiszem, ehhez nem kell semmit hozzáfűzni azon kívül, hogy kötelező!
Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj díjátadó ünnepség és kiállítás, Néprajzi Múzeum, 2010. október 4-22.

Filmbe zárt dizájn

Kvantumfizika, a negyedik dimenzió, teleportáció, párhuzamos univerzum és időeltolódás szükségesek, hogy a Hiperkocka című film főszereplői kijussanak a halálos labirintusból. Az elvont filmek kedvelői a Kocka című kultfilm folytatásáért ugorjanak be a LOFFICE-ba, ahol a vetítés után Varró Attila filmesztéta vezetésével elemzik az élményt.
LOFFICE, Budapest Paulay Ede utca 55., 2010. október 6. 19:30

Pixel-Hollywood

A számítógépes játékok leghíresebb figurái beszivárogtak a hétköznapjainkba, ahogy a művészekébe is: street-artosok, ipar- és képzőművészek, dizájnerek munkáiban köszönnek vissza. Gerzsenyi András iparművész (2010. október 7.) és Kepes Gábor muzeológus (2010. október 9.) izgalmas előadásában a számítógépes játékok és a művészet kölcsönhatásáról lesz szó.
Közlekedési Múzeum, 2010. október 7. és 9. 14:00

 

A több száz programot a www.designhet.hu oldalon olvashatod, a Design Hét alatt kedvezményes vásárlást biztosító üzletek listáját az ingyenes programfüzetekben keresd. Csatlakozz a Design Héthez a Facebookon is, nehogy lemaradj az infókról!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások