Test

Nagyanyáink csodaszere

6714

Szokatlan szertartással indulnak a napjaim mostanság. Miután legyőzöm a kora reggellel kapcsolatos ősi ellenérzéseimet és az ágy elhagyására szánom magam, megfontoltan megközelítem a konyhát és kotyvasztásba kezdek: két kiskanál almaecetet elkeverek egy kiskanál mézzel, majd az így kapott elegyet felhígítom egy deci vízzel. Varázsige mormolásához túl álmos vagyok, így csak ráérősen elkortyolom a végeredményt. Bevallom, eredetileg a szkepszis és némi rosszindulat vezérelt, ugyanis egyesek nem átallják életelixírként aposztrofálni a fent bemutatott koktélt és úgy általában az almaecetet, az ilyen drámai kijelentéseket pedig rendre gyanakvással szemlélem. Persze, az almaecet esetén jó ajánlólevél, hogy ősi szerről van szó, szinte egyidős az emberiséggel, és már nagyanyáink nagyanyái is csodaszerként emlegették.

Mézzel való házasításától egyébként várható a fáradékonyság megszűnése, némi fogyás, a szellemi frissesség fokozódása, az emlékezet javulása és a vérnyomás csökkenése, sőt még az emésztési problémáinak is búcsút mondhat a boldog felhasználó. Persze, mint minden természetes anyag, hatását ez is lassan fejti ki, így hívei türelemre intenek, ugyanis legalább négy héten át kell fogyasztani, hogy érezhető eredményt produkáljon. A kúra pedig minimum hat-nyolc héten át tartson, de az a legjobb, ha életmóddá válik és mindennap fogyasztjuk életünk végéig. Ezek fényében szűk három hét után alig várható releváns hatás, bár én már azt is komoly eredménynek tekintem, hogy megbarátkoztam kellemetlen szagával.

Ezenkívül annyi változás állt be az életemben, hogy enyhülni látszik reggeli apátiám és a nap végén is aktívabb vagyok, a fáradékonyság megszűnése tehát kipipálható. A mérleg egy kicsit barátibb értéket mutat, bár ez köszönhető az utóbbi időben gyakorolt salátaalapú táplálkozásomnak és kardio gépekkel való egyre meghittebb kapcsolatomnak is. Mondjuk, azt is el kell ismerni, hogy az almaecetguruk eleve afféle katalizátorként ajánlják portékájukat, ami hatásosabbá teszi a diétát, így tulajdonképpen ezt is kipipálhatjuk.

Szellemi frissesség terén nem tapasztalok különösebb fellendülést, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddig sem éreztem úgy, hogy a közeljövőben fenyegetne a demencia – azt hiszem, vizsgaidőszakban majd visszatérek a problémára. Mivel változatlanul írásban rögzített, komplett cselekvési tervvel indulok útnak reggelente, az emlékezet javulása semmilyen szinten nem mutatható ki, bár az is lehet, hogy eleve reménytelen eset vagyok, és nincs az az életelixír, ami megszabadítana a jegyzetfüzeteimtől. A vérnyomásomat nincs hova csökkenteni, úgyhogy ezt a kérdés nem is bolygatnám, örülök, hogy megúsztam a kómát. Emésztésemet illetően nem szeretnék intim részletekbe bocsátkozni, így maradjunk annyiban, hogy kifejezetten jó hatással van rá. Az összesített eredmény tehát igencsak biztató, komoly esélyt látok arra, hogy hamarosan az almaecetrajongók táborába igazoljak.

Felhasználói szinten nagyjából ennyit tudok elmondani eme csodaszerről, a tudomány azonban ennél sokkal kiterjedtebb információkkal szolgálhat összetételét és hatásmechanizmusát illetően.  Hans Adolf Krebs, német biokémikus például 1953-ban Nobel-díjat kapott, mert felismerte, hogy anyagcserénk ecetsav nélkül nem működhetne, ugyanis képtelenek lennénk például a zsírok vagy a szénhidrátok megemésztésére. A szervezetnek naponta nagyjából 100 gramm ecetsavra van szüksége az egészséges emésztéshez, és különösen jót teszünk magunknak, ha az almaecetet választjuk, hiszen közel 90 hasznos anyagot tartalmaz. Többek között kalcium, fluor, magnézium, nátrium, szilícium, foszfor, kálium, vas és béta-karotin található benne, de vitamintartalma mellett sem lehet elmenni szó nélkül: nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis C, E, A, B1, B2, B6 és P-vitamint.

Ha pozitív élettani hatásairól van szó, szinte egyszerűbb felsorolni, hogy mire nem jó, ugyanis a legkülönfélébb problémák esetén lehet sikerrel bevetni. Emésztésre gyakorolt jótékony hatása többek között annak tudható be, hogy emésztőrendszerünkben gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat. Romlott ételek hatására bekövetkezett gyomorrontás alkalmával sokat javíthat a helyzeten egy kis almaecet. Ugyanígy sikerrel alkalmazható ízületi gyulladás esetén; ekkor naponta kétszer kell fogyasztani két-két evőkanállal vízben elkeverve. Méregtelenítő hatása is említésre méltó, antibakteriális hatása révén tisztítja a szervezetet. Fogyasztása csontritkulás esetén is hatásos lehet, ugyanis magas citromsav tartalma a kalciumot könnyen emészthetővé teszi, így javítja annak felszívódását. Külsőleg felhasználva is legalább ilyen sokoldalúnak bizonyult, ugyanis megszépíti a bőrt, hajunkkal pedig egyenesen csodát tesz: fényesebb, erősebb lesz és sokkal később zsírosodik, ha almaecet és víz keverékével öblítjük le. A konyhaművészet területén sem ajánlatos lemondanunk róla, ugyanis izgalmas, pikáns ízt ad a mártásoknak, kellemesen üdévé teszi a salátaönteteket, és pácokban is érdemes belőle elhelyezni valamennyit, ugyanis húspuhító hatása egészen legendás. Csontlevesbe szintén érdemes löttyinteni egy kicsit főzéskor, ugyanis kivonja a csontból a kalciumot, így a leves fogyasztásakor magunkhoz vehetjük azt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások