Lélek

Együtt vagy külön?

6698

Nem hiszem el! Már megint arra kellett kelnem, hogy villódzik a tévé és valami idióta reklám üvölt benne! Ő persze úgy aludt mellettem, mint akit fejbe vertek. Miért nem lehet elalvás előtt kikapcsolni? Amikor aztán kinyomtam azt a szart, bezzeg azonnal kinyílt a szeme, hogy ő még meg akarja nézni a film végét! Na, persze! – Ismerős helyzet, ugye? Nem? Akkor neked szerencséd van, a többiek pedig abba a táborba tartoznak, akik karácsonyra titkon külön hálószobát remélnek a Jézuskától.

Milyen körülményekre van szükséged a nyugodt alváshoz? Teljes sötétségben tudsz pihenni, amelybe nem rondít bele egy fénypászma sem, vagy azért jó, ha ég a kislámpa? Mentes legyen minden a mesterséges zajforrástól, ne szóljon se a zene, se a tévé, és lehetőleg a szomszédé se hallatszódjon át, vagy pont ellenkezőleg, az éjszakai filmeken tudsz a legjobbat aludni? Nyitva lehet az ablak, hogy a szoba kihűljön éjszaka, miközben a meleg takaró alól csak az orrod látszik ki, vagy legyen kellemes, enyhe idő a hálószobában, hogy ne kelljen teljesen betakarózni? Oké, de mi van akkor, ha életed párja pont ellentétes hálószobai környezetre vágyik, mint te? Meglepő lehet, de a párkapcsolati konfliktusok többsége nem a szex, hanem az eltérő alváskörülményekhez kapcsolódó igények miatt bontakozik ki. A szakemberek szerint a legtöbb esetben a külön hálószoba a megoldás még akkor is, ha nincs is jobb érzés annál, mint amellett felkelni, akit szeretsz. Ha viszont minden éjjel kénytelen vagy elviselni az olyan zavaró körülményeket, mint a zajok vagy fények, akkor előbb-utóbb kényszeredett lesz a mosoly, a szemek alatt bőrönddé duzzadnak a retikülök, a homlokon a finom ráncok Mariana-árokká szaladnak össze, és már a reggeli kávézás veszekedésbe torkollik a kevésbé kipihent idegek miatt.

Fotó: Flickr

Jó néhány évtizeddel ezelőtt az volt a szokás, hogy a pár – egy bizonyos életszínvonal és társadalmi réteg fölött - nem együtt, hanem külön hálószobában aludt. Manapság nemcsak a hálószoba, hanem az ágy, sőt gyakran még a takaró is közös, többnyire azért, mert ez felel meg az ideális párkapcsolatról alkotott képünknek. Egyesek már a külön takaró iránti igényt is az elillanó romantika manifesztálódásának és a kapcsolat válságának tekintik, pedig pont ez lenne, ami megmentené a viszonyt a drámai végkifejlettől, amikor is az egyik fél az állandó kialvatlanság miatt folyamatosan ideges és nehezebben kezeli a konfliktusokat. Vannak olyan szakemberek, akik szerint a külön hálószoba lehet a megoldás, ezt a tanácsot azonban a párok többsége – elsősorban a kialudt fél – nehezen fogadja el.

Az együtt alvás-külön alvás problémaköre túlnyúlik a biológiai igények megoldásán: egyfajta hatalmi harc ez a kapcsolatban. Az alvásszokásokról szóló viták gyakran mélyebben gyökeredző konfliktusok és problémák felhánytorgatásába torkollanak. És bár a párok látszólag a külön takarón vagy a tévé hangerején vitatkoznak, az okokat lehet, hogy nem is a hálószobában kell keresni. A legtöbbször ilyenkor a páros elidegenedéséről vagy kapcsolati krízisről van szó. Az ember ilyenkor már könnyebben észreveszi a másik hibáit. Olyanokat is, amelyek eddig nem zavarták, vagy nem vallotta be magának, hogy zavarják. Főleg nem a tökéletes szimbiózis időszakában, amikor kis kifli-nagy kifliben, összehangoltan szuszogva aludtak el. Ilyenkor üljünk le, szedjük össze, hogy akkor most mit is szeretnénk ettől a kapcsolattól, mit kapunk belőle, ja, és tud-e ezekről a vágyainkról, elvárásainkról a partnerünk. Megoldás lehet, ha csak a hétvégén alszunk együtt a párunkkal, hétköznap pedig mindenki a saját ágyában pihenheti ki magát. Ennek a fajta kapcsolaterősítésnek később saját bőrünkön tapasztaljuk majd a pozitív hatásait. A külön ágy vagy külön hálószoba sokak számára egyet jelent a partner elveszítésével, pedig tudjuk: egy kapcsolat minősége nem a közös fekvőhelyen múlik, hanem valami teljesen máson.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Sep
24
ismeretlen írta:
egy jól működő kapcsolatban a két fél megbeszéli egymással a problémáit és kompromisszumot köt, ha arról van szó. nem hiszem, hogy a külön ágy lenne a megoldás, az nekem menekülésnek tűnik.
nálunk nincs probléma az alvással, tévé kikapcs, azt' kész.
09:46
2
Sep
24
ismeretlen írta:
Kompromisszum, alkalmazkodás képessége!
10:17
3
Sep
24
ismeretlen írta:
Nekem a nagyszüleim sem aludtak külön 60 évnyi házasság után, ami egyébként nagy szó, mert sok idős pár különköltözik, főleg a horkolás miatt, illetve amiatt, hogy szex meg olyanfajta gyengédség már úgy sincs.. Ők megtehették volna, hisz volt még egy hálószobájuk, de szerintem belebetegedtek volna, ha nem hallhatják hogy a másik ott szuszorog mellettük. Nekem valahogy ez a normális.
Azt hiszem sokkal nehezebben élném meg, ha reggel egyedül kéne kellene kelnem, mint az esetleges kellemetlenségeket. A különalvás nekem valahogy elhidegülést jelent.
10:29
4
Sep
24
ismeretlen válasza írására:
*nem kell hogy kellene
10:29
5
Sep
24
rubikkocka írta:
Csak a mi távirányítónkon van egy bazinagy időzítő gomb? Lefekszünk, a hangot annyira leveszem, hogy még éppen érteni lehet amit mondanak, beállítom 30 percre (Pasi úgyis 10 perc alatt bealszik), kikapcsol magától. Amúgy is rossz alvó vagyok (a hangyamasírozást is meghallom), ha arra kelek, hogy üvölt valami barom a tévében, idegbeteg leszek!
Én csak akkor vonulok át a másik szobába, ha Ember valamivel felbosszant, és akkor 'örök harag'. De erre nagyon ritkán van szükség.
A horkolást egy jól irányzott bokán rúgással, vagy egy erélyesebb 'Kuss!'-sal elintézem.
Engem nem a párom szokott éjjel zavarni. Hanem az egyéb, kintről jövő hangok.
10:43
6
Sep
24
ismeretlen válaszarubikkocka írására:
Én el sem tudom képzelni, hogy nevezi magát valaki szerelmesnek, vagy milyen lehet a kapcsolatuk, ha zavarja, hogy a párja mellette alszik. :-S
11:26
7
Sep
24
rubikkocka válasza írására:
Én sem azt írtam.
11:39
8
Sep
24
bubzi írta:
http://velvet.hu/blogok/randi/2010/09/22/fingas_miatt_ment_ki_a_divatbol_a_naszagy/
11:39
9
Sep
24
ismeretlen válaszabubzi írására:
De szerinted miért nem várnak vele legalább egy hónapot?
11:40
10
Sep
24
bubzi válasza írására:
inkább azt nem értem, hogy miért ugyanabból a szemétkupacból akar mindenki "inspirálódni"...
nem járnak kiállításra, színházba, nem olvasnak könyveket, senki nem utazott sehova a nyáron (ismerőseik sem)? nem történnek velük hétköznapi dolgok, amiről lehetne írni?
én nem tudnék minden nap min. 1 cikket összehozni 5000 karakter terjedelemben, ami jó is, mert nem vagyok rá alkalmas. de aki erre adja a fejét, annak azért muszáj lenne.
11:44
11
Sep
24
safweekly írta:
Nem vagyok valami jó alvó, teliholdkor például csak forgolódom (mint például az utóbbi 2 napban), és minden hülye zajra felébredek. Szerencsére TV nincs a hálóban (szerintem nem is kell), viszont a barátom csak rádióra tud elaludni. Megoldás: ő odafekszik a rádió mellé, ami pont olyan halkan szól, hogy ő hallja, én már nem. Csak meg kell beszélni a dolgokat. Otthon egyébként szemmaszkban alszom, mert az ablakomnál pont van egy villanyoszlop.. nagyon vicces látvány :D
11:45
12
Sep
24
ismeretlen válaszabubzi írására:
Pont ezt fejtegetem valahol máshol. :)
11:50
13
Sep
24
Adriana válasza írására:
Addigra elfelejtik, miről akartak írni.....
11:54
14
Sep
24
pinkrose írta:
Erről a témáról már olvastam valahol a napokban egy cikket és nem a velveten...no comment.
Cikkhez: soha nem raknék tv-t a hálószobába,és nem is költöznék másik szobába,pedig eléggé különböznek az alvási szokásaink, az milyen már...
11:56
15
Sep
24
C.C.G. írta:
"az ágy közös, a párna nem"
Pilinszky
11:56
16
Sep
24
Adriana írta:
Az együtt alvás az intimitás velejárója. Jó érezni, hogy az ember mellett ott pihen a párja is. A zavaró dolgokat pedig felnőtt embereknek meg kell tudni beszélni.
11:57
17
Sep
24
C.C.G. válaszasafweekly írására:
én nincs reggelre csík az arcodon? :-) komolyan érdekel...
12:01
18
Sep
24
Phitonissa válasza írására:
Ezt most lájkolnám. :-)
12:20
19
Sep
24
Phitonissa válaszaAdriana írására:
És ezt is.

Onnan tudom, hogy Ő az Igazi,hogy bármilyen pózba is tekeredünk éjszaka, az sohasem kényelmetlen. Ha béke van és harmónia, akkor egymásba vagyunk gabalyodva, valamilyen testrészünk mindig egymáshoz ér, összetekeredik, ölelkezik. ♥
12:25
20
Sep
24
safweekly válaszaC.C.G. írására:
Nincs, reggelre általában leesik a fejemről :D
12:27
21
Sep
24
indala írta:
hálószobában nincs tévé. sohasohasoha.
12:31
22
Sep
24
ismeretlen írta:
A hálószobában van tévé, csak sosem megy. A számítógép viszont folyamatosan megy, és általában én fekszem később. A leggyakoribb az, hogy egyszerre megyünk aludni.
Nem hiszem, hogy nálam megfelelő megoldás lenne a külön hálószoba. Egyrészt nincs miért (nem horkolunk, nem dobáljuk magunkat, nem zavarjuk a másikat az alvásban), másrészről szerintem az összebújva elalvás olyan meghittséget hoz a kapcsolatba, amit nem sok más.
12:39
23
Sep
24
sugarwall írta:
szerintem a külön hálószoba az intimitás halála.
én csak azzal tudok jól együtt aludni, akit tényleg be akarok engedni oda. és akkor nem zavar se TV, se hőmérséklet, de még az sem, ha lehúzzák rólam a takarót a hidegben. micsoda szörnyű dolgok, jaj, nem is értem hogy lehet elviselni az élet kegyetlenségeit..

Ja és:
"A külön ágy vagy külön hálószoba sokak számára egyet jelent a partner elveszítésével, pedig tudjuk: egy kapcsolat minősége nem a közös fekvőhelyen múlik, hanem valami teljesen máson."

Igen? Ezt is tudjuk? Mondjuk a "nem a szexen múlik" dolgot hallottam már, de az sem egyenlő az alvással szerintem.
12:42
24
Sep
24
Marie írta:
Nehezen alszom el, ha valami stresszel, akkor még inkább. Most akkor biztos egy rideg picsa vagyok, ha nem szeretem a külön zavaró tényezőket, mint hogy pl. valaki rámteszi a testrészeit, meg hangokat ad ki alvás közben? Szerintem ennek tényleg annyi köze van a párkapcsolathoz, hogy ha szeretjük egymást, akkor hagyjuk, hogy a másik kipihenje magát, valamint kipihent eberek közt kevesebb a konfliktus is. Szerintem is felesleges és álromantikus dogmatika, hogy csak azok szeretik egymást, akik egymás szájában alszanak. Felvetném még, hogy ebben az országban kinek van arra pénze, hogy két külön hálószobája legyen, valamint hogy a tévé a hálószobában szerintem előbb elcseszi a házasságot, mint a különalvás.
12:50
25
Sep
24
Marie írta:
Ja, még azt kihagytam, hogy ha szeretek valakit, nagyon sokszor ölelgetem, megérintem, szeretgetem, mert az nagyon jó, de NAPPAL, ÉBREN.
12:57
26
Sep
24
hborcsa írta:
Tudom, ezzel kevesen vagyunk így, de számomra a hálószobában nincs helye a tv-nek.
Amúgy az együttalvásról nem mondanék le semmi pénzért, én amúgyis ha egyszer elaludtam, semmi nem tud fölébreszteni, még a szomszéd ház riasztója sem.
12:57
27
Sep
24
donci írta:
Nem tudok pàrom nélkül aludni, illetve nagyon rosszul alszom, ha nincs mellettem. Tv nincs a hàloban, viszont 2 nagypàrnànk van 2 kispàrnànk és 2 paplan, igy nincs huzogatàs.
Viszont ha éjjel 3hkor kell kimennem érte a mert még mindig a speciàlis egységgel a "pàncélost robbantja", akkor nagyon pipa vagyok!
13:01
28
Sep
24
ismeretlen válaszaPhitonissa írására:
:)
13:05
29
Sep
24
ismeretlen válaszabubzi írására:
ez most komoly???
13:07
30
Sep
24
ismeretlen válaszasugarwall írására:
Ki mondta, hogy nem a szexen múlik? De ugye nem hitted el? :)
13:19
31
Sep
24
ismeretlen válaszaMarie írására:
Lehet, hogy rád valaki teszi a testrészeit, rám az, akit szeretek. Mindig annak a híve voltam, hogy legyen közös ágy, de jó nagy, hogy ne zavarjuk egymást, mert nem bírtam elviselni én sem az ölelkezős sem az összebújva alvást. Aztán mikor eljött, akinek el kellett jönnie ez is megváltozott, és egy hét ismeretség után úgy aludtunk együtt, mintha mindig így lett volna. Pedig nagyon féltünk tőle, mert ő is jobban szeretett addig egyedül aludni és én is azt hittem.
13:23
32
Sep
24
ence írta:
HÁLÓszobába nem kell semmilyen elektromos kütyü. lámpa, oké. és akkor nincs gond a tv-vel. nekem ez így gyerekkorom óta működik. és most is, hogy már mással osztom meg.
13:47
33
Sep
24
ismeretlen írta:
A közös ágy nekem alap! Olyan jó reggel amellett ébredni, akit szeretünk:) Viszont úgy nem tudok (jól) aludni, ha közben összebújunk. Az valamiért nem megy, olyankor csak percekre bólintok el, de mindig felébredek. Meg amúgy is sokat mocorgok, mielőtt elalszom.
Ha majd lesz saját lakásunk (hmmm... házunk?), akkor nem lesz a hálóban TV meg számítógép. De egyelőre egy egyszobás albérletben lakunk...
14:13
34
Sep
24
A.F.rétisas írta:
Hálóba nem kell tv. Ez tényleg gond egyeseknél? jujj...
14:13
35
Sep
24
almafa írta:
Nekünk van tv-nk a hálóban és imádunk együtt filmezni éjszakákon át nem ölte meg az intimitást.
Külön hálószoba... az viszont megölné velem együtt.
Én nem bírok nélküle aludni, folyton felébredek és borzaszó, h nincs mellettem.
Mindent meg lehet beszélni megint olyan butaság ez a téma...
14:20
36
Sep
24
ismeretlen írta:
Megint olyan problémát boncolgatunk, ami nem létezik.
14:51
37
Sep
24
sugarwall válasza írására:
minek nézel Te engem? :D
14:55
38
Sep
24
Lunabunny válaszasafweekly írására:
"Nem vagyok valami jó alvó, teliholdkor például csak forgolódom (mint például az utóbbi 2 napban)"

Basszus dettó! :S
15:06
39
Sep
24
Lunabunny írta:
1. Minek hálószobába tévé?
2. Ha valakit igazán szeretek, nem hiszem, hogy lenne olyan dolog ami miatt azt kívánnám bárcsak a másik szobában aludna. A horkolás mondjuk határeset, de érdekes módon eddig egyik pasim se horkolt.
3. Megfelelően nagy ágyon, két párna, két takaró, hogy ha össze akarunk bújni akkor lehessen, de alváshoz mindkettőnknek legyen kényelmes méretű helye. Nekem ez az ideális, én sem tudok összebújva elaludni, megfájdul a nyakam, a vállam, vagy a karom zsibbad el.
4. Milyen az már, hogy külön szoba, és akkor reggel a folyosón, vagy a konyhában üdvözöljük egymást, mint valami albérlőtársak. Ez számomra elképzelhetetlen, hogy elalvás előtt, meg ébredés után ne bújjak oda a páromhoz.
15:16
40
Sep
24
Lunabunny válasza írására:
Az én nagyszüleim meg pont egyszer aludtak együtt, a nászéjszakán. A papám ugyanis focizott, kapus volt és azt álmodta, hogy véd, és jól orrbanyomta a mamámat. Ő meg ezen berágott és onnantól egy szobában, de külön ágyon aludtak, a fejükkel egymás felé. Legalábbis ez a legenda. :D Ettől függetlenül nekem is az az alap hogy egy ágyban aludjon egy pár.
15:19
41
Sep
24
ismeretlen válaszasugarwall írására:
:)
15:27
42
Sep
24
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Papír, toll? Esteleg word doksi aminek címe: lehetséges témák a cotcotra?
15:56
43
Sep
24
nyufi írta:
egy ilyen cikket olvastam kb egy hete...
http://www.noilapozo.hu/20100916/kulon-alvas---stabil-szerelem

amúgy meg a véleményem a témával kapcsolatban az, hogyha az a 2ember tud együtt aludni és kipihenten ébrednek, miért aludnának külön? amúgy is tök jó dolog odabújni a másikhoz (:
16:06
44
Sep
24
Timi. írta:
Engem álmában majdnem szarrá vert volt pasim, mert ázt álmodta, hogy kutyákkal verekszik :D
16:39
45
Sep
24
Timi. válaszaTimi. írására:
azt álmodta*
16:39
46
Sep
24
Nazumi válaszasafweekly írására:
Nalunk is ez a helyzet, csak itt en vagyok a radio-fuggo parom meg persze ki nem allhatja es nagyon jo hallasa van, szoval marad a fules :( A kozos takaro sem mukodik mert eleg sokat forgolodom es korbetekerem magamon, paromnak semmi sem jut :) Ezeken az aprosagokon kivul jol megvagyunk...
17:31
47
Sep
24
Zebratilova válaszapinkrose írására:
http://www.noilapozo.hu/20100916/kulon-alvas---stabil-szerelem
19:37
48
Sep
24
cipcup írta:
Engem megnyugtat, ha mellettem alszik. Összebújva én sem szeretek aludni, mert nem kapok levegőt és sokat helyezkedek. Na meg olyankor nem merek megmozdulni, mert félek, hogy felébresztem és mindenem elzsibbad. Ha egyedül alszom akkor félek és a fejemre húzom a takarót még a legnagyobb melegben is, de ha mellettem van akkor az olyan jó és simán elalszom és nyugodt vagyok. Nem tudom elképzelni, hogy külön aludjak. Még ha horkolna se. Néha szokott, de olyankor meglökdösöm. Ha meg arra ébredek, hogy rám pakolta a testrészeit, akkor lepakolom és alszom tovább. Szerintem a tv-vel sincs baj. Pont valaki írta az időzítő gombot. Na ez a jó megoldás. Szerintem nem öli meg semmit. Ha pedig máshoz van kedvünk, kit érdekel a tv, vagy bármi más...
20:36
49
Sep
24
nofree válaszaLunabunny írására:
ez mekkora! :)
20:42
50
Sep
24
nyuszipok írta:
Én is csak a párommal szeretek aludni!Gyúrós fiú, szép nagy karja van:)Szeretek rajta aludni,az én "nyuszipárnám":D Engem nem zavar ha horkol, fingik stb...olyan mélyen alszom, hogy nem hallok semmit!Jó azért a lámpa fényét nem szeretem, laptopunk van azt nézzük halkan amíg el nem alszunk!Be van állítva, hogy mikor kapcsoljon ki!!!
20:46
51
Sep
24
Nem kell tv a hálóba, és számítógép sem.
Mi az ágyban éjjel 2en, 3an, majd 4en vagyunk. És biztos hiányozna, ha nem így lenne.
22:13
52
Sep
25
Mauve írta:
Rossz alvó vagyok, de ha már nálam van a barátom (mondjuk lassan már nálam is lakik..), akkor biztos, hogy nem akarnék egyedül aludni. Hiába rúg vesén, lopkodja a takarót és kerülget néha a szívroham, mikor álmában kiabál, még így is sokkal jobb kiskifliben aludni, mint egyedül.
01:57
53
Sep
25
Mauve írta:
Mondjuk mikor arra ébredek, hogy fázom, kirángatok még egy takarót a fiókból (és néha kirántom vele az ott szunnyadó macskát is), de ezt még a leghidegebb januári éjszakán sem érzem az "elillanó romantika manifesztálódásának"...
02:01
54
Sep
25
chloe írta:
hát én nem szeretek fényben aludni, de az előző pasimnak nem volt sötétítőfüggönye. megszoktam, a végére már nagyon jókat aludtam nála.
biztos éretlen kis nyafinyuszi vagyok, aki nem tapasztalta még az együttélés szürke hétköznapjait, de elképzelve a falat kaparnám ha elkerítve kéne aludnom.
08:34
55
Sep
25
ismeretlen írta:
Jézusom.
Jó,engem is zavar néha, h horkol a zuram,plusz még a kutya is, de bedugom a fülem,osztjónapot.
A TV távirányítóján meg létezik a SLEEP gomb,sokat segithet...
Volt olyan néha, h kijöttem a nappaliba aludni,mert nem birtam elaludni,de akkor meg az zavart, h üres az ágy mellettem,h nincs ott:)
Két szó,amit bonci is irt,ennyi.
09:39
56
Sep
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
NEkem muszáj,legalább az a pesti kéróban,mert a felettünk lakó kötsögtöl a TV segít elaludni...itt most csak nyáron volt vészes a dubogó felettünkn yaraló.Meg én nem tudok úgy lefeküdni,h na most akkor alszom.Elötte muszáj bekómálnom a TVre:)
09:42
57
Sep
25
trillarom írta:
Mi egy takaróval és egy párnával kezdtük az elején az együttalvást. Szép volt, romantikus, első érintések stb.., de nem aludtuk ki magunkat ("jajj, meg merjek-e mozdulni, mert ő épp már alszik, nehogy felébredjen"). Aztán beindult a suli, munka és rájöttünk, hogy két takaró kell és két párna, hogy másnap ne legyünk zombik egész nap. Ettől még ugyanúgy szeretjük egymást, elalváskor összebújunk, van romantika.. Majd az éjszaka folyamán mindenki úgy helyezkedik ahogy neki kényelmes és pihentető.
10:02
58
Sep
25
zoldtara válaszabubzi írására:
Az origón is ez a téma megy..... meg újságokban is....ráadásul régebb óta...
11:49
59
Sep
25
tein írta:
nem tudnám elképzelni, hogy külön aludjak attól, akit szeretek. egyáltalán azt sem értem, a felvetés honnan jön. vannak ilyen párok tényleg?
11:51
60
Sep
25
zoldtara válaszaA.F.rétisas írására:
Nekünk a háló (ami egyébként galéria) a dolgozó is, a nappali, és a gardrób. Így azt hiszem érthető....
11:52
61
Sep
25
zoldtara válaszatein írására:
A "statisztika" szerint vannak, elég sokan. És még csodálkoznak, hogy nem megy az élet....
11:52
62
Sep
25
espancesa válasza írására:
Olyan se veled,se nélküled kapcsolat.
11:58
63
Sep
25
zoldtara írta:
Ő nagyon korán kelő, én későn elalvó (tehát tvzek vagy olvasok), neki 3 nagy párnája van, nekem egy kicsi, ő egész éjjel forgolódik, én pedig köhögök, mert allergiás vagyok. Ez a cikk szerint már túl sok is lenne, nem? :)
És még sincs gond.
11:58
64
Sep
25
ismeretlen válaszabubzi írására:
Újabb kopírcikk.
12:10
65
Sep
25
ismeretlen válaszasafweekly írására:
"Otthon egyébként szemmaszkban alszom, mert az ablakomnál pont van egy villanyoszlop.."

Redőny, függöny, zsalu...?
12:12
66
Sep
25
A.F.rétisas válaszazoldtara írására:
ez inkább pech
14:04
67
Sep
25
menta írta:
Nem hiszem el! Már megint arra kellett idejönnöm, hogy villódzik a hirdetés és valami idióta zene üvölt benne! Ti persze úgy elsiklotok mellette, mint akiket fejbe vertek. Miért nem lehet kikapcsolni? Amikor aztán kinyomom a hangot, bezzeg azonnal újrakezdi, ha megint rámegyek véletlenül! Na, persze!
14:16
68
Sep
25
menta írta:
van egy ismerősöm, akinek a szülei külön hálóban alszanak, állítása szerint harmonikus, szeretteljes házasságban élnek, csak így praktikusabb. szerintem ez nagyon idegen dolog, én nem tudnám így elképzelni. iszonyat furcsa, ilyen menő újkeletű amerikai baromság, amin megint biztos rengeteg szociológus rágódott évekig.

és akkor szex után elküdöd a saját ágyába, hogy na drágám mostmár húzzal el aludni? vagymi? hülyeség.
14:19
69
Sep
25
menta válasza írására:
nekem például csak ilyen egyszerű reluxám van az ablakon (ablak előtt szintén egy villanyoszlop) és hiába van lehúzva teljesen, azért átszűrődik rajta némi fény. főleg, ha telihold van. mondjuk engem annyira nem zavar, én a vaksötétet nem szeretem annyira.
14:23
70
Sep
25
Lunabunny válasza írására:
Fura. Papám egész éjjel a rádiót "hallgatja". Nem akarlak elemezgetni, meg senki mást se, de szerintem az elalvás előtti időszak arra van, hogy megnyugodjunk, elcsendesedjünk, csak magunkkal legyünk, a saját gondolatainkkal, azokat tegyük rendbe. Ilyenkor van alkalom végiggondolni mi történt aznap, mi volt jó, mi volt rossz, esetleg terveket szőni. Sok minden beugorhat ilyenkor aminek máskor nincs alkalma felbukkanni a tudatalattiból. Ez persze nem mindig kellemes, de nyilván nem véletlenül jut az ember eszébe. Szóval én ebből arra következtetek, hogy aki nem tud csendben elaludni, csak tévére, vagy rádióra, az a saját gondolatait akarja elnyomni. Nem hagyja, hogy előjöjjenek dolgok, amik esetleg fájdalmasak lehetnek, ezért akkor is zajt csinál magának amikor pedig nem annak az ideje lenne. Így nem kell önmagával lennie, a saját érzéseivel, gondolataival foglalkoznia. Ez nem nagyon előnyös hosszútávon szerintem.
14:27
71
Sep
25
Lunabunny válaszamenta írására:
Én is utálom az ilyeneket.
14:43
72
Sep
25
C.C.G. válasza írására:
Madri kellene egy mail cím! :-)
17:01
73
Sep
25
safweekly válasza írására:
Tetőablakom van, függönnyel próbálkoztam, de nem jött össze, redőny drága lenne, ahhoz túlságosan keveset vagyok otthon. Egyébként is csak teljesen sötétben tudok mélyen aludni, szóval elvagyok így. :)
17:39
74
Sep
25
polly2 válaszaLunabunny írására:
Igen. Képzeld el, hogy 2-3 hónapon keresztül nem tudsz tévézni, számítógépezni csak keveset, egyedül nem tudod elhagyni a házat...kemény. Egyedül magammal non-stop. Rájön az ember sokmindenre.
22:22
75
Sep
26
Katyerina írta:
Mindent meg lehet beszélni egymással, ha egy ilyen apróságnak tűnő valamit sem tud megbeszélni két ember, ott már baj van.
A másik pedig, hogy a tv-ket kitiltanám a hálószobákból, semmi keresnivalójuk sincs ott.
Én rettenetesen rossz alvó vagyok, teljesen zaj és fénymentes hely kell, hogy el tudjak aludni. Párom sajnos néha horkol... de ezt megoldottam füldugóval. Aztán egyre kevesebbet használtam a füldugót. Egy idő után rájöttem, inkább az agyam generálja a zavaró tényezőt, nem a külső körülmények... :D vicces, de tényleg ez van sajnos. Ha valamilyen feszültség már alapból bennem van, pl. egy aznapi történés miatt, akkor úgysem tudok elaludni, amíg meg nem nyugszom, és itt nem fog segíteni a fény- és zajmentesség. De ez csak egy példa. A fejben kell sokszor rendet teremteni, és sok embernek erre kellene rájönni, de ez mindenkinek csak saját magától fog menni.
A külön hálószobát sosem értettem. Lakótársak vagyunk vagy egy pár? Vagy lehet folytatni, lakótárs vagy házastárs?
00:07
76
Sep
26
lascivo írta:
Nagyon nem értek egyet ezzel a felnőtt emberek, csak megbeszélni kell a dolgot. Vannak dolgok, amiket nem lehet megbeszélni. Nekem a környezetemben számtalan házaspár van, akik külön alszanak, mert a nő pl. nem tudja kipihenni magát a horkolás miatt. Ezen szerintem nincs mit megbeszélni, és lehet hogy ha 20 percenként felébredek, bokán rúgom a páromat, akkor tudok aludni 10 percet, de ettől még nem leszek kipihent... És mondjuk a kipihentség egy sebész esetében nem lenne hátrány... vannak dolgok, pl. a TV-s ügy, amit tényleg meg lehet beszélni, de azért itt is vannak kihívó esetek...
10:13
77
Sep
26
lascivo válaszaKatyerina írására:
pont erre mondanám hogy ahány ember, annyi féle... te kitennéd a TV-t a hálószobából, én meg ideges és feszült vagyok, ha csöndbe kell elaludnom... De azért megkérdezném, hogy ha ilyen véleményed van, hogy ha ezt a kis dolgot nem tudják megbeszélni, ott már gond van, hogy te házasságban élsz?? Vagy legalább komoly párkapcsolatban??
10:16
78
Sep
26
lascivo válaszaLunabunny írására:
és ha ezt valaki máshogy oldja meg?? tehát nem elalvás előtt??
10:17
79
Sep
26
ismeretlen válasza írására:
:-)

Hu az én Párom is elmegy pl. éjszakai horgászásra, akkor én leginkább csak forgolódok, hiányzik valaki mellőlem... na akkor nálam is leginkább a kanapé szokott segíteni. Az ágy úgy olyan nagy.
10:19
80
Sep
26
ismeretlen válaszatein írására:
Azt szokták mondani, hogy a hosszú házasság titka a külön tv. Mondjuk sem ebben, sem a cikkben felvetett különalvásban nem hiszek.
10:20
81
Sep
26
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Egyik legjobb fiúbarátom, pl a napokban mesélte, hogy akármilyen hihetetlen, de ő metrón való utazáskor tud a legjobban gondolkodni a dolgairól, a gondjairól, az élet nagy kérdéseiről. :-D :-D :-D
10:25
82
Sep
26
ismeretlen válaszaespancesa írására:
Húúúúúúúúúúú, de a legrosszabb.
10:28
83
Sep
26
Bumblebee válasza írására:
Ez miért vicces? :D Utazás közben tényleg jó. :) Mondjuk nekem buszon, metrón, villamoson, sétálva az utcán és este lefekvés előtt is jár az agyam. Kábé mindig, amikor nem kell munkára vagy valami másra koncentrálni.
13:03
84
Sep
26
ismeretlen válaszamenta írására:
Egy jó függöny párezer forint.
13:36
85
Sep
26
menta válasza írására:
nekem nem kell függöny.
14:16
86
Sep
26
ismeretlen válaszaBumblebee írására:
Csak azért mert a metró mint tudjuk egy zajos hely. A másik ott úgy rohannak az emberek ha kiszállnak a metróból, jobban mint egy buszon.
14:21
87
Sep
26
ismeretlen válasza írására:
Valószínűleg egyébként rohan, és csak abban a húsz percben képes/kénytelen "leülni önmagával beszélgetni", amíg utazik, és így tétlenségre van kényszerítve.

Sokan ilyenkor is zenét hallgatnak, csak hogy ne kelljen a saját gondolataikat hallaniuk.
15:27
88
Sep
26
Lunabunny válaszalascivo írására:
Erősen kétlem, hogy azok az emberek akik tévére alszanak el napközben mondjuk meditálnak egy órát. Persze lehet, hogy van ilyen, de nem tűnik reálisnak. Szerintem itt az a kérdés, hogy te miért vagy ideges a csendtől.
15:55
89
Sep
26
zorkaborka írta:
Amikor a papám a másik szobában aludt , hallottam ahogy horkolt és szinte dallamosnak tűnt egy idő után. Arra aludtam el. És felébredtem rá, mikor abbahagyta. Aztán egyszer tényleg abbahagyta.
Én nagyon megijedtem ,amikor a szüleim elkezdtek külön aludni. És a végén kiderült, hogy tök jogosan. De lehet , hogy akkor pont arra volt szükségük. Hogy érzzék, nekik , mire van szükségük, mi mibe fér még bele.

És egy ismerősöm azt mondta, a szexet ne kössük az ágyhoz. És nagyokat mosolygott rám.

Én a barátommal hétvégente együtt alszom, nálunk, és egy hatalmas francia ágyon. Egy takaró alatt , összebújva. És hosszú beszélgetés közben szoktunk elaludni , tv és minden más egyéb világító vagy hangot adó kütyü nélkül. Mondjuk én még csak most kezdtem el ezt az együtt alvásos dolgot, de ilyenkor tudok a legjobbakat aludni. És a legjobbakat ébredni.
16:17
90
Sep
26
nyuszipok válaszalascivo írására:
Na persze, ne haragudj de szerintem ez csak egy kifogás!Az èn párom is horkol nem is kicsit.Mègis együtt alszunk, mivel olyan mèlyen alszom, hogy nem hallom sôt legtöbbször nem is álmodok semmit!Szóval az ismerõsöd szerintem alapból rosszul alszik!
16:33
91
Sep
26
nyuszipok írta:
Egyébként meg, megint csak az emberi önzőségről szól ez az egész!Ha nem lehet megbeszélni akkor el kell menni egy terapeutához, vagy pszichológushoz, segítsen!
18:35
92
Sep
26
lascivo válaszaLunabunny írására:
Valóban nem meditálok... Inkább kimegyek a természetbe lovagolni, én akkor tudom rendezni a gondolataim, átgondolni hogy mi mikor történt, miért, és ennek milyen okai/hatásai vannak... És igen, valóban nem jó hogy "ideges" vagyok a csöndtől, de ez csak az estékre igaz, amikor sötét van... Túl korán néztem horrort, amiatt van... De használom az elalvás időzítőt, szóval tényleg csak 1 órát megy este a TV...
18:52
93
Sep
26
lascivo válaszanyuszipok írására:
az álmodásnak szerintem olvass utána, nem attól függ, hogy jól alszol e vagy sem... de ha valaki rosszul alszik?? akkor a kipihentség hiánya miatt inkább hibázzon a munkahelyén, vagy legyen 20 másik konfliktusa a párjával?? Ez nem ilyen fekete vagy fehér. Ha pl egy sebész cseszi el a műtétjét, mert nem tudta kipihenni magát?? elfogadnád indokként?? nem. És nem kell rögtön terapeutához meg pszichológushoz rohangálni, ha különalvással is meg lehet oldani. Nekem szüleim is külön alszanak már jóideje, tesóm és a felesége is, eleinte persze nem így volt, és bőven jól megvannak...
18:55
94
Sep
26
Lunabunny válaszalascivo írására:
Értem.
19:09
95
Sep
26
nyuszipok válaszalascivo írására:
Jò, ne akarjuk itt egymást gyõzködni!A te ismerõseid ilyenek mi meg el sem tudjuk kèpzelni, hogy külön aludjunk!A terapeutát ès a pszichológust pedig azèrt ìrtam, mert lehet hosszù távon segìtene, mivel azt sem tudom elkèpzelni, hogy ne vágyjanak egymàsra, ölelèsekre, simogatásokra estènkènt stb...remèlem èrted mire akarok kilyukadni!Nem veszekedni akarok csak számomra ez elkèpzelhetetlen!
21:53
96
Sep
26
nyuszipok válaszanyuszipok írására:
Persze, hogy a sebèszeknek ès hasonlóan komoly munkát folytatóknak kell a pihenès ès a tiszta fej, gondolatok!Ez tèny!Attòl mèg számomra fura.
21:56
97
Sep
26
nyuszipok írta:
Sztimacs!Az elsõ 3-4 mondatod elèg ótvar!A trágár szavak használata továbbra sem poènos!Ne utáld ennyire a pasikat, Te sem vagy hibátlan!
22:08
98
Sep
26
Katyerina válaszalascivo írására:
Komoly párkapcsolatban, még nem házasság, de már menyasszony vagyok.
És ebben igazad van, ahány ember, annyiféle. Csiszolódnunk kell egymáshoz, mindkét félnek engednie kell valamennyit, alkalmazkodni kell a másikhoz. Ezeket pedig meg lehet beszélni, és mi is így tettünk. Hol én engedek, hol ő, és ez így van jól szerintem.
Ez pedig, amit a cikk felvet, szerintem nem egy eget rengető probléma. Ha ezt nem lehet megbeszélni, akkor szerintem mást sem. Hidd el, a nagy problémák nem itt kezdődnek.
23:27
99
Sep
27
ismeretlen válaszalascivo írására:
"én meg ideges és feszült vagyok, ha csöndbe kell elaludnom..."

Ez a te problémád, mégpedig nem is kicsi. Próbálj meg hozzászokni a csendhez (az az alvás és az alvásidő természetes állapota), vagy fordulj szakemberhez.

A dupla kérdőjeleidből is látszik, hogy valami miatt frusztrált vagy.
01:29
100
Sep
27
ismeretlen válaszalascivo írására:
Füldugóról hallottál már?
01:30
101
Sep
27
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Egyetértek (mintha le is írtam volna ugyanezt másutt).
01:31
102
Sep
27
ismeretlen válasza írására:
Ja, igen, a 87-esben. :-) De akkor még nem olvastalak téged.
01:32
103
Sep
27
ismeretlen válaszalascivo írására:
Aha, szóval egyszerűen félsz a sötétben.
01:34
104
Sep
27
Adriana válasza írására:
Az már nem fér bele ezek szerint... :-)
07:42
105
Sep
27
ismeretlen válasza írására:
Huh nekem pont, hogy van olyan szám a telefonomon, amit általában vonaton való utazáskor hallgatok és jönnek a gondolataim. Meg pusztán egy virágos mező, vagy egy kukoricaföld láttán is elmélyülök a gondolataimmal.
12:11
106
Sep
27
Doryca írta:
Én elfogadom, hogy van ilyen. A nagymamám is azért harcolt ki külön szobát, mert papám iszonyúan horkol....de ilyenkor már mindketten elmúltak 55 évesek!
Persze, én sem tudok tv-re elaludni, párom simán. Horkol is, bár az első érintésre abbahagyja és van, hogy fel se ébredek rá. Van, hogy úgy lekönyökli a fejem, hogy csak koppanok :) de eszembe nem jutna külön aludni, mert ha rosszat álmodom, odabújhatok hozzá vagy mert reggel, mikor megszólal az ébresztő, még odafeküdhetek hozzá, hogy még lustuljunk 1-2 percet. Nincs közös takarónk, nem alszunk összebújva, az ágy két végén alszunk kifelé fordulva :) de ez kell... én nem aludnék külön...
13:51
107
Sep
27
ismeretlen válaszaC.C.G. írására:
Csak azon gondolkodom, hogyan lehetne ezt megoldani, mert ahogy látom, cotcoton keresztül már nem lehet, ide meg csak nem írom ki:S
14:25
108
Sep
27
C.C.G. írta:
adok egyet amiért nem kár ha...
magyarhaz@freemail.hu
15:49
109
Sep
27
bugyigumi írta:
Csakis együtt.
Egyszer olvastam egy könyvben, hogy egy özvegyasszony szerint a horkolás a legcsodálatosabb dolog, mert azt jelenti még mellettünk van akit szeretünk.
17:38
110
Sep
27
Lunabunny válasza írására:
Lol :D Épp írni akartam, hogy nem rémlik, hogy régebben ilyet olvastam volna tőled.
19:05
111
Sep
27
katicabogar írta:
hat nekem az alvassal nincsenek problemaim, mert mar ugy nottem fel hogy anyamek ordito tv-t neztek kb ejjel 1-ig....
lehet eppen ezert, de szeretem ha tvzhetek kicsit mielott befordulok, es a parommal annyi problema szokott lenni hogy szorit le az agyrol, de olyankor atmaszom az agy masik felere:))
a lefekvesi rutin meg az, hogy kikapcsolom a laptopot, erositot, mindenfele kutyut, kiviszem a horcsogot, oszt joccakat :))
21:47
112
Sep
30
espancesa válasza írására:
Na,ezt én is megtapasztaltam,mert már volt ilyenben részem.
19:41
113
Oct
01
ismeretlen válaszakaticabogar írására:
Miért kell kivinni a hörcsögöt? :-)
08:19
114
Oct
05
katicabogar válasza írására:
csak azert, mert az agy folott lakik egy polcon, viszont ejjel olyan zajt csap, hogy nem lehet tole alunni :p
21:06
115
Oct
06
ismeretlen válaszakaticabogar írására:
Egyedül van akkor?
Nekem két tengerimalacom van, ők max. az önitatóval szoktak zajt csapni, ahogy az hozzáverődik ivás közben a rácshoz. De nem viszem ki őket a szobából. :-)
10:45
116
Oct
19
katicabogar válasza írására:
vegulis a tengerimalac nappali allat, a horcsog meg ejjel tevekenykedik, es valahogy furan van a kereke, s meg az iszorog, azon kivul hogy a racsot ragja:p
15:39
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés