Szépség

Antidivatból sminktrend

6692

A különböző szubkultúrákat nemcsak egy adott zenei stílus határozza meg, hanem annak a csoportnak az öltözködési és sminkelési szokásai is. Hangsúlyos külső jegyek mutatják meg a külső szemlélő számára, hogy melyik csoporthoz tartozik, milyen zenét hallgat vagy miben hisz. Ugyanakkor az egyes underground mozgalmak visszafelé is hatnak a divatra. Amellett, hogy egyes évtizedek, meghatározó korszakok mainstream divatja is újból és újból visszatér, de legalábbis egy újfajta elgondolásban visszaköszön, régi idők földalatti vonulataiból is merítenek a dizájnerek egy-egy kollekció vagy sminktrend kitalálásakor. Most az utóbbiról lesz szó.

A 60-as évek a lázadók és a lázadás időszaka volt: harc a háború ellen, a szexuális szabadságért, a nők egyenjogúságáért. Így érthető, hogy miért bukkant fel egyre több csoport szerte a világban. Amerikában a hippik hirdették a békét és éltették a szabadságot – minden téren. Az ehhez párosuló külső jegyek sem véletlenül alakultak ki: a hosszú lobonc, a virágminták, a bő szoknyák. Habár a hippiknél éppen a szabadságérzet végett a smink elmaradt. Ezt láthatjuk viszont a kifutókon natúr smink formájában: egy kis alapozó, szempillaspirál, kevés szájfény, természetes szemöldök. A haj ellenben annál hangsúlyosabb: a dús és leomló hajkorona és a napjainkban újra hódító fejpánttal lefogott haj is a természet gyermekeitől ered.

Hippi-trend 2010-ben a kifutón (fotó: Fashionising.com)

Az az évtized nemcsak a békeharcosokat adta nekünk: Angliában ekkor kezdett kialakulni a mod stílus, aminek leszármazottai a skinheadek. A mod stílus fő jellegzetessége az elegancia és a robogóval való közlekedés volt. Ezek a fiatalok mellényben, zakóban jártak, amit inggel, ingpólóval kombináltak és szettjüket teniszcipővel tették kicsit lazábbá. A mod stílus jegyei közé tartozik a gombaszerű rövid frizura, fiúk esetében pajesszal. A lányok is rövid frizurát viseltek, a sminkjük pedig nagyon hangsúlyos volt, leginkább a szemek lettek kiemelve fehér szemfestékkel és hatalmas műszempillákkal. És most gondoljunk csak Emma Watson új sérójára, ami egyértelműen a „mod”-ra hajaz. Ha már Emma Watson került a középpontba, akkor érdemes megemlíteni, hogy a Burberry - amihez a színésznő az arcát adta - nem más, mint a néhány évtizeddel ezelőtti Anglia modjainak és skinheadjeinek az egyik legkedveltebb viselete.

Emma Watson (Fotó: Emmawatson.com)

A skinheadek mellett az Egyesült Királyság kínálta táptalajban gyökerezik a punk szubkultúra is. Az anarchiát hirdetők csoportjai – ahogy a fentebb említett fiatalok is – bakancsot hordtak, a méltán híres és sok ember kedvencévé vált Dr. Martenst. A punk lányok make-upja is eltúlzott és nagyon erős. Az addigi, illetve általában vett szépségideált teljesen semmibe vették, és az lett számukra a szép, ami másnak ijesztő, talán még csúnya is. A fekete tussal kiemelt szemeik mellett az arcba és fülbe szúrt biztosítótűkkel hívták fel magukra a figyelmet. Napjainkban is rendszeresen lépnek kifutóra olyan modellek, akik külsejét a sminkesek szándékosan torzítják el, de a 2000-es évek elején különösen nagy népszerűségnek örvendtek a biztosítótűvel, Union Jackkel, Sex Pistols felirattal díszített felsők. A biztosítótű használata a dizájnerek körében gyakori és visszatérő elem.

Eltúlzott smink (fotó: Fashionising.com)

Nem olyan rég lett újra divat és még mindig tartják magukat a szegecsekkel felturbózott lábbelik, övek, csatok, kabátok. A punkok, de mellettük a rockerek ismertetőjegye is. A  francia Vogue szeptemberi számában Kate Moss vad oroszlánsörényt visel a fején és szexi bőrruhában feszít. Courtney Love megjelenése is örökzöld: az elkent szemceruza, a bordó rúzs és kócos haj is újra hódít. Persze egy kis csavar, némi újítás is belefér, így az idei trendben a grunge smink bronzos árnyalatokkal egészül ki.

Grunge smink 2010-ből (fotó: Fashionising.com)

És nincs olyan év – különösen annak hűvösebb hónapjaiban –, hogy a gót, dark stílust ne vegyék elő a trendeket diktálók. A drámai fekete tussal mindenkinek lehete vad tekintete, amelyet a klasszikus piroson túl idén bordós, lilás fekete rúzzsal viselnek a neo-gót lányok. Azt pedig mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, hogy a határozott tusvonalat választja vagy inkább a satírozott megoldást. Haladók Siouxsie Sioux arcfestését is lekoppinthatják.

Glam-gót (fotó: Fashionising.com)

Azért aki nem vadul meg ezekért a sminkekért, annak van jó hírünk is: a dizájnerek ismét felfedezték a klasszikus nőtípust. Bő szoknyák, hangsúlyos darázsderekak jellemzik az idei kollekciókat. Ultranőies ruhák mellé szexi, cicás arcfestés dukál: fekete macskaszemek, narancsos-pirosas ajkak és vastag, szépen ívelt szemöldök. Ebben az esetben még tűzpiros körömlakkal is rásegíthetünk az összhatásra. A frizura minden esetben csigákba tekert, nagyon nőies, szexis.

Nőies smink (fotó: Fashionising.com)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások