Közösség

Az etnopunk és a mutáns nő

6679

A nem odaillő együttes, az elfeledett polihisztor, a fel nem fedezett amerikaiak, falunap a belvárosban és egy összefércelt génekből legyártott nőszerűség: ezek várnak ránk a héten.

Besh o droM

Jól látjátok, tényleg a Morrison’s Music Pub 2-t ajánljuk, nemcsak azért, mert az ott hétfő este fellépő Besh o droM önmagában is jó, hanem mert mindig külön szórakoztató, amikor egy együttes egy tőle teljesen idegen környezetben és közegben lép fel. A kínai sárkányos,  fehér inges fiatalok várhatóan érdeklődve nézik majd a lenvászon ruhás rajongókat és azt, ahogy az etnós alapokra építkező zenekar pár percre átalakul az ország legjobb punkegyüttesévé.

Szeptember 20., hétfő, 20 óra 30 perc, Morrisons’s Music Pub 2.

Kovásznai György életmű-kiállítása

Van ez a fiatal srác, mindenféle agyrémeket fest, a retrós illusztrációk és a posztmodern festészet között ingadozva – ez juthat eszébe annak, aki minden háttértudás nélkül nézi Kovásznai György kiállítását. Pedig a képzőművész-filmes polihisztor 1983-ban elhunyt. A fenti meglátás mégis igaz, hiszen bőven megelőzte korát, annyira, hogy még halála után sem értékelték, csak most kezdik felfedezni, ki is volt ő. Retrospektív kiállítását még ezen a héten bepótolhatjátok.

Szeptember 26-ig, Magyar Nemzeti Galéria

Divattal az elfogadásért

Volt már ilyen, írtunk is róla, de most mindenki pótolhatja, ami kimaradt: a roma tradicionális öltözék 21. századi újraértelmezésével  fémjelzett Romani Design divatbemutatója, egybekötve a Kortárs Romani tárlat megnyitójával, mindez megspékelve a fátyolos hangú Szalóki Ági estjével, mindez azért, hogy a roma és nem roma kultúrkör közelebb kerüljön egymáshoz.

Szeptember 21., kedd, 19:00 (regisztráció kezdete), Iparművészeti Múzeum

Chad Valley

Az együttes, amelyről eddig csak a napjuk felét zeneblogok fogyasztásával töltő geekek hallottak, de ők pontosan tudják, hogy a jövő egyik legmenőbb formációjáról van szó. Mi még azelőtt láthatjuk a csodaszép popzenét (a’la Yeasayer) játszó Chad Valley-t, hogy közepesen híresekké válnának, használjuk ki tehát, 800 forintért pláne kötelező. Utána a koncertszervezőként áldozatos missziót folytató Lamantine dj-csapata zenél.

Szeptember 23., csütörtök, Szabad az Á (Zappa Caffe alagsora)
Jegyár: 800 forint

Budapest Fashion Nights

Ha valaki tudja, mit jelent a smart casual dress code, az valószínűleg azt is tudja, hol a Boscolo konferencia-központ; nekik ajánljuk Sziráczky őszi-téli kollekciójának bemutatóját, amelyen ráadásul az amerikai Brandon Mezzola és Szalay Gábor játszik dzsesszzenét.

Szeptember 24., péntek, 20 óra, Boscolo Conference Centre

Kertész utcai fesztivál

Falunap a belvárosban. Budapesti szemmel elég vad és merész vállalkozásba fogott egy elkötelezett csapat: a Kertész utca Dob és Király utca közötti kultikus, nyugis, hangulatos szakaszán csinálják a fesztivált divatbemutatóval, játékokkal, zenével, civilekkel, bevonva az összes környékbeli, szóba jöhető kocsmát és más egységeket.

Szeptember 25., szombat, 10-22 óra, Kertész utca, Budapest, és a Facebook csoport

Mozi

A forgalmazók kitettek magukért a héten: röpke kilenc hónap telt el a filmszemlés premier óta és már a mozikban is van Groó Diana első filmje, a Vespa, amelyben a Charlie és a csokigyár találkozik a magyar, társadalmi ihletettségű dokumentumfilmmel. Lali, a berekháti cigánygyerek nyer egy Vespát, ami nagy öröm, már csak át kellene venni, de Budapest veszélyes hely, tele furcsa alakokkal, és ott van valahol az apja is, akivel azért mégsem ártana találkozni.

Emlékszik még valaki Sarah Polley-re a Váratlan utazás-ból? A kanadai kislány azóta nemcsak felnőtt, hanem érzékeny és kreatív rendező-színésszé kupálta ki magát. Most például a Hibrid című filmben láthatjuk, Adrian Brody mellett; ők ketten különc génkutatókként kíváncsiságból és hiúságból létrehoznak valamit, ami elsőre talán embernek néz ki, de felnevelni talán mégsem kellett volna. A nyomasztó, bizarr, de izgalmas film David Cronenberg, szintén kanadai rendezőzseni korai munkáit idézi, méghozzá tisztelettel és hitelesen, ne hagyjátok ki, viszont lehetőleg olyasvalakivel nézzétek meg, akivel aztán gyorsan meg is lehet beszélni, különben lesz egy rossz álmoktól gyötört éjszakátok.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások