Közösség

Nulladik emelet

6651

„Mintha a nácik kitennék a jelüket a washingtoni Holokauszt Múzeum mellé” – nagyjából így foglalhatóak össze az évforduló kapcsán újból ránkzúduló ellenérvek a „Ground Zero mecsettel” szemben. Az alapvetően a demokrata és republikánus szavazók közt dúló retorikai, de habzó szájú háborúban az a groteszk, hogy az említett épület nem a Ground Zerón, azaz a leomlott WTC-tornyok helyén épülne, nem mecsetről van szó, és még egy tégla sem került a helyére – a többi stimmel. De mi ez az egész?

Amikor 2001 szeptember 11-én, iszlámista terroristák jól szervezett merénylete következtében leomlott a World Trade Center New York-i komplexumának két tornya, a földrengésszerű kataklizmában több épület is megsérült a környéken. Így például a kétsaroknyira, alig 200 méterre lévő Burlington kabátgyár is, amely az 1850-es években, olasz reneszánsz stílusban épült. Úgy megrongálódott, hogy nem is használták többé, azóta is üresen áll, illetve rögtönzött imahelyként vette birtokba a közeli mecset majdnem 500 fős közönsége. Néha-néha eszébe jutott a városvezetésnek és pár civilnek, hogy nem ártana műemlékké nyilvánítani, ám ez eddig nem történt meg. 2009 nyarán vette meg az arab érdekkörbe tartozó Soho Properties, hogy lakóházat építsen a helyén, ám a helyi imám, a rendkívül befolyásos Feisal Abdul Rauf, aki addig is vezetett szertartásokat az épületben, meggyőzte a céget valami sokkal monumentálisabbról.

Így született meg a Cordoba Ház koncepciója; nevét a középkori spanyol városról kapta, ahol a források szerint vígan éltek egymás mellett muszlimok, keresztények és zsidók. Ez rögtön magas labda volt a terv ellenzőinek, akik szerint a névadók tudatosan provokálják őket, akkoriban ugyanis iszlám uralom alatt állt Spanyolország. Részben nyilván ezért a projektet átkeresztelték Park51-re, amely egyszerűen az épület címére utal. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a következő egy-két évben hatalmas, részben iszlámistáknak szánt kulturális és sportközpontot hoznának létre. A legalább tízemeletes, majdnem tízezer négyzetméter beépíthető felülettel bíró leendő épületben lenne előadóterem, színház, fitneszterem, uszoda, baseballpálya, játszóház, könyvesbolt, művészeti galéria, és így tovább – nagyjából kétezer ember férne be, ha elkészül. Mindez két sarokra épülne fel a Ground Zerótól, a kész Park51-ből tehát nem is látszana a két torony helye. Az ötlet ráadásul nem is egyedi: a New York-i zsidó közösségnek is vannak hasonló létesítményei, és a keresztény ifitagozat is megépítette a maga YMCA-központjait.

A helyi döntéshozók megszavazták a százmillió dolláros tervet idén tavasszal, augusztusban pedig leszavazták az újabb kérvényt a jelenlegi romos épület műemlékké nyilvánításáról. Mindkét alkalommal tiltakozáshullám indult el, amely a 9/11 kilencedik évfordulójára is rányomta bélyegét. Jelenleg egy a romok között dolgozó tűzoltó harcol azért, hogy mégis maradjon meg a kabátgyár; az építészeti jelentőségre hivatkozik és perelne is az ügy érdekében. Az utcára vonuló tiltakozó civilek és több politikus (például Sarah Palin, aki véresszájú beszédben kelt ki a terv ellen) érvei egyértelműek: cinikus és provokatív akciónak tartják azt, hogy „mecset” épül a Ground Zero „helyén”, ez ugyanis a „háromezer amerikai halálát okozó” muszlimok győzelmét jelentené.

Egyes publicisták tudni vélik azt is, hogy a tervezett megnyitó 2011. szeptember 11-ére esik, azaz a tragédia tizedik évfordulójára. Ez egyébként alaptalan: még a szükséges pénz sincs meg, nemhogy az időbeosztás. A tervezett épület egyébként olyan gesztus, mintha a japánok Hindu-szobrot állítanának a Pearl Harbor-beli amerikai emlékműhöz – mondta egy rádiós műsorvezető, aki azóta utánanézett és rájött, hogy a japánok vallási szokásai nem esnek különösebben egybe a hinduizmussal. Terry Jones, híres-hírhedt keresztény fundamentalista tiszteletes pedig nyilvános Korán-égetést helyezett kilátásba tizenegyedikére, ha nem állnak el az építkezéstől. A helyzet nem változott, a könyvégetés pedig így is elmaradt. Jones szerint egyébként nem igaz, amit az iszlámisták terjesztenek magukról, nevezetesen, hogy a vérre szomjazó szélsőségesek a vallási közösség csupán kis részét teszik ki; „az iszlám teszi, amit az iszlám tanít” – jelentette ki. Tanulságos még a „No to Mosques at Ground Zero” weboldal is, amelyen többek közt azt fejtegetik, hogy a WTC leomlásakor a pusztítás helyszínétől egészen távol is találtak emberi maradványokat, azaz a Park51 is „majdnem” érintett (a legközelebbi holttestet nagyjából száz méterre találták meg az épülettől), megépítése tehát nem javasolt. Nemrég készült egy felmérés is. Kiderült: az amerikaiak 68 százaléka ellenzi a tervet.

New Yorkban némileg jobb a helyzet, illetve a manhattaniek több mint a fele támogatja a Park51-et, de még így is veszélyes terepen járnak a támogatólag nyilatkozó politikusok, akik sokáig meg sem mertek szólalni. Végül Michael Bloomberg független polgármester törte meg a jeget, amikor nyíltan kiállt az iszlám központ mellett, mondván, hogy az oszlatja a sztereotípiákat, amire nagy szükség lenne: a jelek szerint az amerikaiak nem sokat tudnak az arab kultúráról és vallásról, ahogy a Park51 esetében is könnyedén hisznek a leegyszerűsítő politikusi és médiaüzeneteknek. Az addig bőszen hallgató Fehér Ház is megszólalni kényszerült augusztus közepén: Obama ugyan nem foglalt nyíltan állást, kijelentette, hogy az érdekelteknek igenis joguk van megépíteni a központot. A Park51-pártiak ezt támogatásnak vették, a terv ellenzői ráugrottak a beszédre; az elnök később úgy nyilatkozott, hogy kizárólag jogi szemszögből értékelte a helyzetet. Rauf imám úgy tartja, a projekt hidat képez majd a vallások között, így enyhíti a feszültséget.

A Park51 valószínűleg meg fog épülni. Valószínűleg sokan fognak még tiltakozni emiatt. Valószínűleg mindenki elveszti az érdeklődését, miután szép csendben elkezd működni. Valószínűleg nem dől össze a világ, és még a szélsőséges iszlámisták sem veszik át azonnal a hatalmat Amerika fölött.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások