Étel+Ital

Szilvával szemezünk

6643

A családom szilvához való hozzáállása tökéletes leképeződése annak, miként lehet szeretni vagy éppen nem szeretni a gyümölcsöket. Mindenki a gyümölcsevők egy-egy táborát képviseli: a nagynéném például a fáról szereti leenni, majdhogynem nyersen. Imádja, ahogy az itt-ott még zöldes árnyalatú fanyar gyümölcshús roppan a foga alatt és összehúzza a száját. Ennek az ellenpólusa anyu, akinek az okoz kéjes élvezetet, amikor a túlérett szilva szinte lekvárszerű állapotában kerül a nyelvére. A kettő között vagyok én, a se nem túl kemény, se nem túl puha, elég érett, de nem túlérett kívánalmaimmal, amelyeket bizony nem könnyű kielégíteni. És ott vannak ők, akik szerint a szilva fölöslegesen gyarapítja a gyümölcsök népes táborát, egyszerűen nem szeretik.

Persze az ízlelőbimbók lázadása ellen nem lehet mit tenni, de az ingadozókat talán meggyőzik a szilva pozitív tulajdonságai, amelyek közül csak néhány: a zamatos gyümölcs sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, magnézium) és antioxidánst tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. A héjában meggyőző mennyiségű cellulóz, a húsában még annál is több rost van, amelyek viszont az emésztőrendszernek tesznek jó szolgálatot. Nem hiába mondják, hogy a szilvából a gyengébb gyomrúak ne egyenek túl sokat, mert különben a szokásosnál többször kell ingázniuk a lakótér és a mellékhelyiség között. A szilva vizelethajtó és ezáltal súlycsökkentő hatással bír, így a fogyókúrázók fontos eledele lehet egészen addig, amíg napi 20 deka alatt fogyasztanak belőle. Ezek után már csak az kell, hogy beszerezzünk egy nagy adagot a gyümölcsből.

Mivel nem mindenkinek van a közelében szilvás, és a piacolásnál vagy a zöldségesnél való vásárlásnál kreatívabban szeretne hozzájutni a gyümölcshöz, annak érdemes összekötnie a kellemest a hasznossal és részt vennie egy Szedd magad! akción. Az országban több helyen is tartanak szilvaszedő hétvégéket: az egyik helyszín Szokolyán (Budapesttől 50 kilométerre), a Kacár Tanya szomszédságában fekvő négyhektáros szilvás, ahol szeptember 11-12-én, valamint szeptember 18-19-én magunk szedhetjük le a lekvárnak, befőttnek, aszalásra vagy fogyasztásra szánt gyümölcsöt. Mint minden zöldség vagy gyümölcs esetében, itt is az lenne a lényeg, hogy nyersen fogyasszuk, de egy-két ínycsiklandó ételért érdemes feláldozni a vitaminokat. A klasszikus szilvás gombóc és az aszalt szilvával töltött pulyka helyett kerestünk néhány ígéretesebbnek tűnő variációt.

Előételnek sonkába bugyolált, bazsalikomos aszalt szilva fűszeres ricottával- ahogy az Ízbolygón láttuk.

Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
4-5 dl vörösbor
25 dkg ricotta
1 csomag Jamon Serrano sonka

frissen őrölt bors
olívaolaj
balzsamecet
bazsalikom vagy rukkola

Az aszalt szilvát tegyük egy edénybe, majd öntsük fel vörösborral. A félig lefedett edényben rotyogtassuk a szilvát tíz percig, majd húzzuk félre, és hagyjuk kihűlni a borban. Amikor a szilvák részegre szívták magukat és kihűltek, akkor a maradék alkoholt öntsük le róluk. A ricottát sózzuk, borsozzuk meg, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, majd töltsük bele a szilvába. Ez történhet habzsákkal vagy a konyhafelszerelési boltokban kapható krémpisztollyal. Bugyoláljuk őket sonkába, szórjunk a tetejére apróra vágott bazsalikomot, rukkolát és borsot, löttyintsünk rá olívaolajat és málnaecetet.

Husik mellé szilvás csatni Áfonyás borjú blogjáról

Hozzávalók:
0,5 kg szilva
2 fej lilahagyma
50 ml fehérborecet
100 g nádcukor
1 db fahéj
1 teáskanál bors
1 teáskanál curry
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál víz

Mossuk meg és magvaljuk ki a szilvákat. Öntsünk egy serpenyőbe olívaolajat, borsot és curryt. Amikor a curry színe sötétebb lesz, dobjuk rá a fél szilvákat és a felkockázott lilahagymát. Amikor a szilva elkezd levet engedni, öntsük rá az ecetet, a vizet és a nádcukrot. Keverjük folyamatosan addig, amíg a cukor el nem olvad, majd rotyogtassuk lassú tűzön negyed órát. Kevergessük meg időnként, hogy oda ne kozmáljon. Ha készen van, akkor hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, hogy összesűrűsödjön. Bárányraguhoz, de egyéb husikhoz is jól illik.

Desszertnek szilvás muffin, ahogy Mandy Tarragon készíti

Hozzávalók (12 darab):
25 dkg szilva - magozva mérve
12 dkg barnacukor 
2 tojás
12,5 dkg vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
0,6 dl tej
1 teáskanál sütőpor
20 dkg liszt
1 púpozott teáskanál fahéj

Még mielőtt nekikezdenénk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg és daraboljuk össze a szilvát. Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze a tojással, a barnacukorral és a tejjel. Ezután adagoljuk hozzá a fahéjjal és sütőporral összekevert lisztet. Ebbe forgassuk bele a szilvadarabokat. Ezután kanalazzuk bele a tésztát a muffinsütőbe. Mivel nem fognak nagyon megdagadni, nem baj, ha majdnem telerakjuk a formát. Körülbelül negyed óra alatt készre sül.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások