Test

Vedd a vérem!

6614

A véradás olyan gesztus, ami másoknak az életet jelenti, nekünk meg mindössze talán egy kis szédülést. Most már tisztában vagyok ezzel, bár amikor véradó lettem, csak az iskolai lógás miatt engedtem, hogy lecsapoljanak. Jó indok volt ez arra minden évben egyszer, hogy legálisan is megússzam az unalmas agytágítást, a fizika és kémia órát, és hogy ne a füzet sarkára rajzolgatott vonalfigurákkal várjam a nap végét, hogy végre a haverokkal is lóghassak. Aztán teltek múltak az évek, én öregedtem, az iskolapad kivetett magából, jöttek a munkával teli hétköznapok, viszont a véradás azóta is az évi programjaim között szerepel.

Igaz, ami igaz, vékony erekkel áldott meg a sors, így számtalanszor előfordul, hogy csak többszöri bökdösés útján jutnak tőlem vérhez, sőt régebben az is megesett, hogy mindkét kezemet meg kellett szúrni ahhoz, hogy azt a rendes 4,5 decit felajánlhassam. Ma már ezt a műveletet tiltják. Ha az egyik kezedből nem sikerül adnod teljes mennyiséget, akkor mehetsz Isten hírével.

Add a véred!

Bárki lehet véradó, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, viszont nincs még 65 éves ,és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Ha minden feltételnek megfelelsz, akkor véradóként évente többször is menthetsz életet a véreddel, nőként háromszor, férfiként ötször. Én többnyire csak egyszer megyek el a 12 hónap alatt. Maximum akkor vállalok többet,  ha külön behívnak, de alkalmanként így is három ember életét mentem meg mindenféle fáradozás nélkül. Egy-egy emberélet igazán megér a részemről háromnegyed órát, egy kis szédelgést és gyengeséget, amit utána érzek. Aztán ott van még kárpótlásul az is, hogy egyben egy szűrővizsgálaton is részt veszek, hiszen komoly ellenőrzésen, kötelező teszten kell átmenni azért, hogy kiszűrjék például a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C vírusát és a szifiliszt.

Tévhitek és kétségek

Magyarországon évente 500.000 egység vérre van szükség, viszont ehhez rengeteg kampányt és „véradó csalogató” rendezvényt kell szervezni az illetékeseknek, főleg nyári időszakban. Többnyire nemcsak a félelem és kedvtelenség nyomja rá a bélyegét a véradó kedvre, hanem azok a tévhitek is, amik szárnyra kelve zsákutcába vezetik a potenciális jelölteket. Az első és a legelterjedtebb dolog, hogy a véradás fáj, holott az ezzel járó fájdalom nem nagyobb egy tűszúrásnál. Igaz, hogy az erre használt tű valamivel vastagabb a vérvételnél megszokottnál, de azért belehalni nem kell. Az „érthetetlen kifogás” kategóriába viszont ennél sokkal komolyabb érveket is felhoznak az emberek. Ilyen például a vega életmódra való hivatkozás, a „kevés vas van a véremben” jelmondattal, vagy hogy „itt fertőzéseket kaphatok”, hogy csak a legelterjedtebbeket említsem. Természetesen egyik sem fedi a valóságot. Egy egység, vagyis 450 milliliter vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum is készül. Egy teljes egység vér három beteg életén segíthet.

Hogy megfelelsz-e a véradásra, eldöntik a szakemberek! Ha rászánod magad erre a speciális adományra, akkor országosan több helyen is jelentkezhetsz véradónak, a hivatalos véradóhelyek listáját itt találod.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások