Mi ez?

Mi ez? Szőlőmagolaj

6616

Most, hogy végre beindult a szőlőszezon, rendszeresen elcsábulok a zöldséges előtt. Jöhet magyar és olasz, apró és nagy szemű, magvas és magnélküli, vörös vagy fehér. Rajongásom a témában Gombóc Artúrt megszégyenítő formát ölt. Világ életemben sajnáltam azt, aki kénytelen úgy enni a szőlőt, hogy vagy a héját köpdösi ki (mert nem bírja az epéje) vagy a magokat. Én valószínűleg nem tudnék olyan ütemben szőlőt szemezni, hogy erre legyen extra energiám. Egyszer valaki azt találta mondani, hogy nem is baj, ha ráharapok és úgy nyelem le a szőlőmagot, mert tele van mindenféle jósággal.

Nos, az, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szőlőmagból préselt olajat tartják az egyik legértékesebb olajnak. Már ha abba belegondolunk, hogy a szőlőszem közepén, a roppanós gyümölcshús közepén megbúvó – jó esetben aprócska – mag védve van a permetezőszerek káros hatásaitól, máris elhisszük, hogy itt valami nagyon egészséges dologról van szó. Természetesen a nagy reform- és wellness láz a szőlőmagot sem kímélte meg attól, hogy a kutatók, tudósok, gyógyszerészek, vagy egészségguruk ne vizsgálják meg behatóbban, de érdemes tudni, hogy a szőlőmag olaját már a luxusolaj mítosz előtt évszázadokkal ismerték és használták Európa szőlőtermesztő országaiban. I. Miksa magyar király (később II. Miksa néven német császár) állítólag olyan értékesnek tartotta, hogy előállítása 1596-ig császári monopólium volt. A világháborúk alatt élte második reneszánszát, de akkoriban nem sejtették, hogy a hidegen préselt olaj értékesebb, mint az olívaolaj. Nemcsak azért, mert élettani szerepe nagyobb, hanem azért is, mert az előállítása viszonylag körülményes. Egy aprócska szőlőmag olajtartalma nagyon alacsony, mindössze 5-20 százalék közötti.

Fotó: Flickr

A szőlőmagolaj pozitív tulajdonságait hosszan lehetne sorolni. Ezek közül csak néhány valóban meggyőző tény: megerősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását. Magas antioxidáns hatása van: megvédi a sejtek genetikai anyagát a káros hatásoktól, csökkenti a rák kialakulásának esélyét. A férfiaknak prosztataproblémák és impotencia esetén, a nőknek a változó kor alatt érdemes szőlőmagolajra váltaniuk. Állítólag még az agyér-elmeszesedésben szenvedők emlékezetét is javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezet stressz-ellenálló képességét. És a varázsmondat: csökkenti az öregedési folyamatokat!

Együk-kenjük

Belsőleg ajánlott naponta fogyasztani: együnk meg minden nap egy teáskanállal vagy egy kávéskanállal belőle, de használhatjuk saláták készítésénél, és főzhetünk-süthetünk is vele. Ez utóbbi azért is ajánlatos, mert ízét például 200 fokos hőmérsékletig megtartja anélkül, hogy megzavarná a vele készült ételek ízét. Füstpontja 250 fok körül van, ami az egyik legmagasabb, így a magasabb hőmérsékleten sütött ételeknél sem keletkezik káros égéstermék. Ráadásul sokkal kevesebbet kell belőle használni, mint más olajokból, így kompenzálhatjuk azt az összeget, amit amúgy a kasszánál hagyunk.

A szőlőmagolaj az egészséget és a szépséget nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is megőrzi. Speciális tulajdonsága, hogy képes regenerálni a szövetekben lévő kollagént, így megelőzhető vele a korai öregedés, használatával simább és rugalmasabb marad a bőr – masszázsoknál előszeretettel alkalmazzák. Mivel nagyon könnyen és gyorsan felszívódik, száraz bőr ápolására nagyon ajánlják. Fürdés után kenjük be magunkat vele és körülbelül 20 percig hagyjuk hatni, ezután pedig mossuk le langyos vízzel. Állítólag úgy is hatásos, ha a testápolónkat turbózzuk fel vele. Akinek pedig ennyi pozitív hatás sem volt elég, az kenje az egészet a hajára. A szőlőmag olaja ugyanis bizonyítottan erősíti a hajhagymákat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások