Közösség

Hét döbbenet a SZIN-en

6592

Aki végleg belefeledkezett volna a Sziget, Sound és Volt háromszöge által bezárt mainstream fesztiválkultúrába, annak jelentjük: a Gerendai-birodalmon túl is van élet, bár lassabban és kisebb területen folyik, de ennek semmi köze a minőséghez. A Szegedi Ifjúsági Napok például a nyár utolsó nekiveselkedése a délután öttől hajnali ötig tartó bulizásnak, és pontosan azt teljesíti, amit vállal: hétköznapi, pofonegyszerű fesztivál, amelynek fő báját az adja, hogy Szeged közepén, a Tisza-parton van. Siránkozhatunk, hogy a magyarok közül nagyjából azokat láthatjuk, akiket máshol is mindig láthatunk (sőt páran még hiányoznak is), vagy hogy a külföldiek lejárt szavatosságúak, a miliő és a vele járó mellékhatások (elképesztő nyugalom és ennek következményei: vigyor és fertőző kedvesség) kárpótolnak mindenért. Van viszont pár dolog, amik mellett nem mehettünk el szó nélkül.

RePohár

A visszaváltható – sőt újabb rendelésnél vissza is váltandó, pulttól függetlenül – kemény műanyag pohár intézménye jól bejáratott, működik, és például ennek köszönhető a stabil 370 forintos ár. A 200 forintos pohár még tolvajtesztelő eszköznek is bevált: a fiúvécé mellett, a földön kibírt tíz percet, a lángososnál, a sörpadok egyikén ötöt sem, pedig ott álltunk mellette. Valakinek nagyon hiányzott valamihez 400 forint, de soha nagyobb veszteséget. A Borsodi ízében egyébként gyanús különbségeket észleltünk pultonként, de nem akarunk vizezést kiáltani, lehet, hogy a mi ízlelőbimbóink alakultak át az ötven méteres színpadtól-színpadig távolságok során.

Por

Ahogy átjutottunk a beengedőrendszeren, rögtön éreztük, hogy elkezdte beteríteni a szájpadlásunkat a mindenütt jelenlévő por. A föld jó esetben száraz, repedezett volt, rosszabb esetben homokos, még rosszabb esetben tiszta por volt az egész. Minden menekülési kísérlet hiábavaló volt, az első nap legnagyobb vívmánya, hogy ebbe beletörődtünk.

Sarki fény

Konkrétan nem működik. Nem tudjuk, hogy cinikus üzletpolitikáról vagy a szifonkezelés amatőrségéről van-e szó, de ahogy elillant a hab, feltűnik, hogy az adag csupán fél kortynyi, a hatás pedig finoman szólva korlátozott. A 490 forintos ár még helyi viszonylatban is olcsónak tűnhet, az ár-érték arány viszont már nem ilyen bizalomgerjesztő.

Emberek

Nem akarunk „vidéken mindenki kedvesebb”-típusú közhelyeket puffogtatni, de ha egyszer tényleg. Szeged álmos város, senki sem siet, a zebráknál, a belvárosban alig van lámpa, mégsem ordít senki lila fejjel, ha egy kismama az utolsó pillanatban nekilódul, a hipermarkettől a SZIN szekusain és az imádnivalóan ö-ző nyelvjárásban beszélő taxison keresztül a gyógyszertári nénikig (ne kérdezzetek semmit) mindenki úgy volt előzékeny és segítőkész, hogy egy gramm póz nem volt benne.

Parov Stelar

Aki szerint a pénteki nap lesz a legerősebb, az valószínűleg nem nézte meg a programot, vagy nem volt ott a Parov Stelar Band nevű, elektro-swinget/jazzt toló osztrák formáció koncertjén. A negyedórás, dögunalmas, kalapálós "dj-szett" alatt már-már kezdtünk pánikolni, hogy átvertek bennünket, és nem lesz itt semmi őrület, amit a szervezők ígértek. De aztán a szexi kisfeketében és finoman félrebillentett kalapban fellépő énekesnő hűvös vezetéknevét meghazudtoló (Baumgartner) módon pillanatok alatt felpörgette a közönséget, amelyik hullámzó, vigyorgó masszává vált az irányítása alatt.

Kürtőskalács

A SZIN-en nem volt kürtőskalács. Ennyi.

Visszhang

A Sugababes felét Szeged panelházai között hallgattuk végig, nagyjából egy-másfél kilométerre a fesztivál kijáratától, visszhangosítva persze, de viszonylag tisztán. Néha belekeveredett egy kis Heaven Street Seven is, ha a széljárás épp úgy diktálta. A Tisza gyönyörűen viszi a hangot, gyakorlatilag Szeged lakosságának harmada lazán végigélvezheti a fesztivált az ablakából, az utolsó nagyszínpados koncert pedig ehhez képest merész módon tizenegykor kezdődik. Ennek ellenére nem tudunk lázadó kisnyugdíjas tömörülésről, tüntető klasszikuszene-rajongókról, de még egy szál panaszról sem. Ha valakinek van ellenkező információja, szóljon.

 

Fotók: Neményi Márton

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások