Közösség

Függünk tőlük

6590

Szeptember felé közeledve be kell, hogy valljam, naponta megfordul a fejemben, hogy idén le kellene állni a sorozatokról. Aztán le is teszek erről a tervről, így hetente néhány órát megint csak sorozatnézéssel fogok eltölteni… Ahogy az élet minden más területén, úgy a filmek és sorozatok világában is túlkínálat van. A kedves néző csak leül a gépe elé, vagy bekapcsolja a tévét, és biztos, hogy talál valamit, ami a fogára való. Ma már csak az a kérdés, hogy miként és honnan válogassunk.

Persze ahány ember, annyi kívánság. Valaki a krimiért van oda, valaki nem tud meglenni a legújabb mexikói szappanopera nélkül, és vannak olyanok is, akiket csak az érdekel, hogy Kiss Juli vajon továbbjutott-e az énekes-táncos műsorban. De mi van a többiekkel? Vagyunk jónéhányan, akiket a több éve forgatott sorozatok, százszor ismételt részek és bugyuta valóságshow-k nem hoznak lázba. Mi hol keressük a napi betevő sorozatunkat?

Hát, ne a tévében! Két évvel ezelőtt, egy latyakos januári napon lemondtam a kábeltévé előfizetésemet. Úgy voltam vele, hogy nem fizetek tovább egy olyan szolgáltatásért, melyet alig használok és értelmetlennek tartok. A megoldás az internet. Ma már nincs olyan film, sorozat, mely interneten keresztül ne lenne hozzáférhető, hála a lelkes rajongóknak és megosztóknak. Ráadásul így nem kell arra várnunk, hogy a műsorszolgáltatók hajlandók legyenek valami minőségi és friss műsort tálalni nézhető időben. A türelmetleneknek általában nem árt a jó angol nyelvtudás, bár a legtöbb esetben  a rajongók néhány nap alatt úgyis készítenek feliratot a részekhez. Persze ez nem legális, de közben csendesen és jobb híján mindenki elnézi; legalább többen megnézik és megkedvelik őket.

Idén szeptembertől újra beindul a sorozatdömping az amerikai csatornákon átlagosan hét-nyolc sorozattal, szitkommal, beszélgetős műsorral és realitykkel. Ilyenkor az ember kiválogatja, hogy mi is az, ami őt érdekli, és szépen végignézi mindnek az első néhány részét. Ekkor már el lehet dönteni, hogy mi lesz az, amit folytat, és mi, amit soha többet nem akar látni. Közben a csatornák is kaszálnak rendesen, hiszen néhány rész után már jól látható, hogy melyik az a sorozat, ami bejön a nézőknek. Amit nem szeretnek, az megy a kukába. Így nagyjából a szezon közepére, karácsony tájékán már jól látható, hogy mi marad meg a kezdeti hajrá után.

Idén is lesz jó néhány új sorozat, melyekre érdemes lesz odafigyelni. A teljesség igénye nélkül, íme azok a sorozatok, melyekkel én biztos, hogy meg fogok próbálkozni.

CBS csatorna: Blue Bloods – családi dráma, Tom Selleck, közismertebb nevén Magnum főszereplésével egy családról, melynek generációk óta minden tagja a rendőrség kötelékeit erősíti. A család férfitagjai a sikeres nyomozás érdekében nem riadnak vissza a kissé törvénytelen eszközöktől sem. Ez pedig sötét családi titokról ránthatja le a leplet…

NBC csatorna: The Event – összeesküvés-elmélettel megtűzdelt dráma. A történet röviden: a főszereplő felesége halála után nyomoz, miközben egy olyan hatalmas összeesküvésre bukkan, mely megváltoztathatja az egész emberiség életét. Szeretem a titkokat, misztikumot, így felkerül a listámra. A kérdés már csak az, hogy nem lesz-e olyan csalódás, mint a Flash Forward volt a múlt szezonban. Az ötlet jó volt ott is, de az írókon elbukott az egész történet egy évad után, melyet végül még lezárni sem tudtak rendesen.

FOX csatorna: Terra Nova – egy futurisztikus dráma Steven Spielbergtől, melyben az emberiség már jócskán elhasználta a Földet, így új otthont keresve időutazásra adják a fejüket. A probléma csak annyi, hogy 85 millió évet sikerül visszaugrani az időben… Na meg az, hogy 2012-ig nem fogunk belőle egy részt sem látni.

CW csatorna: Nikita – a kultusztörténet újabb feldolgozása Maggie Q főszereplésével. Akcióban nem lesz hiány, kérdés, hogy meg tudja-e nyerni a közönséget a szép bérgyilkosnő-szökevény.

Hellcats – egyetemi dráma a hajrálányok nem is olyan könnyű életéről. Határozottan tiniknek készített sorozat, ami jó szórakozást nyújthat egy esős hétvégi délutánon.

HBO csatorna: Boardwalk Empire - Atlantic City 20. század eleji hamis csillogásába vezeti majd be a nézőket. Az új gengsztersorozat alkotói között olyan neveket találunk majd, mint Martin Scorsese rendező és Terence Winter, a Sopranos (Maffiózók) egyik írója.

A most felsoroltak csupán az újdonságok. Ugyanis még nem említettük azokat a sorozatokat és szitkomokat, melyek évadok óta futnak a csatornákon. Így a CW csatornán olyan sorozatok fognak folytatódni, mint a Vámpírnaplók – Vampire Diaries, Pletykacica – Gossip Girl, Smallville, Supernatural és Topmodell leszek – America’s Next Top Model.

Broadwalk Empire

De ott van még a V – Visitors (emberek a békésnek látszó, de elpusztításunkra törő űrlények ellen), Cougar Town (Courtney Cox megmutatja, hogy negyven évesen is lehetsz dögös és hódító, miközben nevetséges helyzetekbe sodrod magad a barátaiddal), Spartacus (az ókori történet minden eddiginél véresebb, szexistább és naturalistább ábrázolása) vagy a Glee (egy középiskola legalsó kasztban ragadt diákjai a kórus által új barátokat, célokat találnak az életben, 100% zene és kikapcsolódás). A sort hosszasan lehetne folytatni, hisz a fenti felsorolásból számtalan jó, humoros, megdöbbentő alkotás maradt ki.

Eközben pedig a magyar kábelcsatornák ismét hozzák a régi kedvencek néhány új részét és számtalan ismétlését. Így lesznek láthatóak ismét a Született feleségek, Doktor House, és az NCIS. De nem maradhatnak el a realityk sem, hisz szerintük erre van igény, így a Való Világ, Megasztár és X-Faktor fogja szórakoztatni a népet, miközben a dél-amerikai sorozatok legújabb termése a délutánokat fogja színesebbé tenni az előfizetők számára.

Érdekes, hogy a tavalyi év egyik világsikert elért sorozata, a Glee is helyet kapott az egyik csatornán. Ami vicces vagy siralmas - döntse el mindenki maga -, hogy szombat délutánra tették azt a sorozatot, mely ma már világszerte több millió rajongóval büszkélkedhet az átlagnézők és a sztárok között is. Persze nyilván sokan látják majd… ismét úgy érzem, hogy jól döntöttem, mikor lemondtam a magyar kábeltévézés örömeiről.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások