Divat

Így csinálják Londonban...

6568

A divatot formálni már nemcsak a gazdag sztárok, színésznők és befolyásos emberek kiváltsága. A hétköznapi és nem ismert emberek is befolyásolhatják annak alakulását, az internet segítségével bárki újabb és újabb ötleteket kaphat akár a bloggerektől, akár más street style oldalakról.

Hála a street fashion rovatoknak a magazinokban vagy internetes oldalakon, nem marad már senki előtt titokban, hogy hogyan öltözködik az utca embere  Sydney-ben, Stockholmban vagy épp Varsóban. Olyan emberek ők, mint bárki más a közvetlen környezetünkben, nem feltétlenül milliomosok, nem stylist öltözteti őket, de a divatot saját magukra formálják, saját stílusukkal keverik. Érdekesebb hát a róluk készült divatfotókat szemlélni és tanulmányozni, mint Rihanna legújabb dobását vagy Sarah Jessica Parker öltözködési szokásait követni, mert az említett, alkalmi divatmodellekké avanzsált utcai arcok mögött nem áll egyetlen egy Patricia Field sem.

Nemrégiben egy lengyel divatmagazint nézegettem, ahol feltűnt az egyik olvasó fotója: Martens bakancsot párosított fekete-fehér, aprókockás rövidnadrággal, egy virágos blúzzal és egy egyszerű fehér gyöngysorral. Nagyon megtetszett, bár nem egy szokványos összeállítás, és talán első olvasásra merésznek vagy akár ízléstelennek is tűnhet, valójában nagyon jól működtek együtt a ruhadarabok és kiegészítők. Varsó kezd egyre divatosabb lenni, a szó több értelmében is. A kultúra virágzik, az ott élők is egyre nyitottabbak és kreatívabbak. Képzeljük el ugyanezt az összeállítást a Baross téren, a Keletinél; vajon meddig maradna szó nélkül a szett (és nem valószínű, hogy pozitív kritikát kapna). Éppen ezért érdekes behatóbban tanulmányozni különböző országok, nemzetek vagy akár városok szokásait öltözködés terén, hiszen az adott helyről és lakosairól ezáltal is pontosabb képet kaphatunk.

Utcai divat Londonban (fotók: Stylescount.blogspot.com)

Vannak olyan helyszínek, ahol szinte már mindent szabad, és az odatévedő külföldi csak kapkodja a fejét az extrémebbnél extrémebb ruhák láttán. Vagy fordítva: azonnal meg tudjuk határozni, hogy honnan érkezett az illető – de legalábbis, hogy külföldi turista – a budapesti utcák járókelőinek forgatagában. London is pont egy ilyen város: ott semmi sem lehet eléggé feltűnő, a legkülönfélébb és végletekig különböző ruházatok és arcok tűnhetnek fel, ami logikus, hiszen rengeteg nemzet keveredik és találkozik egy helyen. A sok hatás, ami egy londonit ér, szüli az utcán hömpölygő sokszínűséget. Számos kultúra és szubkultúra élhet egymás mellett. Tipikus brit szett az „indie” viselet: kalap fiún és lányon, szűk nadrág, bő póló, mellény. Ez a trendhullám a világ sok tájára elkezdett már begyűrűzni, de egy londoninál senki sem válogatja össze és viseli természetesebben ezeket a holmikat.

A párizsiak mindig nagyon nőiesek, zsigerből értenek a divathoz. Nem az extremitás a cél, de izgalmas és mindig nagyon stílusos a francia megjelenés. Blézerek, széles karimájú kalapok, nagy táskák – még férfiak kezében is - elengedhetetlenek.

Párizsban járnak (fotók: Easyfashion.blogspot.com, Streetpeeper.com)

Az északiak sem mondhatóak bátortalannak öltözködés tekintetében. Kompenzálva a nem túl barátságos időjárást, merészen és szellemesen öltözködnek a svédek, a norvégok vagy a dánok is. Látszik, hogy nem csak rájuk esik valami a szekrényből, hanem gondosan összeválogatják az egyes darabokat, és a részletekre is figyelnek. Színes ingek, minták, különleges anyagok, sálak, színes napszemüvegkeretek teszik vidámabbá a hűvös és szürke napokat. Gyakori viselet a szoknya, nadrágszoknya vastag harisnyával, de a hideg senkit sem akadályoz meg abban, hogy csinos és ötletes ruhában jelenjen meg. Még a férfiaktól sem áll távol az öltözködés szeretete: vagány kardigánok, mintás sálak, sapkák és érdekes szabású kabátok, zakók tartoznak a mindennapi viseletükhöz.  Egyszerre laza és mégis szemrevaló ettől a megjelenésük.

Északi ihletés (fotók: Hel-looks, Streetpeeper.com)

Az amszterdamiak őrültek, ahogy másban, úgy a divat terén is. Extrém fazonok és sokszínűség minden értelemben. Bicajos nemzetként nyilvánvalóan a kényelmet is fontos szempontnak tartják egy-egy összeállítás esetében. Az amszterdamiak gardróbjában lehet találni bő, buggyos nadrágokat, nadrágszoknyákat minden mennyiségben, feldobva színekkel, kiegészítőkkel, érdekes mintákkal, de a kalapok, baseballsapkák, neonszínben vibráló pólóruhák és leggingsek is bele-beleférnek a képbe.

A dél-amerikai divatimádók között is találunk szellemes öltözéket, színeket és mintákat bőven, de talán egy klasszikusabb, szolidabb formában. Viszont kicsit északabbra nézve, a mexikói lakosokról még véletlenül sem mondható el ugyanez. A legvadabb összeállításokat láthatjuk, ha Mexico City street fashion fotóit nézegetjük. A nők stílusosak és nagyon nőiesek, a sálas-pólós variációk helyett szoknyás-ruhás-blézeres megoldásokat választanak, de azt mindig feldobják valamilyen színes vagy érdekes kiegészítővel. Ami különösen szimpatikus, hogy férfiakról készült fotó legalább annyi szerepel ezeken az oldalakon, mint nőtársaikról. Jó látni, hogy vannak divatra fogékony férfiak, akik ennek ellenére vagy ezzel együtt férfiasságukat is képesek megőrizni.

Mexikó-Amsterdam-Mexikó (fotók: Messthisdress.blogspot.com, DamStyle.blogspot.com)

A kelet-európai viszonyok jóval eltérőbbek a fentebb említett nagyvárosoktól. A környező szláv népek öltözködésére mindenképpen jellemző a divat követése, de a klasszikus módon, magazinokból ötletet merítve. A szláv hölgyeknek fontosabb talán a nőiességük megőrzése. Varsó különleges gyöngyszeme a térségnek, mert saját stílusa van: a lengyelek bátran öltözködnek a nyugatiaktól és a divat diktálta szabályoktól függetlenül is.

Budapesten is találunk jó ízlésű, egyedien öltözködő fiatalokat, de legfeljebb a belvárosban, a Vörösmarty tér, Deák tér, Ferenciek tere háromszögében. A bűvös területen kívül merészkedni egyet jelent azzal, hogy szinte csak beszűkültséggel fogunk találkozni. Az pedig, ha egy fiú ad magára, annak az okát mindenki az illető nemi identitásában keresi. (Az „önmagára adás” alatt pedig nem a méregdrága, márkás ruhákra és ficsúr öltözködésre gondolok.) Persze vannak önmagukat kifejezni vágyó fiatalok, de ők is inkább szolidabban teszik, leszámítva egy-két kivételt. Talán idővel majd megtanuljuk elfogadni egymást és nyitni az ötletekre, mert a kreativitás sok emberben ott rejtőzik, csak azt a külső szemlélők egyelőre még csírájában próbálják elfojtani.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások