Mi ez?

Mi ez? Bőrterapeuta

6561

Amikor jó tizenöt éve elkezdtem kozmetikushoz járni ragyátlanításra, a legtöbben gyantázásra és arctisztításra jelentkeztek be. Később egy-egy új, a szépségünkért felelős csodaketyerének a csodájára jártak a lányok és az asszonyok. Mára a fent említett két szolgáltatás mellett újabb és újabb technikák és eszközök segítenek abban, hogy bőrünk feszesebb, testünk formásabb, szépségünk ragyogóbb legyen. Az elmúlt évek változása a szépségiparban a kozmetikusokat is specializálódásra kényszerítette, és megjelent több alfajuk is. Akiről most szó lesz, az a bőrterapeuta.

Egy nemrég kapott sajtóanyag tájékoztatása szerint a bőrterapeuta az a kozmetikus, aki a hagyományos kozmetikai kezeléseken túl az orvos – elsősorban a plasztikai sebész és a bőrgyógyász – keze alá dolgozik, és bizonyos, nem orvosi feladatokat átvállal tőle. Úgy is mondhatnánk, hogy ő a plasztikai sebész jobbkeze. Bár Magyarországon még nem elterjedt, Nyugat-Európában már rendszeresen találkozhatunk bőrterapeutákkal, akik annyiban térnek el a kozmetikusoktól, hogy a hagyományos kozmetikai beavatkozásokon túl ismerik a bőrön végezhető orvosi – plasztikai sebészeti, bőrgyógyászati és kozmetológiai – beavatkozásokat és azok hatását. Azzal segítik az orvosok munkáját, hogy elvégzik az előzetes állapotfelmérést, és az eredmények alapján pontos, személyre szabott kezelési tervet készítenek. Sőt, még a dolog lelki oldalát is magukra veszik, és felkészítik a pácienst az esetleg rá váró műtétekre, kezelésekre, valamint a műtétek után akár utókezelést is javasolnak vagy végeznek. Természetesen mindezt úgy bonyolítják le, hogy közben folyamatosan konzultálnak a kezelőorvossal.

Egyfajta átmenetet képeznek a kozmetikusok és a plasztikai sebészek között abból a szempontból is, hogy jogosultak például a hatékonyabb, erősebb orvosi eszközök használatára. Ez azt jelenti, hogy ha tartós szőrtelenítésre vágyunk, akkor nem kell a kozmetikusok által használt, gyengébb teljesítményű, homokszemcsés szőrtelenítővel tíz alkalommal kezeltetni magunkat. Ugyanezt az eredményt elérhetjük már öt alkalom után egy bőrterapeutánál, aki az erősebb, gyémántfejes készüléket használhatja. Bár itthon még nem létezik bőrterapeuta képzés, ha az előnyöket nézzük, akkor valószínűleg hamarosan el fog terjedni. És nagy a valószínűsége, hogy nekünk is jobb lesz, ha hozzáértő emberek igazítanak el a szépségipar útvesztőiben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások