Mi ez?

Mi ez? Ricinusolaj

6552

A sok festés és a hajformázók mindennapos használata miatt  sokan  szenvednek attól, hogy hajuk gyenge, fénytelen és törik. Szerencsémre nekem sosem volt semmi bajom a hajammal, de pár hete úgy alakult, hogy háromszor is át lett festve - én balga bevállaltam, hogy hajmodell leszek egy fodrászversenyen. A verseny jól sikerült, de a hajam megsínylette. Ekkor kértem tippet szakértőtől, hogy mivel is kezeljem a hajam, hogy gyorsan visszanyerje régi fényét és erősségét. A fodrászom a ricinusolajra esküdött, ezért kipróbáltam, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen olcsó, hatásos és otthon is könnyedén alkalmazható.

Mi is a ricinusolaj?

A ricinusolaj, latin nevén Ricinus communis, a kutyatejfélék családjába tartozó, ricinus nevű növény magjából készül. A hideg sajtolással előállított termék nehezen száradó, zsíros olaj, éppen ezért előszeretettel alkalmazzák hashajtóként (ezért kapható a gyógyszertárban).
A ricinusolaj olyan zsírsavakat tartalmaz, mint a ricinolsav, az olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. A Földközi-tenger mentén honos, örökzöld növényt hazánkban is ültetik. A növényben egyébként mérgező anyag is található, de a hideg préseléses eljárás során ezek nem kerülnek bele az olajba.

Hajápolás

Ricinusolajat, kiszereléstől függően, akár már néhány száz forintért is vásárolhatunk bármelyik patikában, én 75 ml-t 175 forintért vettem. Az olajat hajmosás után, még vizes állapotban ajánlatos felvinni a hajra. Nem kell mást tenni, mint a tenyérbe önteni egy keveset az olajból, és azt szétoszlatni a hajon. A ricinusolaj, ahogyan a neve is mutatja, nagyon olajos, tehát nem kell belőle sok, inkább az egyenletes eloszlatásra szánjunk több időt.

Amint bekentük az egész hajat az olajjal, készítsünk törülközőből turbánt a fejünkre, és így dunsztoljuk a hajunkat legalább 45 percig. A nagyon igénybevett hajon jó, ha egész éjszakára fent hagyjuk, persze ebben az esetben a turbántól eltekinthetünk, elég, ha a párnánk védelme érdekében egy törülközőt teszünk a fejünk alá.

Miután elegendő időt volt a pakolás a hajunkon, le kell mosni. A ricinusolaj elég makacs, így előfordulhat, hogy akár háromszor is meg kell ismételnünk a samponoz-mos-leöblít egymást követő lépését, de megéri, hiszen az eredmény egy élettel teli, erős hajkorona lesz.

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Emmának!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások