Közösség

Erre bulizz a SZIN-en!

6551

Szeptemberben várhatóan megint magához tér az ország, telítődnek a munkahelyek, a multiknál beindulnak a projektek, a híradók megtelnek politikai botrányokkal, szóval egy csomó dolog történik majd, amit per pillanat nem különösebben várunk. Töltsük hát a nyár utolsó napjait nagyon kedves emberek között. Erre elképzelni sem tudnánk ideálisabbat, mint a Szegedi Ifjúsági Napok, amely a hirtelen mélyülő Tisza egyik partszakaszán, illetve a köré épült kempingben lesz majd, méretre, földrajzi helyzetre és mentalitásra pedig nem sok köze van a Sziget-érához, de ez nem baj, sőt.

A SZIN vállaltan a felsőoktatásban tengődők és gürizők bulija, emellett zöld és olcsó, lesz pár úgynevezett nemzetközi sztárfellépő is, de nem értük éri meg elmenni, hanem a miliőért: a bulizók arcán folyamatos vigyor, a pultosok lazák és igazságosak, a biztonságiak egyik fele pedig kedves bácsi, a másik fele kung-fu szakkörökön edzett, bizonyítani vágyó lelkes helyi erő, de ők is nagyon előzékenyek. Szerkesztőségünk egyik tagjának tavaly eltűnt a mobilja, húsz percbe telt, mire egy pultos, aki a megtalálótól megkapta, eljutott a telefonkönyvben a megfelelő emberig, és sikerült megbeszélni, mi legyen.

Az egész fesztivál nagyjából akkora, mint a Sziget nagyszínpada előtti tér, plusz a sátrak; nem fogjuk tehát lejárni a lábunkat, továbbá, ha átmegyünk egy hídon, ott vagyunk Szeged belvárosában. Ez a budapestieknek kötelező program, kóstoljanak csak bele az életbe, ami fele olyan gyorsan zajlik, mint a fővárosban. Ha pedig felállítottuk a sátrat, rögtön meg is nézhetjük, milyen Presser Gábor most, hogy átment folkmecénásba: a bemutatásra nem szoruló Csík zenekarral és az egykori Fringe-nyertes Fabula Rasával lép fel ugyanis a Nagyszínpadon, ahol aznap még a Besh o Drom, majd osztrák varietéstílusba csomagolt menőség (Parov Stelar) is jelen lesz. A SZIN kötelező produkciója a Russkaja, a ránézésre orosz, valójában osztrák-magyar (na jó, plusz egy kicsit orosz) ska-sztenderdekkel hódító cirkuszi produkció, ha pedig valaki egyébként is ska-napot tart, annak ajánljuk a Malacka és a tahó nevű vicces feelgood-zenekart. A nulladik napon (vajon miért nem első?) fellép még a Quimby tanítvány Duende és a szegény ember Dub FX-e, Beardyman is.

Russkaja

Az első napon érdemes lesz rátapadni a Pepsi színpadra: sírva vigadós, testnedvekkel borított jazzfolk (Maszkura és a Tücsökraj), nagyszerű popdalok (Magashegyi Underground), továbbá megnézhetjük, kisimult-e Lovasi arca a Kispál feloszlása óta (Kiscsillag). Este a nagyszínpadon kérdéses szavatosságú, de szép emlékű angol csajpop (Sugababes), nézhetünk nyomasztó, de zseniális Cohen-filmet (Nem vénnek való vidék), a Silent Discóban (na, erre kíváncsiak leszünk) pedig hiphop nap lesz, például az Akkezdet Phiaival és az ő tízpontos szövegeikkel.
A második nap: Scooter, Europe. Többet nem is kellene mondanunk, de azért megemlítjük a még mindig teljesen autentikus Mystery Ganget is.

Az utolsó nap a kötelező köröké: mindenkit láttunk már, de az oldott hangulatra való tekintettel mindenki hozza majd a formáját. Nemjuci, Quimby és a hozzájuk képest színtelen-szagtalan popot produkáló finn The Rasmus, a Borsodi Malátabárban indie-blokk (The Kolin, Hangmás), a Party Arénában sztárhiphop (Sub Bass Monster, Bëlga). És még egyszer mondjuk: a zene csak az egyik dolog, ami miatt mindenki megérdemel pár napot a SZIN-en.

Képek: Neményi Márton

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások