Mi ez?

Kis Sziget Lengyelországban

6541

Bár vannak nem megszokott és egyben nehezen is megszokható dolgok a lengyelországi Katowicében rendezett OFF fesztiválon, de a fellépők felhozatala és a környezet szinte mindent kárpótol. Fesztiválpiaci beszámolónk még a Sziget szervezőinek is tanulságos lehet.

Világvége hangulatú viharban utaztunk át Krakkóból Katowicébe múlt pénteken az idén ötödik évébe lépő OFF fesztiválra. De mikor az autópályát elborító porfelhőn és ritkán látott erősségű zuhén túlestünk, tudtuk, hogy jó döntés volt kifizetni  az alig tízezer forintos bérletet – ami olcsóbb, mint egy Sziget napijegy –, valamint a naponta négy eurós sátorhelyet. Az eddig Mysłovicében tartott fesztivál szervezői, miután nem értettek egyet az ottani városvezetéssel, idén átköltöztek a 2016-os európai kulturális főváros pályázaton is induló Katowicébe, de ami eddig jó volt az OFF-on, azt továbbra is megőrizték. Vagyis a felhozatal idén is olyanokból állt, akik ritkán jutnak el Közép-Kelet Európába, de a nemzetközi zenei trendek szerint teljesen aktuális, amit játszanak.

Még több kép a galériában!

A Szigeten egyikük sem lép fel idén, pedig például a The Very Best seggrázós afroritmusai könnyen elférnének a világzene vagy az A38-Wan2 színpadán. A Flaming Lips is nagyobb név lenne a Szigeten, mint annak idei fellépői, annak ellenére, hogy az énekesük már szinte teljesen megbolondult, és inkább giccses önünnepeltetéssel telt a koncertjük. Akárcsak a Lufthansa késése miatt nem saját felszereléssel, de szinte tökéletes koncertet adó Dinosaur Jr. Említhetnénk még a fesztivál legjobb koncertje címéért vetekedő Art Brutot és a No Age-t, a free-jazzben, kísérleti zenében nagyszerűt alkotó Zs-t, a nagyon vicces show-val előrukkoló FM Belfastot, és még sorolhatnánk, hány olyan kúl fellépő van, aki nem jut el hazánkig.

Az OFF igazi hibájáról pedig nem is a szervezők, hanem a lengyel szabályozás tehet, amely szerint a fesztivál területén belül is csak egy kijelölt részen lehet alkoholt fogyasztani, így a koncerteket nem élvezhetjük hideg sörrel a kézben, de legalább nem is kellett műanyag pohártengeren gázolni, és a fűzfák alatt a fűben is anélkül lehetett üldögélni, hogy a kevés sáron kívül bármi összekenne. Viszont a biztonságiak kicsit túlzásba is vitték a dolgukat és egy üveg vizet sem engedtek ki a duplakordonnal körbezárt evős-ivós szeparéból. Olyat is hallottunk, hogy valakit nem engedtek be mondván, hogy részeg, mert az illető még a fesztiválon kívül megivott egy sört. Ugyanezek a szabályok voltak érvényesek a kempingre is, így a kemping melletti kis reptér rétjére vonult ki minden nap piknikezni a fiatalok nagy része.

A szeparét ennek ellenére nem munkatáborként kell elképzelni, hanem a két nagyszínpad között egy hangulatos kis tó köré felhúzott sör- és kajabódék soraként, ahol még a The Horrors énekese is iszogatott egy rövidebb ideig, a fellépésük után, és az FM Belfast tagjai is itt kerestek kávét, miközben kétpercenként aláírást osztogattak. És az itteni árak is gyakorlatilag olyanok voltak, mint egy hazai fesztiválon. Egy korsó (4 deci) sör 420 forintba került, míg egy nagyobb adag ételt 1000 forint körül vehettünk meg.

Szóval a szokatlan megoldások ellenére, akit érdekel az, hogy merre is halad a popzene és milyen alternatív zenei irányzatok vannak, de nem jut el mondjuk a barcelonai Primavera Soundig, annak mindenképp érdemes az OFF-ra ellátogatni, mert a távolság is csak 400 km.

 

Köszönjük a cikket és a fotókat vendégszerzőnknek, Fodor Csabának!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások