Lélek

A szépek keresztje

6521

Facebook. Egy csinos zongoristalány (hogy kicsoda, nem tudom, egyetlen leütött hangot nem hallottam még tőle, csak egyik ismerősöm kommentje alapján találtam el az adatlapjára) feltesz magáról néhány újabb képet. Profi fotók, a hölgy vitathatatlanul szép, de azon túl semmi különös. A közzétett képek alatt több tucatnyi hozzászólás olvasható, néhányat idézek (a személyiségi jogok védelme érdekében fontos, de a téma szempontjából lényegtelen, csekélyke változtatásokkal):

felhasználó A (nő): Gyönyörűgyönyörű:)

felhasználó B (nő): De szép vagy!!!!!!!!!!!! :-))))

felhasználó C (nő): waaaaaaaaa gyonyoru!!!!!!!!!!!ugyszeretlek!!!!

felhasználó D (férfi): aztakurva!......de jó az a váza! :).....ááááá. Brigi! Most is hengerelsz! Annak idején rendesen beléd voltam esve.........

felhasználó E (férfi): én is odavoltam érte (igaz most is), csak ezt eddig sosem mertem mondani, csak most utánad bátorodtam fel, Zolikám hejjj :)

És így tovább, vég nélkül. Az érintett hölgy alig győzi válaszokkal, nekem pedig Bornai Tibor szavai jutnak eszembe:

"Testi és lelki hibáink, tökéletlenségeink biztonsági berendezések rajtunk, amelyek távol tartják az illetékteleneket. A fotómodell-szépséget könnyű imádni, ezért őt szinte semmi sem védi. Ha csak az nem, amikor megszólal, akkor viszont már gyakran késő.

Nekünk, gyarló, tökéletlen lényeknek az a könnyebbségünk, hogy hibáink megszűrik a hozzánk közeledőket. Csak azok jutnak át ezen a szűrőrendszeren, akiknek tényleg közük van hozzánk, dolguk van velünk. Akik a lényegünket keresik. Aki megtorpan egy görbe orr, egy vastag szemüveg miatt, az egyszerűen nem illetékes. Azt máshol várják, és mivel ezt ő nem tudja, a mi görbe orrunk és vastag szemüvegünk segít neki a tájékozódásban. Ezért nem baj, ha továbbáll. Hibáink segítenek neki dönteni, és minket is megóvnak a tévedéstől, hiszen esetleg mi sem látunk tisztán, és elfogadnánk őt, ha maradna. Ez a szűrő persze nem tökéletes, de hát a rózsát is letépik, hiába vannak tövisei." (Morfondírozások)

Szegény Brigi (természetesen nem ez az igazi neve), nehéz lehet neki ezzel a sok illetéktelennel körülvéve, akik ott legyeskednek körülötte, és mind akar valamit, mind "úgyszereti", mind odavan érte. A két férfi gyakorlatilag szerelmet vallott neki, vagy legalábbis biztosították afelől, hogy bármikor készséges partnerek volnának egy keringőre, a többiek pedig eltúlzott, infantilis, már-már gügyögő megerősítéseket továbbítottak felé, ami nem más, mint egyfajta energiaszívás: tudtára adják, hogy ők is hasonlóan primitív szintű megerősítéseket várnak. Olyasmit, amit egy anya közvetít a gyermeke felé. Az ember elgondolkodik, szerette-e egyáltalán ezeket az embereket az anyjuk, ha internetes közösségi oldalakon ilyen mérvű szeretetkoldulást folytatnak.

Visszatérve az érintett személyre: több hasonlóan szép és népszerű hölgyet ismerek, mindegyikük számára kifejezett terhet jelent a külvilág túlzott rajongása. Így jutottam arra a gondolatra, hogy én igazából roppantul sajnálom a szép embereket. Borzongok a gondolatra, hogy ha esetleg én is közéjük tartoznék, mennyi energiámat emésztené fel a sok tolakodó közeledés, a primitív és körmönfont indokok mögé rejtett energiaszívási szándék hárítása, és mindezek közül az igazán fontos közeledők kiválogatása. Ez utóbbi lehet a legnehezebb feladat, legalábbis ezt látom magam körül: számos szép embert ismerek, akik már-már arrogánsak bármilyen idegennel, minden közeledőről azt feltételezik, hogy újabb vérszívó, őt is csak "az" érdekli. Az esztétikai és anyagi gazdagság ebből a szempontból rokon dolgok, a gazdag emberekkel is nyilván ugyanígy bánik a közösség. Nem csoda, ha mind a szépek, mind a gazdagok megcsömörlenek egy idő után a rengeteg felszínességtől, ami körülveszi őket, és legtöbbjüket gyakorlatilag meggátolja bármilyen mélyebb emberi kapcsolat kiépítésében. Az egymásra utaltság érzését (előnyeit és hátrányait) igazából nem ismerhetik, hiszen világéletükben csak a saját szépségükre, kisugárzásukra voltak utalva, az azonnal kinyitott előttük minden ajtót.

A megoldás mi lehet? Csúnyítani magukon nyilvánvalóan beteg ötlet. A közhelyszerű "szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad" felé már el lehet indulni. Szellemi érettséggel valószínűleg kivédhetők a felszínesebb támadások, a hivalkodás mérséklésével csökkenhet a nem kívánt talpnyalók száma.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások