Szépség

Válts őszre!

6505

Valamiért az első ősz hajszállal bennünket ért sokkhatásra nem készítenek fel a szüleink – mondjuk, sok másra sem. Kinek van meg az élmény? Épp a tükör előtt szedtem a szemöldököm, amikor a perifériában valami gyanúsat vettem észre. Mindig is találkoztam nagyon barna, nagyon szőke, olykor pedig vörös hajszálakkal is, de ilyennel még soha. Óvatosan félresepertem a többi szálat, és akkor ott volt: az első ősz hajszálam a maga teljes prózaiságával.

Tessék, kész, vége! Ennyi volt a fiatalság! Innentől kezdve csak öregszem. Nincs visszaút! Az első sokktól remegő kézzel nyúltam a szemöldökcsipesszel a hajszálhoz, azon nyomban kitéptem, aztán merevedtem meg a második sokktól. Ki ne ismerné a babonát (?), mely szerint a kiszedett ősz hajszál helyére kettő nő vissza.  Elcsesztem. A harmadik sokk akkor ért, amikor alig egy perccel később még két darabot találtam majdnem egymás mellett. 25 évesen.

Miért írom ezt le? Egyrészt azért, mert tegnapelőtt – jó egy évvel az eset után - megtaláltam a negyedik ősz hajszálamat. Tegnap viszont javított a helyzetemen, hogy a DailyMail honlapján belebotlottam a 46 éves Kristen McMenamy fotójába, akit nem az különböztet meg a hozzá hasonló korú modellektől, hogy ráncosabb, mint ők, hanem egyszerűen az, hogy nem festeti a haját, hanem teljesen ősz. És láss csodát:  tök jól néz ki, nem néz rá furán senki, sőt, még munkát is kap! A 90-es évek közepének egyik modellóriása (amikor a csúcson volt, naponta 20 000 dollárt keresett) nem először fordul szembe a trenddel. A 90-es években többször is megszabadult a szemöldökétől. Negyvenéves volt, amikor abbahagyta a hajfestést, azóta hosszú, természetesen ősz hajkoronát visel, amellyel fantasztikusan fest a 2010-es augusztusi Vogue-ban.

Kristen McMenamy civilben és a Vogue-ban

Persze ahhoz, hogy tetszetősnek, mi több, lélegzetelállítónak tartsam a róla készült képeket, és ne hőköljek vissza az ősz tincsek láttán, nagyban hozzájárul, hogy az elmúlt időszakban egyre több és több híresség esett áldozatául a szürke haj trendjének. Lady Gaga többször is próbálkozott vele, de 2010-es brit Vanity Fair címlapfotóján még jól is néz ki vele. Pixie Geldof hamarabb kapott rá a mesterséges őszülésre, egészen pontosan 2009 decemberében mutatkozott először fehérre festett tincsekkel. Körülbelül ebben az időben kapott rá Kelly Osbourne is a szürkére, igaz ő egy leheletnyi lilával, majd rózsaszínnel keverte. Az eredmény arra volt jó, hogy hozzászoktassunk a szemünket az új trendhez. Természetesen nem maradhat ki a sorból Tavi Gevinson sem, aki acélszürkéből váltott világosabb árnyalatra. Tegyük hozzá, a fent említett nőszemélyek a húszas éveiket (sem) tapossák, senki nem feltételezné róluk, hogy öregszenek. A fenti trend terén még említést érdemlő Kate Moss pedig nem az a fajta, aki megijed néhány ősz tincstől. Ha olyanja van, elfelejt hajat festetni.

Lady Gaga, Kelly Osbourne, Kate Moss

Pixie Geldof, Tavi Gevinson, Agyness Deyn

Ezek után azért elgondolkoztam rajta, hogy vajon én mit kezdek majd az ősz hajszálaimmal. Van olyan ismerősöm, akinek a szőke hajában baromi jól mutatnak az ezüstös szálak, olyan, mintha finom melír lenne benne. Ha viszont csúnyán fogok őszülni, akkor biztos festetni fogom a hajam - annak, aki már most festeti rendszeresen, ez nem is dilemma. De ha a trend tartja magát - jobban mondva húsz év múlva visszatér -, akkor lehet, hogy még ki is próbálom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások