Étel+Ital

Az asztalok gyöngye

6492

A legenda szerint az első mozzarella úgy keletkezett, hogy egy Nápoly környéki sajtüzemben egy adag sajtalapanyagként felhasználandó aludttej véletlenül beleesett egy vödör forró vízbe. Az élelmes tulajdonosok pedig felismerték, hogy a balesetnek köszönhetően új sajtfajtát találtak fel.

Hirdetés

Mint oly sok eredettörténetet, ezt sem támasztja alá semmilyen adat, így sokkal valószínűbb, hogy a mediterrán konyha királynőjének is nevezett sajtféleséget a 13. században készítették először bencés szerzetesek a dél-itáliai Campania tartományban. A 16. században már közismert volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a mozzarella kifejezést 1570-ben említik először Bartolomeo Scappi szakácskönyvében. A szó egyébként az olasz mozzarre igéből származik, melynek jelentése levág, lehánt, ami arra utal, hogy a sajt tradicionális elkészítése során a sajtmasszából kicsípnek egy-egy darabot, melyből golyót formáznak.

Persze, a szupermarketekben kapható, sós lében lubickoló, zacskós verziónak kevés köze van a hagyományos mozzarellához, melyet háziasított vízibivaly tejéből készítenek. Ez a tej nem tartalmaz karotint, így felhasználásával porcelánfehér sajtot nyernek, mely enyhén savanykás ízű, lágyabb, zamatosabb, mint a tehéntejes változat. A hagyományos eljárással készült produktumot Mozzarella di Bufala néven hozzák forgalomba, és Dél-Olaszországban még ma is találhatók olyan kis üzemek, melyekben az évszázados recepteket követve állítják elő és frissen árulják. Hagyományosan ugyanis nem érlelik, nem adnak hozzá semmilyen tartósítószert és nem is ízesítik, ami többek között azt eredményezi, hogy az elkészítés napján frissen fogyasztandó.

A vízibivalytej azonban igen drága mulatság, megközelítőleg háromszor annyiba kerül, mint a tehéntej, ugyanis már csak néhány országban, elsősorban Bulgáriában és Olaszországban tartanak ilyen állatokat nem is túl nagy számban.   Ezzel, illetve a megnövekedett igénnyel magyarázható, hogy manapság a mozzarella mintegy 15%-át készítik csak bivalytejből, a többihez tehéntejet használnak. Ezt a változatot Fior di Latte névvel illetik, és hivatalosan mozzarella jellegű sajtnak számít. Legtöbben ezzel találkozunk napi beszerzéseink és gasztronómiai ténykedéseink során. Az eredetinél semlegesebb ízű, kissé gumiszerű, viszont tovább eltartható, olcsóbb és jobban szeletelhető.

Karakteres sajtokon szocializálódott ízlelőbimbóim sokáig nem barátkoztak meg ezzel a semleges ízű, értelmezhetetlen állagú tejtermékkel, ma viszont már a kedvenceim között tartom számon, és erősen gondolkodóba esnék, ha választanom kellene egy szelet rokfort és egy mozzarella golyó között. Multifunkciósnak bizonyult ugyanis: szinte mindenhez illik és nagyszerűen fűszerezhető. Amellett, hogy gyakran előfordul, hogy vacsorámat egy adag mozzarella képezi természetes valójában vagy friss bazsalikommal megszórva, már rengetegféle ételt készítettem a közreműködésével. Használtam már salátákba, olvasztottam húsra, pizzára, kevertem ragukhoz, kirántottam, gyártottam belőle partifalatokat, és ki tudja még, mi mindent műveltem vele.

Egyik kedvencem a klasszikus olasz előételnek számító Insalata Caprese, mely ékes bizonyítéka annak a sokak által hangoztatott tételnek, hogy az igazán nagyszerű ételek egyszerűek. Kiemelkedő kvalitásait – véleményem szerint – a hozzávalók tökéletes ízharmóniájának köszönheti.

Hozzávalók:

  • friss, szeletelt mozzarella
  • szeletelt paradicsom
  • friss bazsalikom
  • só, bors
  • olívaolaj

A folyamat abból áll, hogy a sajt- és paradicsomszeleteket esztétikusan elhelyezzük egy nagy tányéron, friss bazsalikomleveleket aprítunk rájuk, majd megszórjuk sóval, borssal (szerintem frissen őrölt tarkaborssal a legjobb) és meglocsoljuk olívaolajjal. Aki nem elégszik meg az ízélménnyel, hanem vizuálisan is nagy dobásra vágyik, az készíthet tornyot is a mozzarella és paradicsom rétegezésével. Ez esetben az építmény körül elhelyezhető néhány bazsalikomlevél és mini mozzarellagolyó is, hogy tökéletes legyen a műremek.

 

A töltött mozzarella tekercs azért kapott VIP helyet a receptes füzetemben, mert igazán látványos és különleges étel, az általa nyújtott ízorgia pedig már-már erkölcstelen.

Hozzávalók:

  • 10 dkg friss spenót
  • 20 dkg friss mozzarella
  • ¼ teáskanál szárított oregánó
  • ¼ teáskanál fokhagymapor vagy ennek megfelelő mennyiségű zúzott fokhagyma
  • kb. 4 szelet papírvékonyra vágott sonkaszelet
  • 6 dkg sült, hámozott pirospaprika hosszanti irányban csíkokra darabolva
  • 2 csésze salátamix
  • 2 friss paradicsom felszeletelve
  • 2 teáskanál balzsamecet

Elkészítés:
Két percig pároljuk a spenótot, majd óvatosan kiemeljük a vízből a leveleket, ügyelve, hogy épen maradjanak, és papírtörlőre helyezzük őket. A mozzarellát két műanyag fólialap közé helyezzük és körülbelül egy centiméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk oregánóval és fokhagymával, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Ezután következik a spenótlevelek rétege, majd a paprikacsíkok. A műanyag fólia segítségével feltekerjük a mozzarellalapot, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább két órára. Amikor elkészült, felszeleteljük, a paradicsomszeletekkel együtt salátaágyra helyezzük és megszórjuk balzsamecettel.

Merészebb gasztronautáknak pedig nem kell megelégedniük a boltban fellelhető, tasakos vagy fóliás válfajjal, ugyanis a link alatt található oktatóanyag segítségével maguk is előállíthatják az asztalok gyöngyét - ahogy az olaszok előszeretettel nevezik jellegzetes sajtjukat.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
aug
01
Asperger írta:
Nem szeretem a tejtermékeket, így a mozzarellát sem. Ez van srácok.
13:03
2
aug
01
Salátamix, fokhagymapor? igénytelensg
pffffffff
14:00
3
aug
01
ismeretlen írta:
Salátamix? Pfff...
Amúgy az eredeti mozzarellának köze nincs az itthon kaphatóhoz, hogy ismételjem a cikket. Fura, hogy ezt az "insalata caprese"-t korábban feltaláltam magamnak. Készítem is rendszeresen, mivel olaszkaja-, paradicsom-, sajt- és fűszermániás vagyok.
16:00
4
aug
01
ismeretlen írta:
Mozzarella szerintem nem olyan nagy szám, simán vannak nála jobb sajtok. Néha megeszem, de mindennap nem kéne.
16:37
5
aug
01
donci írta:
én simàn ellennék csak ezen az egyszerü, de nagyszerü kajàn. Persze, igazi, belsejében folyékony "mozarella buffala"-àn, friss bazsalikomon, paradicsomon és persze elsöosztàlyu olivaolajon.
16:44
6
aug
01
ismeretlen válaszadonci írására:
énis énis!!!!
mozarella buffala ♥
18:03
7
aug
01
safweekly írta:
Akkor ezek szerint egyedül vagyok azzal, hogy utálom a bivalymozzarellát. Egyik karácsonykor gondoltam meglepem magam egy zacskóval, és nagyon nem jött be. A Caprese nagyon régóta kedvenc nálam, főleg, mióta megtaláltam a piacon a paradicsomos nénit, akiben sose csalódok. Amitől rosszul vagyok, az a Szarvasi mozzarella. Gumis, semmi íze, mégis a legtöbben ezt veszik. Nekem legjobban - akármilyen meglepő - a Lidl-ben kapható, saját márkás jött be, kellemes íze, állaga van, és az ára se vészes.
18:11
8
aug
01
ismeretlen írta:
hmm, mozzarella. imádom.
21:01
9
aug
01
menta írta:
belőlem nem vált ki semmit. ha van néha, eszek belőle, de magamtól nem nem vennék. unalmas. akkor már inkább roquefort!
22:37
10
aug
02
bugyigumi válaszasafweekly írására:
Azért a Szarvasit veszik, mert legtöbbször az van akcióban...:)Magyar ember akciósat vesz mer' "óccsó".
09:42
11
aug
02
bugyigumi írta:
No igen Mozarella buffala...Olaszban ettem. Egyenesen Nápolyból rendelve.(+pármai sonka, paradicsom, olivás ciabatta, éééés házilag köpült vaj!)Életem legjobb szendvicse volt.

Imádom a mediterrán kajákat!
09:44
12
aug
02
C.C.G. írta:
asztalok gyöngye?
ha már olasz és sajt, akkor sokkal inkább a gorgonzola!
amúgy szeretem a mozzarella-t...
11:27
13
aug
02
Kiralylany84 írta:
Nem szeretem.
11:51
14
aug
02
Adriana írta:
Én szoktam meggrillezni csirkemellet, ráteszek paradicsomszereletet, fokhgymaszeleteket, nagy mozzarellát szeletelve és be a sütőbe egy 10 percre. Mennyei!
11:52
15
aug
02
Meggy írta:
Ez a fokhagymapor és salátamix elég gáz. Ha már kiírtok egy receptet ne legyen benne ilyen felesleges műíz. Főleg mert nem olyan rég pont egy ilyen cikket írtatok. Nevetséges.
12:18
16
aug
02
C.C.G. írta:
"elsősorban Bulgáriában és Olaszországban tartanak ilyen állatokat nem is túl nagy számban"
kicsit szét kellene nézni az országban... Balmazújváros-Vókonya, a gyönyörű vizibivaly állomány bármikor megtekinthető!
12:29
17
aug
02
szqulla írta:
Radírsajt, nyami-nyami :) És tényleg, több áruház saját márkás mozarellája nagyon jó.
A fokhagymaport meg utálom, mert szétszedi a gyomromat, és különben is műíze van. :(
17:20
18
aug
02
Angyalka75 válaszaAdriana írására:
Legalabb te csinalsz is vele valamit.:)
Nem csak szeleteljunk,rendezzuk muveszien es egyuk.
18:09
19
aug
02
Angyalka75 válaszaMeggy írására:
Fokhagymapor,salatamix,etelizesito....hat ez szomoru.
18:10
20
aug
02
Angyalka75 válaszabugyigumi írására:
Na igen.Aki kostolta az eredetit(olaszbol)az tudja mi a kulombseg.Meg jo ,hogy olasz etteremben dolgozom. :)
Hazi kenyer,parmai sonka,mozzarella,van minden ,mint a karacsonyfan. :)
18:12
21
aug
02
Angyalka75 válaszaszqulla írására:
Radirsajt???:D :D :D Errol a szorol a Haloumi sajt jut az eszembe.Volt fennt a menunkon,grirrezve adtuk ,finom szosszal,gondoltam megkostolom.Rendesen nyikorgott a fogam alatt,mint Spongyabobnak a csizmaja.Na az tenyleg radirsajt! :D
18:14
22
aug
02
bugyigumi válaszaAngyalka75 írására:
Hol dolgozol? Asszem meghíznék nálatok...
21:04
23
aug
02
Neela válaszabugyigumi írására:
neem, hanem mer a reklámban a szekszinéninek jó pasija meg kocsija van és ő is a szarvasit eszi!!
22:37
24
aug
03
Angyalka75 válaszabugyigumi írására:
Olasz etteremben.Van sajat gyartasu pizza,kenyer,meg ami csak szem szajnak ingere.. :)
12:50
25
aug
03
bugyigumi írta:
Azt értem, de hol?
12:51
26
aug
03
Angyalka75 válaszabugyigumi írására:
JA bocsi.Kisse alomkoros voltam amikor ortam a valaszt.*elpirul*
Jelenleg Skociaban elek.
Ez is erdekes,magyar vagyok,Skociaban elek,es olasz etteremben dolgozom. :)
18:18
27
aug
03
nyuszipok válaszaAngyalka75 írására:
Èn is Skòciában èlek:-)
21:26
28
aug
03
nyuszipok írta:
Nem ettem mèg jò mozzarellát!
21:27
29
aug
03
Angyalka75 válaszanyuszipok írására:
De jo...Te merre?? :)
Es meg nem ettel jo mozzarellat,olasz etteremben sem? :O :O
Ez azert meglepo.Gondolom a boltokban a sima teheneset lehet kapni...
23:30
30
aug
04
C.C.G. válaszaAngyalka75 írására:
érdekes... hónapok óta tudom, hogy mindketten Skóciában vagytok, Ti meg még nem(?),tessék összeugrani néha egy jó kis tereferére!!! :-)))
08:07
31
aug
04
nyuszipok válaszaAngyalka75 írására:
Edinburghban élünk:)Te?
10:53
32
aug
04
nyuszipok válaszaC.C.G. írására:
:-)
10:53
33
aug
04
nyuszipok válaszanyuszipok írására:
Jah mert még nem mentünk el olasz étterembe:)De a terveim közt ez is szerepel:)
10:54
34
aug
04
Angyalka75 válaszaC.C.G. írására:
:) Leo akkor Te mindent tudsz. :D :D
17:38
35
aug
04
Angyalka75 válaszanyuszipok írására:
Hat en joval fenntebb...Aberdeentol nem messze egy pici varoskaban(Banchory)
17:39
36
aug
04
Angyalka75 válaszanyuszipok írására:
En nem vagyok egy nagy etterembe jaro(en minden nap etterembe eszek ,azt szoktam erre mondani :P ),mondjuk miota itt elek volt ra pelda ,hogy elmentunk,de ha elmegyunk akkor kizarolag"kulfoldi"etterembe megyunk,nem helyibe.Ertem ezalatt Gorog etterembe,Torok etterembe.Nekem a helyi kajak nem igazan jonnek be.Sem a kajak,sem a fuszerezesuk.Vagyis inkabb a fuszerezetlenseguk.
Mielott elmegy eggy olasz etterembe,erdemes korbekerdezni,es kivalasztani a legjobbat.Igy elkerulheto a csalodas.
Ha a bivajtejes mozzarellat szeretned megkostolni,erdemes megnezni elobb a menut,azonfel kellene tuntetni,ha azt hasznalnak...
17:47
37
aug
04
nyuszipok válaszaAngyalka75 írására:
Értem, köszi:)Én sem vagyok oda a sótlan kajájuktól!De általában itthon főzőcskézek, vagy párom hoz konyháról:)
22:10
38
aug
05
Angyalka75 válaszanyuszipok írására:
Na nalunk is igy van.Orulok,hogy tudok sutni ,fozni,igy legalabb otthon megoldom.Leves,fozelek,toltott kapi,vagy epp zserbo.beigli,tok mindegy,nem hianyzik az "etlapomrol"otthon,ha megkivanom,akkor megcsinalom. :P
Parod konyharol hoz kajat? Milyen konyha? Ha azt mondod,magyar nel is ajulok...
13:27
39
aug
06
nyuszipok válaszaAngyalka75 írására:
Nem nem magyar, de általában olyat hoz ami még ehető is:)Kijevi csirke vagy pizza, ilyesmiket:)
09:17
40
aug
06
Angyalka75 válaszanyuszipok írására:
Akkor szerencsesek vagytok,ha talal "ehetot". :)
13:27
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés