Mi ez?

Topból retikül

6476

Az első "divattervező akarok lenni" korszak valamikor a tinikorban tetőzik, de rendszerint meg is áll a karkötőkészítés vagy gyöngyfűzés fázisában. Nyilván vannak olyanok, akik soha nem szakadnak el teljesen az sk-cuccoktól, mások viszont jó időre leteszik a tűt és a cérnát, hogy aztán évekkel később újra rátaláljanak a Do-It-Yourself életérzésre.

Mert itt nemcsak arról van szó, hogy hordhatóra pofozunk egy elnyűtt/alig használt/unalmas ruhadarabot, hanem az alkotásról. Az önmegvalósításról. A trendivé válásról azáltal, hogy keresztülhúzzuk a divatházak diktálta kötelező trendeket, és nem álllunk be a divat egyenkatonái közé, hanem deviáns ellenállással leszünk különcök. Persze épp csak annyira, hogy azért a szigorú határvonalak közelében maradjunk. Amolyan trendteremtő módon.

Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a "Csináld magad!" mozgalom követői, amelynek több oka is van – már ha keresünk egyáltalán okokat az ötletek egyszerű prezentálásán túl. Nagy szerepe lehet ebben a környezettudatosabb gondolkodásnak, amely szöges ellentétben áll a jelenlegi divatiparral, annak futószalagon gyártott kollekcióival, a felgyorsult trendekkel, amelyek csak a vásárlást és megint csak a vásárlást generálják. Közrejátszhatott az elmúlt két év válságos időszaka, amelynek során nem volt egyedül, aki kénytelen volt lemondani egy újabb pár cipőről vagy egy-egy újabb felsőről, szoknyáról – azokról nem is beszélve, akik ennél is rosszabbul élték meg a krízist. Ugyanígy hatalmas szerepet kap a lassan a fél életünket behálózó internet, amely nemcsak felgyorsítja az információ áramlását (már egy-egy bemutató másnapján ott virítanak a Style.com-on a képek, az elvakult divatbloggerek posztjairól nem is beszélve), de lehetővé teszi, hogy az emberek ne csak a közvetlen környezetüknek mutassák meg tehetségüket, hanem az egész világnak. Aki például tud varrni, és szorult belé némi kreativitás, az ezt a tudást megoszthatja a világ másik felén élőkkel, sőt el is adhatja a maga készítette darabokat.

Ma már több olyan nagy szerkesztőség által működtetett online magazin, illetve számtalan divatblog található, amelyiken jobbnál jobb ötleteket találhatunk arra, hogyan tegyük minimális anyagi ráfordítással, de annál több kreativitással egyedivé a ruhatárunkat. A keresgélés során pedig még arra is választ kaphatunk, hogyan lesz egy nyári topból retikül.

DIY Fashion
A blog szerzője, Lorain Blaken tizenöt éve nyakig benne van a „Csináld magad!” mozgalomban. Szerinte egyre több fiatal érzi úgy, hogy a saját maga készítette ruhákkal kell kifejeznie önmagát. Persze őt azért elég erősen befolyásolja az újrahasznosítás és az etikus divat is. A blogfelület azért hagy maga után kívánnivalót, és vannak egészen elvetemült ötletei is, mint a fogkefekarperec, de azért kezdetnek nem rossz.

OutsaPop

A finn divatblogger lelkes gyűjtője a DIY-linkeknek, amelyek más blogokon vagy divatoldalakon jelennek meg. Így a kielégíthetetlen étvágyú alkotók is tovább kalandozhatnak a linkekre kattintva. A személyes kedvencem ez a bejegyzés , tökéletes bizonyíték arra, hogy nincs új a nap alatt. Körülbelül hét éve én is ugyanígy gyártottam a pólóimat.

 

VirginiePeny

A blog francia szerzője egyik posztjában röviden kifejti, mi a különbség boltkóros és boltkóros között. Az, aki csak vásárolni szeret, általában olyan dolgokat néz ki magának, ami tetszik neki, ergó nem akar egyből a csomagok kipakolása után ollóval esni az adott ruhadarabnak. Az a vásárlómániás, aki közben lelkes híve az átalakításnak, olyan dolgokat vásárol, amelyek annyira ugyan nem tetszenek neki, de lát bennük fantáziát. Így kap a H&M topán az orrára rózsát, a kék ing vicces rátétet, vagy így lesz a viseltes pólóból zöldszatyor.

Katt a blogra!

…love Maegan

A Los Angeles-i, 34 éves divatblogger saját bevallása szerint is túl sokat foglalkozik a hajával, de úgy általában önmagával is. Folyamatosan fotózza, mit visel, és jól teszi, különben soha nem jutnának el hozzánk az agyszüleményei. Például a Chanel ihlette sálgallér vagy a pántos topból készült retikül.

Katt a blogra!

the GLAMOURAI

Először azt gondoltam, semmi különös az egész. Szép a csaj, akinek jók a cuccai. Aztán megtaláltam ezt a bejegyzést, majd az ékszereit, és teljesen beleszerettem. Már csak az kellene, hogy egy ilyen testet is kapjak kölcsön valakitől a két kendő mellé.

Katt a blogra!

 

Ha még jobban elmélyednél egy-egy ruhadarab átalakításában vagy a divattervezésben, akkor jelentkezz a Loffice Ruhatervező Workshopjára (2010. augusztus 2-6.). A Je Suis Belle tervezőpárosa, Dévényi Dalma és Kiss Tibor szemináriumán női öltözéket kell megtervezni és létrehozni egy férfiing szabásmintáját alapul véve. Figyelem! A workshopra való jelentkezéskor a Cotcot jelige bemondásával 20 százalék kedvezményt kapsz. Még péntekig (2010. július 30.) lehet jelentkezni. További infók a Loffice honlapján!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
27
tavirose írta:
nagyon szívesen mennék! csak nem tudok.
mindenből csináltam már minden mást. :) a legnagyobb szívfájdalmam, hogy cípőt nem tudok csinálni magamnak, sajnos. :(
nagyon jó ötletek vannak amúgy ezeken a blogokon! köszi!
11:05
2
júl
27
zoldtara írta:
Nekem is a cipő a szívfájdalmam....
11:38
3
júl
27
umbra írta:
Ez tetszik! Most körülbelül 10 link vár hogy átbugásszam :) Szeretem az ilyeneket. Jó lenne egy varrógép. Kézzel olyan lassú.
11:42
4
júl
27
ismeretlen írta:
én csak a gyöngyfűzésig jutottam el :)
11:48
5
júl
27
ismeretlen írta:
Ez nagyon jó! Kár, hogy ilyenekben nem vagyok túl ügyes. Nincs sok türelmem az ilyesmihez:):(
12:48
6
júl
27
indala írta:
na, az első cikk, amely a konténeremben landol az új generációsok közül, ez szuperjó!!köszönöm az ötleteket.
(ja, van egyáltalán most konténerem?:D )
12:50
7
júl
27
donci írta:
Régen nagyon sokat "dizàjnoltam" magamnak, aztàn abbamaradt az e fajta kreativitàs.
13:09
8
júl
27
Ramiii írta:
nagyon klassz eza cikk, rengeteg ötlet tetszik.
én is mindig mindent alakítok feldobok,átszabok, stb.
jó,persze nem oylan hu de komolyan, de igyekszik az ember:)
13:18
9
júl
27
ismeretlen írta:
((Egyébként ez a kiemelgetés nem tűnik el itt a nagy átalakításban?*reménykedve, bociszemekkel néz*))
13:54
10
júl
27
A.F.rétisas válasza írására:
Írta már valamelyik szerk.tag,hogy ez bevált szokás máshol is és nekik ez így jó,úgyhogy marad.
14:17
11
júl
27
Welmi írta:
Júúdejó, megnéz-megnéz, kipróbál-kipróbál.
14:58
12
júl
27
Adriana írta:
Én nem érzek késztetést. Semmi kézügyességem nincs. Pedig balkezes vagyok.....
18:33
13
júl
27
.timi. írta:
A topból lett tatyó tetszetős :)
18:42
14
júl
27
C.C.G. írta:
háááh de jó, legalább kevesebbet szemetel az emberiség... hurrá!
18:48
15
júl
27
Asperger írta:
Eddig azt hittem hogy a DIY= Decor It Yourself. Ígyis-úgyis értelmes.
Jobb szeretem a youtube-os How-to videókat. Legnagyobb kedvencem volt a Threadbanger csatorna alatt futó kreatív hármas ami sajnos nemrég megszűnt de a videók fennmaradtak és egy japán (vagy kínai) csaj vette át az egészet de így már nem az igazi. Igazából nem szoktam kidekorálni a cuccaimat csak méretre igazítani, ugyanis a legkisebb konfekcióméret is általában túl nagy. Egyszer tönkretettem egy 11000 Ft-os farmert, de senki nem tudta ezidáig.
Egyébként nem szeretem ha látszik a cuccaimon hogy "hozzájuk nyúltam".
19:01
16
júl
28
cseresznyemag írta:
Bírom az ilyeneket, egyszer kiskoromban kivágtam 2 pólómintát és a kettőt egymásra téve elkezdtem összevarrni...:D
00:27
17
júl
28
Egy repülőút előtt előző este a pakolásnál rájöttem, hogy hazafelé 20%al több cuccom lett, akkor varrtam össze spontán az egyik felsőm csuklórészeit, az alját meg be, és így lett még egy táskám. 10 perc alatt orvosolható volt a probléma ingyen, este 11-kor. Marha büszke voltam magamra. Másnap otthon kidobtam.
Nekem is sok mindent át kell alalkítanom miután újonnan megveszem (nadrág alját levágni pl.), mert a 160 centis magasság NEM konfekcióméret. Na ez a negatív diszkrimináció...
07:47
18
júl
28
rubikkocka írta:
Én is ilyen kreatív vagyok, varrok táskát, felsőt, szoknyát, játékot, lakásdekorációt, stb... :) és igen, én is akartam lenni "ruhatervező"....
08:11
19
júl
28
Adriana válaszaBoribonAnnipanni írására:
Farmerben a 30-as hossz jó erre a magasságra. Én pl. így nézem a méretet: 25/30. És akkor tuti nem kell levágni. Sportcipőhöz mondjuk hosszú kicsit, de 5 centivel alacsonyabb vagyok nálad.
11:08
20
júl
28
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
Olvastam ezt én is, de nem fogadtam el indokként:) Reagáltam is rá.
12:15
21
júl
28
BoribonAnnipanni válaszaAdriana írására:
Aha, na ezen tűnődtem, nekem 26/30as kell akkor... ami egyébként általában nincs, de figyelem, ez hasznos tanács volt, köszi. :-)
20:21
22
júl
28
Adriana válaszaBoribonAnnipanni írására:
:-) Hátha ráakadsz egyre... :-)
20:23
23
júl
28
ismeretlen írta:
egy időben szinte mániákusan alakítottam át mindet, ami a kezem ügyébe került :D
20:33
24
júl
28
Mauve írta:
Ez jókor. Mostanában kaptam rá a varrásra, bár eddig nem néztem ilyen blogokat, csak burda kinyit, szabásminta legyárt, ruha megvarr. Szerintem egy ruhát a semmiből megvarrni nagyobb élmény, mint egy ilyen átalakítás, de párat biztos ki fogok próbálni.
23:30
25
júl
29
Teca52 írta:
ez a cipő nagyon szuper.
09:48
26
aug
01
ismeretlen írta:
ezt is aug 1-én látom meg :)
16:15
Felhasználónév:
Jelszó: