Divat

Cigányok ideje

6477

Tavaly márciusban elsőként az Amaro Drom magazin közölt interjút Varga Erikával, aki akkor egyszerre készült az ötvös diplomája megvédésére, valamint kézműves- és divatműhelye, a nonprofit közösségi vállalkozásként működő Romani Divat Stúdió első bemutatójára. A tervezett bemutatkozáshoz képest egy év telt el a múlt szombati eseményig, ami tulajdonképpen reális, ha üzleti szempontból nézzük, és szinte álomszerű ahhoz képest, hány jobb sorsra érdemes roma kulturális kezdeményezés hiúsul meg profi támogatás híján, és lesz helyette jóval kevesebb pénzből zsíroskenyérosztogató népünnepély.

Tűkön ülve

A Gödör és környéke este nyolcra már kellemesen zsúfolt volt, majd a kezdésig hátralévő fél órában megtelt részben a törzsközönséggel, kisebb számban cigány fiatalokkal és családokkal, és nagy fényképezőgépet szorongató turistákkal. A kifutó melletti két-két széksorban a leglelkesebb támogatók ültek. Fejvadászszenzoraimmal nem tudtam nem észrevenni azt a két elképesztően gyönyörű, hat-nyolc éves kislányt, akik tűkön ülve, tapsra beállított tenyérrel várták a bemutatót, amit aztán rendesen végigujjongtak; tíz év múlva kifogástalan modell lehet belőlük, gondoltam. Az is feltűnt, hogy a hazai divatvilágból – remélem, tévedek – senki nem jelent meg rajtam kívül, mint ahogy cigány érdeklődő sem volt sok, holott a Gödört nagyon szeretik a cigány fiatalok, részben nyilván az Athe Sam Fesztivál miatt.

Izgultam, mert - mindenféle szentimentalizmus nélkül - szeretem a cigányokat, a bennük felhalmozódott tehetség és kihasználatlan energia miatt, amivel jó érzés szembesülni. Kíváncsi is voltam, főleg az általános fogadtatásra, és persze a ruhákra, az ékszerekre és a lányokra. Hasonló divatműhelyek és divatesemények pár éve léteznek már Romániában, Szerbiában és Indiában, de tavaly nyáron a London College of Fashion is tartott szemináriumokat a cigány kultúra túlélési esélyeiről a divat viszonylatában, ami végre egy üdítő újdonság, és végre valami, amire nem minimum tíz év a hazai reakcióidő.

A Romani Design kollekciója pedig nem óvatoskodik, hanem tényleg cigányos. Nem a hollywoodi sztárocskák kedvelt, vándorcigány-kivonatos Gypsy 05 márkájú maxiruhái ezek, sem a nagy külföldi divatházak diszkréten izgalmas motívumlopkodásának kellemesen finomhangolt termékei, hanem leginkább az oláh cigányság ma is használatos öltözetére emlékeztető, tényleg tarka, tényleg nagyon élénk anyagok óvatos újraértelmezései, hasonlóan figyelemfelkeltő ékszerekkel kiegészítve.

Aki tudja viselni...

A főleg feketével párosított élénkpiros, kék, zöld és erős rózsaszín szoknyák és estélyik főleg szabásukban és leginkább hosszban különböznek a tradicionális, jóval többet takaró viseletektől. A rakott szoknya és a több funkció betöltésére is hivatott kendő több szettnek is része, míg a fejkendő hiánya minden bizonnyal a legmerészebb eltérés egy decens cigány nő öltözetéhez képest, bár a ruhák között nem egy áttetsző mellrészű és/vagy mélyen dekoltált, heves vakuvillogásokat kiváltó ruha is volt.

Ami a trendibb, kevésbé markáns és valószínűleg eladhatóbb darabokat illeti, a háremnadrágot, a gumírozott mellrészű maxiruhát vagy az egyik különösen visszafogottra sikerült pasztell selyemoverallt ajánlom.

Cigányok ideje cikk

Forrás: Topmodell Magazin

Gyenge pontként a ruhákhoz párosított cipőket emelném ki, különös tekintettel a vietnami papucsra. Értem, hogy jellemző és szimbolikus, de vagy ragaszkodtam volna egy-egy igényes pár papucshoz, vagy inkább hagytam volna a lányokat mezítláb – minden irónia nélkül. Ugyancsak elnagyoltnak találtam az óriási, színes, masnis fejpántokat, és egy-egy nem túl finom, inkább játéknak, mint ékszernek tűnő darabot szinte feleslegesnek; nem a kevesebb több elve alapján, hanem épp ellenkezőleg: aki tudja viselni, viseljen durva ékszereket.

Bár kivétel nélkül vonzók voltak a modellek, az egységesség (magasságban, korban, ügyességben) hiányzott. Alkalmazhatnának természetesen több gyönyörű cigány lányt, mert nőiesebb vonalaik és mozgásuk, büszkébb kiállásuk és a tekintetükben bujkáló mélység miatt nem lehet nem rájuk figyelni, és ez nagy előnye lehet bármely kezdeti stádiumban járó projektnek.

Önmenedzselés

Aki járt már legalább egy budapesti divatbemutatón, el tudja képzelni, hogy a Romani Design bemutatója más volt, izgalmasabb és érdekesebb. Tiszttartó Johanna koreográfiája tisztességes munka, a zene jó, a modellek incselkedő mimikája pedig külön öröm volt - hogy nem tiltották meg nekik, külön dicséret.

A teljes csomagnak volt hangulata, és nem csak attól, hogy a kifutó közelében csoportosuló nők vagy az első sorban csicsergő kislányok a zene ritmusára tapsoltak. Az esemény maga volt felvillanyozó és érdekes, mert pionír ügyről van szó, mint ahogy a Romani Design ereje és potenciálja egyelőre nem a kollekcióban, hanem az üzleti vállakozás létrehozásában, fenntartásában és az önmenedzselésben rejlik.

Ha a kollekciót mint szakmai debütálást nézzük, kérdéses, hogy mikor jár jobban a Romani Design, és miként indíthat el divatot. Vagy marad az etnovonalon, és célcsoportjának a tehetősebb romákat, a renegát magyarokat és a hippis de pénzes külföldieket választja, vagy hosszútávon arra törekszik, hogy a divatszakmának és a szélesebb vásárlóközönségnek is megfeleljen, melyhez a stílus finomodása és az első kollekcióból hiányzó elvontság elengedhetetlen. Nehéz ügy, mert Varga Erika – és mások – azon elképzelése, hogy muszáj, hogy mindenki megismerje, és lehetőleg szépnek lássa a hagyományos cigány öltözködési kultúrát és a cigány embereket, nem fog gyakorlattá válni pusztán az autentikus stílus előtérbe nyomásával, igaz, nélküle sem.

A bemutatóról képeket itt és itt tekinthettek meg.

A szerző modellügynök, fejvadász.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
27
MissPista írta:
Csodálatosak és hordhatók!
10:25
2
júl
27
tavirose írta:
egyetértek abban, hogy nagyobb lehetett volna a cigány modellek aránya. rajtuk mutatna igazán jól a kifutón, velük lenne igazán eladható a kollekció.

nagyon tetszik, ahogy visszajön az autentikus rakott szoknya, néhol kötény formájában. nagyon jó, ahogy megjelennek a nagy virágmintás színes kendők néhol szoknya, néhol felső, néhol hajdísz formájában. nagyon ötletes, nagyon minőséginek tűnnek, nagyon szép munka. engem levettek a lábamról.
10:56
3
júl
27
ismeretlen írta:
tetszősek. mondjuk a maxi ruhák, háremnadrágok overallok már akármilyen mintával is, de a könyökömön jönnek ki.
11:40
4
júl
27
ismeretlen írta:
ja, és a témaválasztás kimondottan jó, reméljük nem lesz belőle cigányozás...
11:43
5
júl
27
Tilos írta:
Cigáánnyy lányok egész jól néznek ki :D
11:48
6
júl
27
Szépek - rajtuk. Az én ruhatáram azonban továbbra is nélkülözni fogja a cigányos mintákat. Semmi kedvem úgy öltözni,mint az a bizonyos etnikum.
11:50
7
júl
27
chloe írta:
nagyon érdekes kezdeményezés és nyilván legalább annyira tükrözi a jelenkori cigányok öltözködését, mint mondjuk a kalocsai népviselet a miénket.
11:52
8
júl
27
Emu írta:
Magyarországon nem hordanék ilyet, de külföldön gond nélkül:)
11:56
9
júl
27
Adriana írta:
Nekem nem tetszenek, mert nem szeretem a színeket. Viszont a cigányok már nem járnak ilyen ruhákban. Bár kétségtelenül hozzájuk kötődnek a nagy mintás, színes, hosszú szoknyás holmik.
11:56
10
júl
27
több cigány modellel kevésbé sugallták volna azt, h nem cigány lányok is hordhatnának ilyen ruhákat. és ne már, h szebb a szemük, ez nyálas töltelékszöveg, az, hogy hány cigány és nem cigány modell lépett kifutóra a marketing része és semmi köze a szemmélységhez. (és nem is szebb a szemük csak azért mert cigányok, ez kb a népi írók 150 éve elcsépelt fogása)
12:04
11
júl
27
ismeretlen írta:
De ha több cigánylány van, akkor az diszkrimináció ugyanúgy! csak óvatosan a megkülönböztetéssel.
12:36
12
júl
27
ismeretlen írta:
Nagyon szépek a ruhák, de nem igazán tudom elképzelni őket magamon, főleg a rengeteg szín miatt.
12:37
13
júl
27
ismeretlen írta:
"Alkalmazhatnának természetesen több gyönyörű cigány lányt, mert nőiesebb vonalaik és mozgásuk, büszkébb kiállásuk és a tekintetükben bujkáló mélység miatt nem lehet nem rájuk figyelni, és ez nagy előnye lehet bármely kezdeti stádiumban járó projektnek."

Ez mi ha nem diszkrimináció? Kérem, liberálisok, figyeljetek oda, minden ember egyenlő. :D
12:37
14
júl
27
donci írta:
A ruhàk màson tetszenek, de nem az én stilusom, esetleg egy-egy darabot tudnék elképzelni.
A cigànyok meg szépek, csak rossz helyen van tul sok belölük.
12:53
15
júl
27
indala írta:
szerintem gyönyörűek! főleg az ékszerek.kár hogy mindig utólag értesülök az ilyesmi rendezvényekről.:(
13:09
16
júl
27
ismeretlen írta:
Egyrészt jobb lett volna, ha cigány modellek mutatják be a darabokat, másrészt az is jobb lenne, ha nem egyedi ruhákról lenne szó, hanem pret-a-porter-ról. Sajnos a legtöbb cigány nőre ráférne egy stílustanácsadás. Borzasztó hülyén tudják összepárosítani a cigány folklórból átvett fodros, hosszú szoknyát a tűsarkúval és az ötszáz forintos rózsaszín melegítőfelsővel...
A cigány kultúrának ez a vonulata az, amire azt mondom, hogy nagyobb teret érdemelne. Lehet ízlésesen is cigányosan öltözni, meg lehet ízléstelenül is.
13:15
17
júl
27
Ramiii írta:
A Romani Design kollekciója pedig nem óvatoskodik, hanem tényleg cigányos.
Ez nekem azért tűnt fel, mert mint már elmondtátok páran, a mai cigányok valahogy nem ezta vonalat viszik.
Mindenesetre nagyon szépek a ruhák, és én hordanák közülük párat, persze van, ami nekem már sok, de a legtöbb olyan huuuha,simán felvenném:)
13:27
18
júl
27
Ramiii írta:
bocsi lemaradt az idézőjel:
"A Romani Design kollekciója pedig nem óvatoskodik, hanem tényleg cigányos. "
13:27
19
júl
27
wunderskatz írta:
Kedves Kata!

Nem bántam volna, ha a címlapon található fotó felhasználása előtt engedélyt kértek tőlem, lévén hogy az én fotóm. :)

Azt persze köszönöm, hogy belinkeltétek a galériámat, bár azok a képek a szófiai Roma Fashion Show-n készültek 2010. május 9-én, amelyen Varga Erika is bemutatta pár alkotását. Tehát nem csak Romániában, Szerbiában és Indiában vannak hasonló divatesemények, hanem Bulgáriában is: http://en.romafashion.net/ :)
14:33
20
júl
27
Welmi válaszawunderskatz írására:
Hoppá. Akkor így teljes a cikk. Háde dik má, a ruhák szuperek, én hordanám űket!
14:39
21
júl
27
A.F.rétisas válaszadonci írására:
rossz helyen túl sok :DDD
14:46
22
júl
27
tavirose válaszawunderskatz írására:
ezt én is néztem :) de jó, hogy itt vagy és szóltál.
15:43
23
júl
27
tavirose írta:
szerintem pont annyira tér el a kifutón lévő ruháknál a cigányok öltözködése, mint ahogyan a mi ruháink (jó, saját nevemben) a magyar alkotók kifutóon lévő költeményeitől.
15:44
24
júl
27
ismeretlen válaszawunderskatz írására:
Uhh, ez ciki...:)
16:00
25
júl
27
mookid válaszawunderskatz írására:
Ez az én saram :( egyszerre néztem a két galériát, a Topmodelltől kértem és kaptam engedélyt és egyszerűen összekevertem, melyik hova tartozik. Elnézést!
18:01
26
júl
27
Rancid válaszaAdriana írására:
De,ilyenekben járnak,csak mondjuk nem Budapesten...De éltem vidéken meg gyakorlat miatt sok kis településen voltam,ahol még mindig így öltözködnek nők és férfiak is. De ők nem is az a városi etnikum amivel állandóan csak a problémázás van..
18:30
27
júl
27
Catpaw írta:
Van pár amit én is felvennék, jó galéria. :)
20:05
28
júl
27
curlie írta:
Jók a képek.
A ruhák közül van néhány, ami kifejezetten tetszik.
20:20
29
júl
27
menta válaszaEmu írására:
miért csak külföldön?
22:18
30
júl
28
rubikkocka írta:
egyik-másikat még hordanám is....
07:55
31
júl
28
Erimma írta:
Tetszik:)
17:56
32
júl
28
Adriana válaszaRancid írására:
Hm, lehet. Bár én vidéken élek. És szemben lakik néhány család...
20:21
33
júl
28
BoribonAnnipanni válaszaRancid írására:
szerencsére a vidékivel, a falusival és a tanyasival nincs ;-)
20:29
34
júl
29
Laluka írta:
Szerintem nagyon szépek ezek a ruhák!Szerintem is több cigánylány kellett volna mert talán csak 2 volt!De így is mutatósak a ruhák!
10:55
35
júl
30
Rancid válaszaBoribonAnnipanni írására:
Én csak azt tudom,amit ezen a 4-5 településen láttam. Kb 70 emberrel kérdőíveztem,egyik sem mondta,hogy probléma lenne velük,néhányan nem is értették miért kérdezem. Másról nem tudok nyilatkozni.
19:37
36
júl
30
BoribonAnnipanni válaszaRancid írására:
nekem akkor sürgősen hegységet/dombságot/alföldet kell váltanom!!
21:02
37
júl
30
Rancid válaszaBoribonAnnipanni írására:
Nekem is várost:) Habár engem nem érdekel a dolog amíg engem nem bánt senki. Több magyar zaklatott eddig mint kisebbségi szal ennyi erővel menekülhetnék az országból.
22:37
38
júl
31
BoribonAnnipanni válaszaRancid írására:
Szerencséd van. :-) Én nem menekülök el, maximum időről időre telefonálok a rendőrségnek, akik aztán persze nem csinálnak semmit.
A legutóbbi atrocitás pl. csütörtök reggel ért, végülis egyben hazamehettem, nem vettek el semmit (hála a lélekjelentémnek és a karakán kiállásomnak) ja, idő/helyszín: délelőtt 10 óra verősféynes napsütés: tesco parkoló, Szekszárd.
10:57