Mi ez?

Rétegről rétegre

6467

Többrétegű – ezt a szót főleg az átkosban szocializálódott irodalmárok és az önjelölt filmkritikusok használják, közhelyfaktora kiemelkedő, használata kerülendő tehát. Mégsem ússzuk meg, ha Christopher Nolan munkásságáról akarunk két mondatnál többet ejteni, hiszen több mint egy évtizedes filmes karrierje egy az egyben erről szól: a különböző rétegek közötti rafinált, a nézőt állandóan feszült gondolkodásra késztető, sőt: sakkban tartó váltakozásról. „Várjál, most akkor ez hogy van?” – ez a mondat mindig elhangzik, ha olyan társasággal nézzük a Mementót, a Tökéletes trükköt vagy a most bemutatott Eredetet, amelynek tagjai még nem látták. Nolan filmjei igazi többször nézős mozik, ha egyszer ugyanis összeállt a kép, újabb és újabb kis meglepetéseket, csavarokat, utalásokat fedezhetünk fel, amelyektől a felépítmény csak stabilabb, meggyőzőbb lesz.

Most, hogy leírtam az egy évtizedet, jövök csak rá, hogy tulajdonképpen nyugdíjba is mehetne: ezalatt ugyanis lerakott annyi ötletet és úgynevezett Tökéletes Pillanatot az asztalra, amelyhez a legnagyobbaknak is egy életműre volt szükségük. (A Tökéletes Pillanat az, amikor néztek egy filmet, és magatok sem tudjátok, miért, de egy-egy percre biztosak vagytok benne: a látvány, a hangok, a zene, a feszültség ennél jobban nem is lehetne a helyén.) Pedig Nolan még csak most lesz negyvenéves, benne van tehát még egy tucat film akkor is, ha ebben a kényelmes, kétévenkénti ciklusban készíti el őket, méghozzá a Batman Begins óta nagyon sok pénzért. Úgy van vele, hogy ha több száz millió dollárt feccölnek másfél (esetében két és fél) órába, akkor annak az utolsó centig látszania kell a vásznon, minden egyes képkockának teljesítenie kell az ambiciózus vállalkozást. Ami nem azt jelenti, hogy a végeredmény nem lesz ambiciózus, de epikus léptékű bukta.

Eddig mindenesetre megúszta, és ez az erős kezdésnek köszönhető: Following című első, kis költségvetésű, fekete-fehér filmjét szerették a kritikusok, saját szűk pályáján még sikeres is lett. Az igazi áttörés azonban a második egész estés lett, a Memento, amely „figyelemre méltó” fesztiválfilmként indult, 2000-es bemutatója után azonban szépen lassan masszív rajongótábor gyűlt köré, igazi kultfilm lett. Főhőse, a hosszútávú memória nélkül botladozó, saját fotóiból és tetoválásaiból tájékozódó bosszúálló felesége gyilkosát keresi, miközben abban sem biztos, hogy nem kapta-e már el. Nem is érdekli: nem a gyilkosság a lényeg, hiszen a bosszú emlékek nélkül fáradt, közönyös aktus, hanem a nyomozás, a folyamat, és az, hogy legyen valami értelme újra és újra felkelni egy ismeretlen helyen. Ha az alapállás nem lenne elég: a film cselekménye visszafelé játszódik úgy, hogy az epizódok között előrehaladó, fekete-fehér betéteket látunk – a két szál a film végén összeér, nem az derül ki, hogy hova jut, hanem hogy honnan indult a sztori.

A filmtervet persze minden stúdió visszadobta – érthető, a fentiek alapján őrültség lett volna ilyesmit finanszírozni. Azért megnyugtató tudni, hogy néha mekkorát tévednek a producerek. A következő film azonban számukra kedves biztonsági játék lett: az Álmatlanság (Insomnia) elegáns, noir Al Pacinóval, aki zaklatott, szörnyű titkokat őrizgető nyomozót játszik (ki hitte volna, ugye?), és Robin Williamsszal, aki nem csak itt, hanem az e filmmel ellentétben zseniális Sötétkamrában is sötét lelkű figurát játszott, ijesztően meggyőzően. Az Álmatlanság látványos, de felejthető tisztelgés a nagyok (Hitchcock, David Lynch) előtt. A középszert megfejteni könnyű: nem Nolan írta. Beszélhetünk ugyanis látványról, hangulatról, színészekről, de valójában egy dolog van, amit senki más nem tud úgy, ahogy ő: történetet mesélni.

Hollywood egyik legtökösebb húzása volt, hogy neki adták a lehetetlen feladatot, hogy mentse meg a Joel Schumacher által összerombolt Batman-univerzumot, lehetőleg Arnold Schwarzenegger és Jim Carrey nélkül. Cserébe nem csak rendezheti, hanem írhatja is. Jól döntöttek: a Batman Begins hőse tipródik, megsérül (lelkileg eleve sérült, egyébként pedig kötelességtudóan gyűjti a horzsolásokat), hibázik, mindezt nem nagy műgonddal kifaragott és megfestett díszletek közt, hanem egy hús-vér nagyváros utcáin, ahol ugyan brutális a bűnözés, és van némi világvége-hangulat a levegőben, de egyébként mindenki teszi a dolgát.

Az Álmatlansággal Nolan megismerkedett a nagyüzemmel, a Batman Beginsszel bedolgozta magát, így elkészíthette eddigi legjobb filmjét, a Prestiege-et (Tökéletes trükk). Hugh Jackman és Christian Bale majdnem-emberfeletti párharcában minden benne van: nem csak a többszálú és – rétegű - sztori, a fojtogató hangulat és a nagykönyv szerint adagolt feszültség, hanem a jellemek is, a rang nélküli vergődő, skizoid tehetségtől a szintén tipródó feleségen át a felelőtlen feltalálóig. Nolan nem spórolt a színészeken (Scarlett Johansson és Michael Caine mellékszerepben még rendben van, de David Bowie is feltűnt ugye mindenkinek, aki látta?), akik nem csak kirakatbábuk: úgy instruálta őket, hogy még véletlenül se érezzék, hogy jutalomjátékot kaptak.

Külön cikket (tanulmányt) érdemelne a Sötét Lovag, amely nagyjából az összes szuperhősfilm-hagyománnyal szakít: java része fényes nappal játszódik, hosszú és összetett, még azt sem jelölték ki, hogy ki a jó és ki a rossz. Joker, az anarchista terrorista nem más, mint Batman rossz lelkiismerete, és nagyjából egész Amerikáé: a film sokkal inkább szól a terrorizmusról, mint a hősiességről. Aki végignézte, ahogy Heath Ledger kiszámíthatatlanul gesztikulál, kontrollálhatatlanul borul el az agya és közben mégis ördögi logika mentén mutatja meg, milyen álszent az összes úgynevezett jó ember, az tudja, hogy volt némi szerepe Jokernek a 28 éves színész halálában. A Sötét Lovag egyébként ezzel együtt is patetikus és hatásvadász film – ki is kiáltotta az internetes közösség azonnal a világ legjobb mozijának. (Jelenleg a tizenkettedik.)

Hát ebben jó Christopher Nolan: megmutatja, hogy a logikátlan érzelmek rabjai vagyunk, és ezek köré mégis sikerül maradéktalanul logikus, összefüggő sztorit kerítenie. Ezt a képletet használta a most bemutatott Eredet (Inception) című filmnél is, amelynek sikerül elkerülnie, hogy elcsépelt módszerekkel oldja meg az „álom versus valóság” nevű képletet. Sokat elárulni nem szeretnénk, ahogy a rendező sem szeretett volna: bemutatójából gyakorlatilag nem derül ki semmi, jobbára híres színészeket látunk lassított felvételben akciózni, és kapunk egy-két hangzatos mondatot is. Ami azonban a trailerben hatásvadászat, az a filmben működni kezd: a lassításoknak konkrét jelentésük van a történet szempontjából, és a többrétegű kifejezés is szó szerint értendő. Az Inception nem zseniális: a karakterek kidolgozásáról itt-ott lemond a látvány javára, a mások álmaiban nyomozó tolvaj, akit szó szerint a saját fejében kínoz halott felesége, nem olyan ihletett hős, mint a Tökéletes trükk bűvészei. Nolan új filmje mégis kötelező, eddig valószínűleg az év legjobb hollywoodi produkciója, ha pedig valaki nem vevő a Stanley Kubrick és Ridley Scott ihlette vizuális ötletre, vagy nyálgépnek tartja Leonardo DiCapriót (rég nem az), akkor sem árt egy kis agytorna.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
23
ismeretlen írta:
többrétegű???? nem sokrétűre gondolsz?
10:59
2
júl
23
ismeretlen írta:
a Memento-t nagyon szerettem, az Insomnia-t nem, Batmant nem nézek, de ez az új film érdekesnek tűnik.
11:04
3
júl
23
Booo írta:
Nagyon várom már ezt a filmet.
Az IMDb Top 250-ben a 3... :-O

Imádom Nolan-t, remélem a filmhez sikerül vmi jóféle kis OST-t összeszedniük (mondjuk egy Hans Zimmer és J.N. Howard párossal, mint a Sötét Lovagban nem lőnének mellé...)
Vagy van már hivatalos soundtrack? Nem is néztem...

DiCaprio meg riszpekt, olyan igényesen választ filmeket.
Meg gondolom Ő az egyik olyan színész, akit minden rendező meg akar szerezni.

Marci, légyszi szakosodj filmre/zenére/nőléleksimogatásra. Megy ez!


11:09
4
júl
23
Booo válaszaBooo írására:
annyira jó vagyok :D
Hans Zimmer-t találtam.

Bírom, amikor rendező - zeneszerző "párosodik" és együtt tevékenykednek fantasztikusakat...
(egyik ilyen páros tutira Darren Aronofsky és Clint Mansell)

na, monológ OFF :D
11:15
5
júl
23
mookid válasza írására:
őő van lényegi különbség? (komolyan kérdem, lehet, hogy lemaradtam valamiről:)
11:17
6
júl
23
chloe írta:
azért ennyire nem jó film a Prestige... a Joker karakter meg felülírja azt is, hogy amúgy eléggé nem jó filmek a betmenek.
11:21
7
júl
23
Booo válaszamookid írására:
ööö, lehet én is azt a szót használtam volna...
(sztem a többétegű lehet pl.: az öltözéked, sokrétű viszont ha valaki változatos... sztem)
de ezen nem akadunk ki, értjük hogy mit akartál vele mondani, na ;)
11:21
8
júl
23
A.F.rétisas válaszaBooo írására:
DiCaprio zseni! Mikor volt nyál?(ez a cikkben van) Már a Gilbert Grape-ben és az Ez a fiúk sorsa c. filmben 1993!ban is kiemelkedő volt.
11:27
9
júl
23
ismeretlen válaszamookid írására:
lehet, hogy nincs, de szerintem a kapufestékre mondják, hogy többrétegű, a sokrétűt meg bármilyen szimbolikus (nem kézzelfogható) "többrétegűségre".
11:34
10
júl
23
Booo válaszaA.F.rétisas írására:
Nyál gondolom a Titanic miatt, nem? :)
Buzizni pedig a Teljes napfogyatkozás miatt szokták az okosok... (asszem ez a címe)
11:36
11
júl
23
Kiralylany84 válaszaA.F.rétisas írására:
Titanic? :)

Én nagyon szeretem a Batman filmeket (ciki, nem ciki...)

Tökéletes trükk <3
11:36
12
júl
23
mookid válaszaBooo írására:
"Buzizni pedig a Teljes napfogyatkozás miatt szokták az okosok..."
Pedig mekkora film! (igen, ez a címe)
11:40
13
júl
23
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
sokan nyálasozták őt (meg sztem sokan most is) azért, mert kölyökképű. bár azért már látszik rajta, hogy nem 16 éves.
11:44
14
júl
23
saturmay írta:
OFF: Meg szeretném nézni a Viharsziget című filmet, de elég félős vagyok...Valaki látta már? Mennyire félelmetes? Láttam régebben a bemutatót és voltak benne csúnya szemű nénik :D
12:02
15
júl
23
sziszuscicus válaszasaturmay írására:
Nagyon jó az a film, ki ne hagyd! Nemrég néztük meg, nagyon régen nem láttam ilyen jó filmet. Egyáltalán nem félelmetes. Persze, a hangulat borongós, meg maga a helyszín is nyomasztó, de ez nem horrorfilm. Én nagyon beszari vagyok, még a Kört sem bírtam megnézni, szóval higgy nekem nyugodtan:) Ajánlatos többen megnézni, én a párommal végigdumáltam róla egy estét. És ajánlatos többször is megnézni, nálam toplistás lett a film!
12:15
16
júl
23
Kiralylany84 írta:
Snitzl. :D
12:16
17
júl
23
ismeretlen írta:
Batmanből Christian Bale♥
Leonardot utálom.12 éves kisfiú kb...
12:20
18
júl
23
ismeretlen válaszaKiralylany84 írására:
Valóban:)
De hol van ő?:)
12:22
19
júl
23
tavirose írta:
Imádom Dicapriot. Az utübbi években egyértelműen fémjelzi a jó filmeket. Mindenképp megnézem a filmet. Köszi az ajánlót.
12:28
20
júl
23
Leonardót azért nyálasozzák, mert játszott a Titanicban (ami akárki akármit mond, fantasztikus és must see film), meg mert nem egy kigyúrtmacsó-alkat. Pedig nem rossz színész.
Amúgy a Tökéletes Trükköt imádtam, mondjuk lehet hogy Hugh Jackman látványa sokat nyomott a latba.
Heath Ledger-nek meg rip, nagyon bírtam őt is.
12:29
21
júl
23
saturmay válaszasziszuscicus írására:
Köszi a választ! Egyedül leszek otthon 2 napig, és gondoltam megnézek pár filmet, amire eddig nem volt alkalom. Így sajna nem lesz ott senki, akivel kibeszélhetném, majd beengedem a kutyánkat, aki megvéd a csúnya néniktől :D
Amúgy szeretem a kommentjeidet olvasni, szimpi vagy. (Igen, és jól szétoffoltam ezt a jó kis témát.)
12:43
22
júl
23
Lunabunny válaszaBooo írására:
Éppen ezért többrétegűek a filmjei, nem pedig sokrétűek. Nem azt akarta kifejezni, hogy a film változatos, hanem hogy több réteg tevődik egymásra, több szálon futnak a dolgok.
12:48
23
júl
23
Lunabunny válaszaA.F.rétisas írására:
A Rómeó+Júlia-ban, meg a Titanic-ban nyálasodott el egy kicsit talán. Bár ez szerintem max. a Titanic-ra helytálló. Rómeóként amilyen érzelmeket megvillant, az nem kis színészi teljesítmény.
12:51
24
júl
23
Lunabunny válaszaBooo írására:
Szokták buzizni? Nem is hallottam. Az a film is csak azt bizonyítja, hogy milyen jó színész.
12:52
25
júl
23
trillarom válasza írására:
Láttad mostanság az új filmjeit? Szerintem már messze nem 12 éves kamasz fiú ábrázata van..
12:54
26
júl
23
Lunabunny válasza írására:
Ó igen! Christian Bale ♥ :D Nekem a Sötét lovag amúgy elég vontatott volt, meg hosszú valahogy. Két részletben néztem meg, de még így is. Joker legalább visz egy kis színt a történetbe. Felröhögtem, mikor megláttam a tapsolós jelenetet! :D ---> Snitzl :)
12:58
27
júl
23
Booo válaszaLunabunny írására:
oké, értem amit mondasz, nem figyeltem oda :-s
Maradjunk akkor egy többsíkúban? :)
13:30
28
júl
23
Lunabunny válaszaBooo írására:
Oké. :)
13:46
29
júl
23
donci válasza írására:
Igen!!

Leo-t én sem szerettem régen, de az utobbi pàr évben, nagyon jo filmekben jàtszik-nagyon jol!
14:03
30
júl
23
A.F.rétisas válasza írására:
Aki csak addig jut el,hogy kölyökképű,az inkább ne nézzen filmeket. A Titanicot meg orbitális butaság lett volna kihagynia... könnyed szerep,rengeteg suska.
Nem látni,hogy bármit el tud játszani és az hiteles,élvezhető?
14:12
31
júl
23
A.F.rétisas válasza írására:
Mennyi filmjét láttad?
14:14
32
júl
23
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
:)
...és Carmex rulez!:)
14:14
33
júl
23
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
Aste, párat.De nem szeretem.Ennyi.Egyszerűen nem birom elviselni az ábrázatát.NEm birom, na.
14:15
34
júl
23
A.F.rétisas válasza írására:
Pedig a legnagyobbak (legjobbak) között van.
14:18
35
júl
23
Booo válaszaA.F.rétisas írására:
Azért a Kosaras Naplója se gyenge...
És ott is bőven kölyök volt még...
14:36
36
júl
23
Lunabunny válasza írására:
Hehh...visszaolvasgattad az üzifalat? :D
14:59
37
júl
23
Lunabunny válaszaBooo írására:
Úgy van!
14:59
38
júl
23
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Még este:)
Én a tubusost használom:)
15:20
39
júl
23
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
jó, nekem nincs vele bajom egyébként.
15:20
40
júl
23
ismeretlen válaszamookid írására:
Csak annyi, hogy a "többrétegű" egy nem létező kifejezés, illetve erre biztosan nem használjuk, amire te itt. Több rétegű a talaj, meg a bőröd (hám, irha stb)...
15:22
41
júl
23
Lunabunny válasza írására:
Mikor én vettem akkor eleve Pécsen csak a Müllerben találtam, ott is csak a tégelyest, aztán kb. rá egy hétre tele lett vele a DM, meg a Rossmann. :S Pedig én is utálok belenyúlkálni, nem is hordom magammal.
16:03
42
júl
23
eriana válaszamookid írására:
Nekem a többrétegűről rögtön a Shrek hagymás jelenete jutott az eszembe :D.

Amúgy jó a cikk, de szerintem te a "sokrétű" kifejezést kerested.
17:53
43
júl
24
nesszenovizekben válaszamookid írására:
van különbség, de szerintem jól használtad, mert itt a sokrétű teljesen hülyeség lenne. a többrétegű szerintem több szintet feltételez egymás fölött/alatt a sokrétű meg egyszerüen változatos, hierarchiaivonatkozás nálkül.
11:11
44
júl
24
mookid válaszanesszenovizekben írására:
Igen, erre jutottam en is.
15:46
45
júl
24
ismeretlen írta:
milyen szépen megegyeztek a hülyeségben :)
16:13
46
júl
24
ismeretlen válasza írására:
a többrétegűt a wc papírra mondják...
16:48
47
júl
24
ismeretlen válasza írására:
meg sokoldalú rendezőkre, látod :)
16:53
48
júl
24
ismeretlen válasza írására:
szegény, megírjuk neki, hogy ugyanazt a jelzőt aggatták rá, mint anno a crepto wc papírra...a végén még csinál belőle egy filmet :)))
16:58
49
júl
24
Lunabunny válasza írására:
Nem a rendezőre írta, hanem a filmjeire. Egy emberre nyilván nem mondom, hogy többrétegű. :D
21:31
50
júl
24
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
igen, ez így van, tényleg nem a rendezőre írta, hanem a munkásságára, viszont attól még nem lesz ez helytálló.
ha már film, akkor ebben a kontextusban helytálló: „Az olyan filmek, mint például a Mátrix, a Sin City vagy a 300, digitális háttér előtt készülnek, és többrétegű, különböző médiumok által létrehozott szintjeikkel egy új esztétikai minőséget testesítenek meg (Manovich 2008, 105-106; Stam 322).”
meg ebben is: „A Langmuir-Blodgett (LB)-technika (1937) lényege, hogy filmmérlegben komprimált, vízfelszíni molekulás, illetve részecskés filmek [5] különböző szubsztrátumokra telepíthetők, a szilárd hordozó függőleges irányú kihúzásával a szubfázisból (2.b ábra). A rétegképzési folyamat elvileg tetszőleges alkalommal ismételhető, így többrétegű, rendezett szerkezetű filmek is kialakíthatók.”
és még ebben is: „A Kabinláz valójában tehát okos, többrétegű film, ami sok más kapcsolódási pontot is magában rejt, egyrészt kommersznek tűnő tinihorror, amit ugyanúgy átitat a paranoiás félelem a betegesnek tartott vidéktől, mint Hooper vagy Craven korai filmjeit, másrészt viszont szokatlanul gusztustalan biohorror, ahol a fertőzés motívuma főleg a korai Cronenberg-filmekre (Shivers, Rabid) emlékeztet.”
egy rendező munkásságára ezt a szót nem használjuk.
22:24
51
júl
25
Lunabunny válasza írására:
Oké.
00:13
52
júl
25
mookid válasza írására:
Jezusom:)
02:17
53
júl
25
C.C.G. válaszaBooo írására:
"Hans Zimmer-t találtam. "
Hans Zimmer egy zseni, hihetetlen mennyire mélyen tud hatni a lélekre...
a kedvencem... small measure of peace... :-)
http://www.youtube.com/watch?v=GWm8-jlddaw
08:42
54
júl
25
C.C.G. válasza írására:
wáááááááááá... :-DDD
*könnyes szemmel röhög*
08:48
55
júl
25
C.C.G. válaszaLunabunny írására:
"Egy emberre nyilván nem mondom, hogy többrétegű. :D"
amennyiben alakváltó és éppen meggyes rétesnek álcázza magát... akkor igen :-DDD
08:49
56
júl
25
C.C.G. válaszaBooo írására:
és egy kis áttekintő...
http://www.youtube.com/watch?v=BX_dyTkFbG0
09:31
57
júl
25
ismeretlen válaszamookid írására:
világbajnok guglizó vagyok ;)
09:48
58
júl
25
ismeretlen válaszaC.C.G. írására:
;)
09:49
59
júl
25
C.C.G. válasza írására:
sokszor olyan dumád van, ami mindent visz... :-)
10:07
60
júl
25
mookid válasza írására:
amúgy persze, jogos, de én nem is azt mondtam, hogy a rendező munkássága többrétegű, hanem, hogy az (egyébként tényleg böszme) szó használatát nem ússzuk meg, ha arról akarunk beszélni.
12:42
61
júl
25
ismeretlen válaszamookid írására:
(kurvahülye szó ez :D)
13:40
62
júl
25
Lunabunny válaszaC.C.G. írására:
Vagy rakott krumplinak. :D
15:20
63
júl
26
ismeretlen írta:
Nahát, Snitzl van a képen!:D
13:01
64
júl
26
ismeretlen írta:
Nem is én vettem észre először, hogy Snitzl:( Kori, a kérdés jó különben!
13:07
65
júl
26
Adriana írta:
Kíváncsi vagyok erre a filmre. Bár a rendező többi alkotása közül csak a Batmant láttam. Túl mély nyomot nem hagyott.....
Ja, és Leonardonak sikerült már elfeledtetnie velem a Titanicot (borzasztó volt...), egy ideje kifejezetten keresem a filmjeit.
20:15
66
júl
27
Wintersunset írta:
Akik gyorsabban szeretnék elfelejteni a Titanicot (pedig nem feltétlenül kellene), azoknak ajánlom Sam Mendestől a Revolutionary Road-ot
06:35
67
júl
27
Welmi válaszasaturmay írására:
Az csak egy villanás. Én is félős vagyok, de megérte. Nincs benne öncélú csúnyáskodás.
16:40
68
júl
27
Welmi válaszaWintersunset írására:
Anyám, az de durva volt.
16:40
69
júl
27
ismeretlen válasza írására:
Nahát, én vagyok a képen!:D
23:15
70
júl
27
ismeretlen válasza írására:
Otthon ,,élvezi a monusznt", kockul, kolbászt eszik lila hagymával, állást keres, a hétre vendégségbe érkezett unokatesóival lóg :)
23:17
71
júl
27
ismeretlen írta:
Amúgy mér lett lebutítva az oldal? Nincs ilyen ,,A hozzászólásaidra érkezett válaszok" rész, nem tapsol az avatarom, tr0tty0s a kezelőfelület...mi ez má megint?
23:18
72
júl
28
Booo válaszaC.C.G. írására:
;) ismertem, le a kalappal Zimmer bácsi előtt (is).
-kellemesen megleptél-

ők az én kedvenceim:
Clint Mansell :
http://www.youtube.com/watch?v=ihF_aXi-Huk

és James Newton Howard:
http://www.youtube.com/watch?v=fYltgIBYb28

ez meg egy válogatás, szééétszakítja a fülem, annyira jó:
http://www.youtube.com/watch?v=s1mYTqCfvvw&videos=2V5Pl8A4SUg

10:02
73
júl
28
ismeretlen válasza írására:
Fejlesztés. De már javulgat. Hogy tapsolni fogsz-e, azt nem tudom:)
15:39
74
júl
29
C.C.G. válaszaLunabunny írására:
vagy hatlaposnak... :-)
06:46
75
júl
29
C.C.G. válaszaBooo írására:
mivel megint jól átgondoltan nyúltak az oldalhoz... nem működnek a linkek!!! :-(
07:24
76
júl
29
Booo válaszaC.C.G. írására:
hát ha akarod áthidalható ;)
majd megcsinálják, nyugi!
07:27
77
júl
29
saturmay válaszaWelmi írására:
Köszi a választ, megnéztem hétvégén :) És jelentem, nem féltem :D
09:37
78
júl
29
saturmay írta:
Tegnap megnéztem moziban az Eredetet. Nagyon jó film, tőlem megkapja az év filmje címet. És tényleg többrétegű, nem sokrétű... Aki nem hiszi, nézze meg! :)
09:40
79
júl
29
C.C.G. válaszaBooo írására:
már áthidaltam, bemásoltam a keresőbe... jók voltak!!! :-)
15:50
80
júl
29
Booo válaszaC.C.G. írására:
;)
22:41
Felhasználónév:
Jelszó: