Szépség

Tincses trendek

6460

Ilyen kánikulát csak a balerina kontyba csomózott, rövidre vágott, homlokból és tarkóról kisepert frizurával lehet elviselni anélkül, hogy nem gőzöl be az ember. Ősszel viszont nem zavar sem a vad, homlokba omló hajzat, sem a géltől a fejünkre tapadó tincsek. Három új hajtrend a nem is olyan távoli jövőből.

Rockos frufru

Nicole Richie, L.A.M.B., Cynthia Steffe és Erin Fetherston modellje

Hogyan lehet az unalmas hosszú hajat feldobni anélkül, hogy túlságosan drasztikusan alakítanánk? A trendészek szerint például egy retrós hatású, rockos frufruval, amely ősszel ismét slágergyanús kérés lehet a fodrászatokban. Nyáron ennek amúgy sem lenne nagy keletje, mert a frufru alatt a kánikulában viszket és könnyebben bezsírosodik a bőr, a barátságos 20-25 fokban viszont nem zavaró a homloktakaró. Az elöl megkurtított tincsek érhetnek pont a szemöldök vonaláig vagy takarhatják azt, ahogy a 2010/2011-es őszi-téli bemutatókon is láttuk. Nicole Richie a cakkos vintage frufrura szavazott, a L.A.M.B. modelljei erős sminkjükkel és a szemöldök fölé érő frufrujukkal retró rocker hatást keltettek. Cynthia Steffe majdhogynem a szemet takaró homloktincsekkel küldte a kifutóra a modelleket, Erin Fetherstonnál viszont a természetesség győzött, és a szemöldök vonala volt a meghatározó.

Ha praktikussági szempontokat veszünk figyelembe, akkor a hosszabb tincsekre szavazok, mert könnyebben lehet őket kezelni, oldalra csatolni, beszárítani. Másrészt viszont a hosszabb frufru sokkal hamarabb lesz irritáló hosszúságú, így - ha nincs bátorságunk magunk levágni – a fodrászt is sűrűbben kell felkeresni. A frufruval egyébként óvatosan kell bánni, mert képes alaposan megváltoztatni az arcformát. A tompára vágott, majdhogynem biliszerű homloktincsek csak a babaarcú, kis orrú lányoknak állnak jól. A kerek arcúaknak a frufru nem ajánlott, mert még inkább kerekít. Szögletes arcúak és/vagy nagy orrúak vágassanak szedett, féloldalas, cakkos frufrut, amely tompítja az álluk és a homlokuk "élét".

Színes tincsek

Giles (2010 tavasz-nyár),Cynthia Rowley (2010/2011 ősz-tél), Chanel Couture (2010 tavasz), Miu Miu (2010/211 ősz-tél)

Aki a frufrunál durvább váltásra szavaz, annak nem kell mást tennie, mint melíroztatni, méghozzá a természetes hajszíntől nagyon eltérő, nem természetes színnel, mint amilyen az acélszürke, mentazöld, világoskék, pink vagy neonnarancs. A 2010-es tavaszi-nyári kifutókon már megjelentek neonszínű tincsek, például a Chanel Couture bemutató modelljeinek Marie Antoinette hajtornyainál vagy a Giles bemutatón. Néhány tervező úgy döntött, nem akarja egynyárivá degradálni a figyelemfelkeltő trendet. A Miu Miu 2010/2011-es őszi-téli bemutatóján neonszínű műhajat kaptak a modellek a saját copfjukra tekerve. Cynthia Rowleynál pedig a lófarokba kötött frizuráknak adott plusz pikantériát a kócos (kreppelt) textúra. Megnyugtató, hogy ősszel a fésülködés elhagyása nem az igénytelenség, hanem a divattudatosság jele lesz. Az viszont még inkább, hogy ezeknek a tincseknek a többsége nem festéssel kerül a hajba, hanem befűzős, műanyag változatban, amely általában három hónapig bírja a helyén.

Vizes hatás

Matthew Williamson, Marios Schwab, Gucci

Picit az úszóbajnokságok, kicsit a nyolcvanas évek maszkulin nőtípusa jut eszembe a 2010-es év egyik trendjének kikiáltott, vizes hatású, lenyalt frizuráról. A precíz választék lehet mélyen a fül felé tolódva és fésülhetjük oldalra, vagy egyszerűen hátra, hogy aztán leengedve hordjuk vagy lófarokba kössük. A lényeg a vizes/zsíros hatás, a látszatra nehéz textúra. Talán randira nem ez a legjobb választás, de mondjuk alkalmi frizuraként esküvőre, csendes-ülős koncertre vagy színházba teljesen el tudom képzelni. Előállításához nem kell más, csak marha sok víz és zselé, vagy kifejezetten az ilyen hatás eléréséhez kifejlesztett vizes zselé (wet gel), amely nedves hatást kölcsönöz a hajnak. A frizurára aztán úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, mert elég egy nagyobb szellő, és máris oda az álomhaj.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások