Étel+Ital

Cső, lecsó!

6453

Ha lecsóról van szó, könnyen a falánkság bűnébe esem. Számomra ugyanis ez az étel a nyár elmaradhatatlan eleme, egészen hosszú ideig képes lennék napi szinten fogyasztani a túladagolás legkisebb jele nélkül. Épp ezért amint feltűnnek a piac standjain a paradicsomok és paprikák halmai, és nem kapok szívszélhűdést a hullámpapír csíkokra pingált árak láttán, azonnal megindul nálam a nagyipari méretű beszerzés és a lecsókészítő üzemmód, ami eltart egészen késő őszig.

Fotó: Flickr

Mivel tisztában vagyok vele, hogy a klasszikus, vagy ha úgy tetszik, hagyományos lecsó problémája sokak számára lelkiismereti kérdés, sietek leszögezni, hogy számomra a paprikából, paradicsomból, hagymából és tojásból álló variáció számít alapnak. Persze, jelen esetben ez inkább csak terminológiai kérdés, ugyanis már annyi parázs vita szem- és fültanúja voltam (résztvevője soha, ami gasztronómiai liberalizmusom nyilvánvaló jele), melynek során a tarhonyás, rizses, kolbászos és ki tudja még, milyen felekezetek összecsaptak, hogy a klasszikus, avagy hagyományos lecsó kérdését hajlamos vagyok a platóni ideák világába utalni. 

Fontos még azt is megjegyeznem, hogy ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb étel feltétlen tiszteletemet élvezi. Meggyőződésem ugyanis, hogy a megfelelő, esetenként a megszokottól eltérő fűszerezés jobbá, izgalmasabbá teszi az ételeket, ezért ilyen téren egyáltalán nem szoktam visszafogni magam. A lecsó azonban legtöbb ilyen irányú próbálkozásomnak ellenállt: akkor a legfinomabb, ha meghagyom a természetes ízeit és csak némi sóval emelem ki azokat. Persze, időnként azért elrugaszkodom az alapverziótól és kipróbálom valamelyik változatát vagy saját innovációkat prezentálok, nem beszélve az olyan fogásokról, mint a lecsós hús vagy máj. Enyhe képzavarral élve azt lehet mondani, hogy ez az étel olyan, mint a svájci bicska. 

Fotó: Flickr

Ha például valami tartalmasabbra vágyom, feljavítom egy kis padlizsánnal és krumplival, esetleg gombával, és ilyenkor inkább pritaminpaprikát használok. Ennek a fajtának a telt, édeskés íze ugyanis sokkal jobban illik a gazdag, kissé rusztikus végeredményhez. Mivel ez a koncepció erősen konvergál a francia lecsóhoz, a variációk áttekintését kezdjük ezzel.


Ratatouille (francia lecsó)

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg padlizsán
  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál finomra vágott bazsalikom

Elkészítés
A cukkinit, a padlizsánt, a paprikákat, valamint a héjától megszabadított paradicsomot kockákra vágjuk. Egy edényben (én nagy serpenyőben szoktam) felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a padlizsánt, majd belekeverjük a cukkinit, a paprikákat, a hagymát és a kakukkfüvet, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és tovább pirítjuk. Ezután következik a paradicsom. Megszórjuk sóval, borssal, majd készre pároljuk. Ha elkészült, friss bazsalikomleveleket vagdosunk rá. 

Francia lecsó


Tarhonyás lecsó

Ez már inkább őszi csemege, esetleg hűvösebb nyári napokra ajánlanám, ugyanis tartalmas, tápláló ételről van szó.

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarhonya (legjobb az apró)
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 paradicsom
  • 3 paprika
  • kevés olaj

Elkészítés
A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott paprikát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tarhonyát, és állandóan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt paradicsomot és megsózzuk. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük, míg a tarhonya megpuhul. Ha elfőtte a levét, pótoljuk. Aki szereti a nagyon paradicsomos ízvilágot, víz helyett használhat paradicsomlét is.

Végezetül pedig lássunk egy olyan változatot, ami az eredeti koncepcióval már csak távoli rokonságban áll – földrajzi és gasztronómiai értelemben egyaránt.


Szerb rakott lecsó

Hozzávalók:

  • 60 dkg zöldpaprika
  • 60 dkg paradicsom
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg hagyma
  • olaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • só, pirospaprika

Elkészítés
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadunk 2 szem meghámozott, felnegyedelt paradicsomot. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Tűzálló tálba vagy tepsibe lerakjuk a vékonyra szelt kolozsvári szalonna felét. Rá egy réteg főtt burgonya, majd felkarikázott zöldpaprika és paradicsom kerül. Leöntjük a hagymás szafttal, majd megismételjük a rétegezést. A tetejére szalonna kerüljön. Forró sütőben kb. 40 percig sütjük. (A recept forrása: Mindmegette.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
20
ismeretlen írta:
leginkább a főtt zöldségek miatt nem szeretem.
10:28
2
júl
20
ismeretlen válasza írására:
Bólogat! Ahogy a paradicsom összeszottyad... Brrr...
10:33
3
júl
20
ismeretlen írta:
a világ egyik legjobb kajája!!!! szerintem is a sima pari+paprika+hagyma+tojás kombó az igazi, de ez csak szokás kérdése. nekem anyukám ezt tanította. a kolbászos, rizses, stb változatok meg azért vannak, mert úgy laktatóbb.
10:52
4
júl
20
chloe írta:
utálom a lecsót.
11:17
5
júl
20
Booo írta:
egyszer hallottam olyat, hogy vki azért nem eszik lecsót, mert ahogy a paradicsomnak a héja lefő, az felakad a szájpadlására, biridzgálja kicsit és nem tudja lenyelni :D :D
Imádom, idén még nem is csináltam, a héten beütemezem.
11:24
6
júl
20
Imádom. Márti, ez jó ötlet volt! Bár a francia verziót a kisegeres történet óta vágom. Én egyébként sertéskarajjal szoktam és rizst teszek mellé külön. Vagy szalonna és házikolbász friss kenyérrel.
11:36
7
júl
20
sziszuscicus írta:
Én is nagyon szeretem a lecsót! Rizzsel is, tojással is, de lecsókolbásszal mindenképp! Idén még csak egyszer csináltam, de a héten még tuti összeütök egyet. Hú, de éhes lettem.
12:01
8
júl
20
ismeretlen írta:
legjobban csak úgy magában, sok hagymán paradicsom meg paprika...friss kenyérrel :) nyamm. a francia verziót nagyon szeretem, jól lehet variálni is, pl lehet bele tenni még tököt, vagy csillagtököt is...ami éppen akad :)
12:37
9
júl
20
Kacu írta:
nem sok dolog van, amit nem szeretek, de a lecsó és a dinnye ezek közé tartozik
12:41
10
júl
20
menta írta:
folyik a nyálam
12:44
11
júl
20
Lunabunny válaszaBoribonAnnipanni írására:
Patkány az! :D L'ecsó ♥ Azóta mindig löcsónak mondom a lecsót. :D
12:54
12
júl
20
rubikkocka írta:
Paprika-paradicsom-hagyma, oszt' cső! Na meg pici cukor, pici só. Nem kell ezt túlflancolni. Kenyérrel a legjobb, de mi rizzsel vagy nokedlivel esszük. És nem kell bele tojás, úgy már nagyon takony kinézete van. (ja meg nem szeretem) :P
12:58
13
júl
20
ismeretlen írta:
Utáltam a lecsót, amikor kicsi voltam, de most már nagyon szeretem:) Ezek itt viszont nem ízlenének szerintem. Egyébként a párolt-főtt zöldségek többségét rühellem.
13:08
14
júl
20
ismeretlen válaszarubikkocka írására:
Na, én az ilyet szeretm, kenyérrel, cukor nélkül, viszont tojással:) Csokító-elv: ronda, finom;)
13:09
15
júl
20
donci írta:
Imàdom a klasszikus, magyaros lecsot.
13:18
16
júl
20
tavirose írta:
<3 leccccsó <3 megvan a vacsi, köszi az ötletet.
13:31
17
júl
20
BoribonAnnipanni válaszaLunabunny írására:
igen? na összekevertem a mezei meg az erdei egeres mesével, milyen jó kis film volt az, régen láttam...
14:26
18
júl
20
almafa írta:
A parit meg kell hámozni és voálá:D
Én virslivel, tojás nélkül szeretem, jó paradicsomosan,hagymásan nyami.
16:50
19
júl
20
ismeretlen írta:
a lecsó szuperfinom nyári kaja. nekem régen a tojásos volt a kedvencem, de most az, amit Márti franciának hív. bár az enyémben nincs bazsalikom. viszont a múltkor a sógorom dobált bele kapribogyót, és baromira illett a cukkínis/padlizsános lecsóhoz. de én minden lecsót szeretek, egyébként sem vagyok válogatós.
van úgy, hogy sütök csirkét (nyáron lehet, hogy már este, hogy ne bolonduljak meg a melegtől a konyhában), és amikor kész, leszedem a csontról a húst (ha nem csirkemell), és mielőtt tálalnék, beleteszem a friss, forró lecsóba. az is nagyon fincsi :)
18:26
20
júl
20
menta írta:
pont most volt nálunk lecsó a cikktől függetlenül (éncsináltaméncsináltam!) nem tudtam, hogy ez a neve, de ezek szerint francia lecsó volt, csak padlizsán nem volt benne, annyira jó lett, legszívesebben rosszullétig enném magam.

meg anya szokott tojásos töklecsót, azt is nagyon szeretem. régebben meg sokszor volt tarhonyás - virslis, az is jó volt, de ezek nélkül szerintem finomabb.
19:39
21
júl
20
Adriana írta:
Az alap lecsóban nincs tojás.
19:44
22
júl
20
Pernilla írta:
imádom a ratatouillet!!!:)
22:44
23
júl
21
ismeretlen válaszaBooo írására:
Le lehet szedni a héját. Forró víz pár perc, és pucolható. Új dimenziók nyílnak majd meg. :) Nálam is így volt.
10:23
24
júl
21
Booo válasza írására:
Tudom ;) De az illető a szőllővel is így áll.
10:59
25
júl
21
MNG írta:
Pont tegnap előtt csináltam tojásos lecsót. Én tejföllel eszem, amin párom ki is akadt, hogy hogy lehet tejfölt tenni rá... Nem tudom, de én ezt még otthonról "hoztam" és én nagyon szeretem így. :)
12:23
26
júl
21
luxy írta:
Imádom a lecsót! Utána két espumisannal :-)
A cigány lecsóban káposzta is van, és tanítványaim szerint a lecsó igazi cigány eledel.
12:44
27
júl
21
Welmi válaszaBooo írására:
Most mér, nekem meg régen a káposztától viszketett a szájpadlásom, nagybátyámnak meg a krumplitól izzadt a lába :)
Híj, az idén még nem is főztem lecsót, itt az ideje.
13:40
28
júl
21
indala írta:
nem szeretem, az epém még kevésbé:((
viszont a rántottához megjött a kedvem:D
13:58
29
júl
21
nyuszipok írta:
Imádom a lecsót, bárhogyan, csak gombával nem!
Mamám a rizses lecsót kristálycukorral eszi:-O!
Egyébként én is meghámozom a paradicsomot, még a pörköltbe is úgy repül!
14:53
30
júl
21
Booo válaszanyuszipok írására:
gyóóó :) cukorral :)
15:38
31
júl
21
nyuszipok válaszaBooo írására:
Igen, állandóan rámjön a furcsarcberendezés ha meglátom, ő meg csak mosolyog:)
16:21
32
júl
21
Angyalka75 válaszaBooo írására:
Igen,sokan emiatt nem szeretik.Sot van aki egeszsegugyi okok miatt nem eheti a paradicsom hejat(pld en)
Szoval mindenkinek aki hasonlo cipoben jar tudom ajanlani azt amit en csinalok;
felteszek egy kis vizet foni.Ha fo lezarom.A paradicsomra vagok-a fenekere -egy nagy keresztet,par masodpercre beleteszem a vizbe,kiveszem,es utanna nagyon egyszeruen lehuzhato a paradicsom heja.Utanna lehet csinalni a lecsot. :)
18:47
33
júl
21
Angyalka75 írta:
Na valaki mar megvalaszolta.Mindegy en meg leirtam a technikat,hatha valaki nem tudta.
Lecso johet minden mennyisegben.De ha jol emlekszem lecsorol mar volt itt cikk...
18:50
34
júl
21
szqulla írta:
Nyami-nyami lecsó :) én is nyúzom a paradicsomot, más kajákhoz is, mertúgy gusztább is.
A tavalyi kedvencem a füstölt kolbászos volt jó sok paradicsommal, ijesztő mennyiséget el bírtam fogyasztani belőle. Most meg csak a natúr, esetleg a tojásos változat van az étlapon, különben annyi a gyomromnak :( A virslis tarhonyás megoldás meg még mindig túlságosan emlékeztet a menzára, pár év múlva talán már képes leszek azért is lelkesedni. A francia lecsóhoz még nem voltam elég bátor, de egyre inkább csábít :)
22:00
35
júl
22
C.C.G. válaszarubikkocka írására:
"Na meg pici cukor, pici só"
CUKOOOOOOR???? brrr :-D
07:11
36
júl
22
Naphinel írta:
Paprika, paradicsom, hagyma, tojás az igazi nálam is. Persze, ha kerül bele jófajta kolbász, úgy sem vetem meg.
Ez jó reggelire, vacsira, uzsira... ebédre inkább a tarhonyára-rizsre pakolt verziót csípem, mert az laktatóbb (persze, ez utóbbinál szigorúan tojás nélkül).
A szalonnás ellenben a halálom, egyszerűen rosszul leszek tőle (pedig a sült szalonnát, nyársaltan is, imádom, de ételben nem... pedig kell bele, meg jó, hogy van benne, de mindig kiszedegetem).
07:13
37
júl
22
C.C.G. válasza írására:
"a francia verziót nagyon szeretem, jól lehet variálni is, pl lehet bele tenni még tököt, vagy csillagtököt is...ami éppen akad"
ratatouille... és a padlizsán az alap... :-)
07:14
38
júl
22
C.C.G. válaszaLunabunny írására:
"L'ecsó ♥ Azóta mindig löcsónak mondom a lecsót. :D"
vajon miért csodálkozom még mindig? :-DDD én is!
07:15
39
júl
22
C.C.G. válaszaAdriana írására:
Bizony, bizony! megint kiderül ki itt az autentikus konyhaművész!!! :-)))
07:18
40
júl
22
C.C.G. válaszaWelmi írására:
"nagybátyámnak meg a krumplitól izzadt a lába :)"
nem ír véletlenül??? :-)
07:20
41
júl
22
Adriana válaszaC.C.G. írására:
Tudod: a kor, a rutin, meg az évek..... :-)
07:30
42
júl
22
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Váááá,ezt a G. is szokta mondani!:D
09:23
43
júl
22
rubikkocka válaszaC.C.G. írására:
igen, mert nem szeretem, ha nagyon savanyú.
09:55
44
júl
22
MNG írta:
Senki nem eszi a tojásos lecsót tejföllel?? Tényleg ilyen furcsa szokásaim vannak??
(Mondjuk a bundás kenyeret meg lilahagymával vagy ketchuppal eszem... :) )
15:40
45
júl
22
Twilek válaszaMNG írására:
A bundás kenyér király csípős kecsappal, de próbáltad már szójaszósszal meg vegetával? Isteni...
A lecsó meg tojással meg lángolt kolbásszal ízlik legjobban, de asszem, megnézem a tejfölt meg a padlizsánt is (a padlizsánkrémért amúgyis ölni tudnék).
17:24
46
júl
22
Lunabunny válaszaC.C.G. írására:
Olyan fhansziásan? :D
19:10
47
júl
22
Lunabunny válaszaMNG írására:
Én imádom a tejfölt, bármibe, bármikor, bármennyit, de a lecsóba eszembe nem jutna belerakni. Fura.
19:11
48
júl
23
MNG válaszaTwilek írására:
Nna, úgy még nem... Szójaszószt épp most vettem, nagyon szeretem (kínai kajáldában - pirított tészta csakis sok szójaszósszal :D ), majd kipróbálom.
Szerintentem tojásos lecsó kolbival - rá a tejföl, kicsit megsózni - Fini... :) Ha kipróbáltad, mesélj, h hogy ízlett ;)
Padlizsámkrééém, nyammi, hétvégén csinálok is asszem :)
09:22
49
júl
23
MNG válaszaLunabunny írására:
Én is így vagyok, bármikor, bárhol, bármennyit :D
Én otthonról "hoztam", illetve anyumtól láttam (ő zalai), h a tojásás lecsóba tejfölt teszünk, ez nekem tök megszokott. Én azon lepődtem meg, h ez másnak ennyire fura lehet. :)
Próbáld kiegyszer, ha van kedved.
09:26
50
júl
23
Kiralylany84 írta:
Minden formában jöhet, minden mennyiségben.
13:26
51
júl
23
ismeretlen válaszaC.C.G. írására:
tom, hogy ratatujjnak hívják, csak utálom leírni a szót... :-D :-D
23:04
52
júl
24
C.C.G. válaszaLunabunny írására:
oui... mon petit lapin! :-)))
10:13
53
júl
24
C.C.G. válasza írására:
pourquoi???
10:15
54
júl
24
ismeretlen válaszaC.C.G. írására:
na vajon...komolyan, alapvetően csípem a franciákat, de ezt komolyan nem értem. mármint azt nem, hogy ami a csudáért kell egy 4 hanggal kimondott szót 20 betűvel leírni.
16:52
55
júl
24
ismeretlen írta:
*jó, kicsit sarkítottam, be kell vallanom...
16:52
56
júl
24
C.C.G. válasza írására:
de csak kicsit! :-)
17:13
57
aug
02
cseresznyemag írta:
Sosem szerettem igazán a lecsót.
16:01
58
aug
04
bohemika írta:
szerintem még lecsóról ilyen jó cikket még nem olvastam :) egyszerre lettem éhes és élveztem az írást! amúgy a lecsó egy külön életérzés.. az elkészítéstől az elpusztításáig.
18:58
59
aug
04
bohemika válaszabohemika írására:
-még
18:58
60
aug
07
mamuci,Anyus. írta:
Én imádom a lecsót,de csak nyáron!
17:09
61
aug
27
kikii írta:
Én nem szeretem a lecsót, kiskoromban megakadt a torkomon a paprika és fuldokoltam. azóta nem eszem meg! :D
21:27