Étel+Ital

Sárgaláz

6409

Volt szó korábban arról, hogy melyik gyümölcsök kerülnének egy képzeletbeli szépségverseny döntőjébe. Ha viszont a belbecs került volna terítékre, azon belül is a friss gyümölcshús illata, akkor valószínűleg a sárgadinnye vitte volna el a pálmát – hogy ilyen fergeteges, hétvégén megengedhető képzavarral éljek.

A sárgadinnye soha nem volt különösebben a rajongáson tárgya, ha volt otthon, ettem, de amúgy eszembe nem jutott magamtól venni. Amióta viszont messze evett a fene a viharsarki dinnyetermő vidéktől, megédesedtek a dinnyetermő vidékről való dinnyék emlékei is. Nem csak a távolság az oka, hogy egyszer csak azon kaptam magam, hogy megemelek, szagolgatok, válogatok, közben anyut hívom, ne hozzak már szégyent a családomra, amelynek egyik tagja nemrég beházasodott egy dinnyetermesztő famíliába.

A sárgadinnyével szemben támasztott követelmények között a legfontosabb, hogy az íze olyan legyen, mint a méz, az aromája töltse be a konyhát – felőlem akár az egész lakást is -, legyen kellően leves és érett. Az Ázsiából származó tökkel rokon növénynek több változata kapható Magyarországon. A hagyományos sárgadinnyén túl kifejezetten kedvelt a nem bordázott külsejű, enyhén rücskös héjú, kissé lapított cukordinnye. Léteznek mind a hagyományos, mind a cukordinnyék között olyan hibrid fajták, amelyek íze muskotályos, az ananászéra emlékeztet. Ezek felületéről a barázdákat elszíneződött csíkokká formálták a genetikai manipulálások. A cukordinnyék közül az a legfinomabb az, amelyiknek héja kérges, bele pedig a sárga jelzős nevével ellentétben zöld színű.

Száll az illatár

Ha ilyet szeretnénk venni, akkor a szemünk helyett hagyatkozzunk az orrunkra, mert elképzelhető, hogy a dinnye külseje még zöld, de olyan illatot áraszt, amely szó szerint igába hajtja a receptoraidat, és jó ideig nem érzel mást, mint az összes agysejtedet lebénító puha illatot. A sárgadinnye vásárlása egyébként azért macerás, mert míg a görögdinnyét meg lehet lékeltetni, addig a sárgadinnyét nem. (Magyarországon ma már szinte sehol nem lékelik meg a dinnyét, hivatkozva az EU-s szabályokra. A lékelés kérdése viszont az adott ország illetékes szerveire, így Magyarországon az ÁNTSZ-re tartozik, amely a megfelelő higiéniás körülmények meglétekor nem tiltja a lékelést.) A sárgadinnye körüli vizsgálódást kezdjük azzal, hogy végignézzük a kínálatot, és kiválasztunk egy színre kellemesen érettnek tűnő dinnyét. Kézbe véve folytassuk tovább a vizsgálódást a dinnye azon részén, ahol az indáról levált. Nyomjuk meg a hüvelykujjunkkal. Ha a dinnye héja azon a ponton puha, netán az ujjunk is beleszalad, akkor poshadt példánnyal van dolgunk. Kemény tapintású példány esetén szagoljuk meg a nyomkodás pontján. Minél intenzívebb és édesebb itt a dinnye illata, annál érettebb. Ha a dinnyén még rajta van az inda, akkor biztos, hogy éretlenül szedték le, ami nem feltétlenül van jó hatással az ízére.

Ha már az ízénél tartunk: olvastam egy felmérést, mely szerint a sárgadinnyét Magyarországon a nők vásárolják és szeretik. Tény, hogy ez a növény a mi családunkat is megosztja, bár a nemek kérdésében némiképp vitatkoznék. Az viszont igaz, hogy a család férfitagjai inkább sós ízekkel kombinálva fogyasztják a dinnyét, míg mi, nők, szívesen kísérletezünk, és akár leves vagy desszert formájában is a tányérunkon végzi. Hasznos tanács egyébként, hogy ha a felvágott sárgadinnyét nem tudjuk megenni, akkor a távolítsuk el a magját, és lefóliázva tegyük be a hűtőbe. Itt akár napokig romlatlan maradhat, hogy aztán önmagában vagy valahogyan elkészítve megegyük.

Dinnyéből leves

A valahogyan elkészítve szókapcsolatot azért nem hagyom kibontatlanul. A Házikoszt blogon leltem meg a következő receptet azoknak, akik szeretnek főzni is, nem pedig csak összekutyulni a dolgokat. Ha este elkészíted ezt a levest, éjszaka összeérnek az ízek a hűtőben, másnap délben pedig üdítő lesz belőle kanalazni.
Hozzávalók:

  • 1 normál méretű sárgadinnye
  • 10 dkg cukor (kb. 8 dkg a főzéshez, kb. 2 dkg a felkockázott dinnyére)
  • 1 egész fahéj
  • 1/4 vaníliarúd
  • 2,5 dl tejszín
  • fél citrom leve

Elkészítés:
Negyedeljük el a dinnyét és magozzuk ki. Az egyik negyednyi mennyiséget felkockázva, jól megcukrozva pakoljuk be a hűtőbe. A konyhapulton maradt háromnegyednyi dinnyét pedig a cukorral, a citrom levével és a fűszerekkel tegyük fel főni körülbelül 8 deciliter vízben. Ha puhára főtt, hagyjuk kihűlni, majd öntsük bele a tejszínt és turmixoljuk össze. Hagyjuk pihenni a hűtőben. Tálaláskor tegyük bele a cukros dinnyedarabokat.

A fotó csak illusztráció!

Pármai sonkás sárgadinnye

A férfiak kedvence lehet. Nemcsak szuper előétel, de extrém kánikula idején akár könnyű főétellé is avanzsálhat. (Én a magam részéről nagy melegben alig tudok leerőszakolni valamit a torkomon.) Szerintem ezt az ízkombinációt még annak is érdemes kipróbálni, aki amúgy idegenkedik az édes-sós összeboronálásától.
Hozzávalók:

  • 1 normál méretű sárgadinnye
  • pármai sonka
  • színes bors
  • ízlés szerint citromlé és olívaolaj

Elkészítés:
A kimagozott, héjától megfosztott, felszeletelt sárgadinnyét bolondítsuk meg egy kis frissen őrölt színes borssal. Locsolhatunk rá citromlevet és olívaolajat is. Végül kanyarintsunk rá egy sóhajnyi pármai sonkát.

Dinnye salátaként

Természetesen a gyümölcssaláta sem maradhat ki a sorból, előtte viszont néhány plusz ok, amiért a sárgadinnyét érdemes magában is fogyasztani. Bár első ránézésre nem tűnik túl egészséges gyümölcsnek, a narancssárga húsú változat tápértéke kimagasló. Már tíz dekagramm fedezi a napi C-vitamin bevitel felét, de jó forrása a béta-karotinnak is. Sajnos, a többi fajtáról nem mondható el ugyanez. A sárgadinnye salátaként is kitűnő. A szokásos joghurtos, egyéb gyümölcsökkel készült változat helyett kerestem egy kicsit pikánsabbat.
Hozzávalók:

  • 1 fej saláta
  • 1 sárgadinnye
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 1 csokor bazsalikom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint só és bors

A megmosott salátát apró darabokra tépkedjük és a salátástálba helyezzük. A sárgadinnyét megmossuk, felvágjuk és eltávolítjuk a magját. Karalábévágóval kis gömböket kanalazunk ki belőle a salátaágyra. Ráhalmozzuk a lecsöpögtetett mozzarellagolyókat is, majd összekeverjük az olívaolajjal, az ecettel, ízesítjük ízlés szerint sóval és borssal, végül megszórjuk a felaprított bazsalikomlevéllel. (A recept forrása: Mindmegette.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások