Közösség

Facebookon szakítani

6400

Azt eddig is tudtuk, hogy az amerikaiak sokkal durvábban Facebook-függők, mint mi, de hogy ez mit jelent pontosan – mégpedig a nőkre nézve -, arról az Oxygen kutatóintézet közölt megdöbbentő adatokat. Vagy nektek is muszáj ránéznetek az üzenőfalra félálomban, a reggeli pisi előtt?

Jelent már meg itt is több megosztó cikk arról, hogy miként változik meg az életünk a közösségi médiától – vagy éppen hogyan nem. Elég furcsa dolgok történnek ugyanis a közösségfüggő emberrel, ha hirtelen mindenki csak egy kattintásnyi távolságra van, és nem csak a pletykákból értesülhetünk olyan információról, amiről nem akartunk tudni, vagy éppen mi mondunk el olyat, amit a többiek nem akarnak tudni. Siránkozhatunk persze, hogy mivé lesz így a világ – azt azonban jelenleg senki, még a Facebook vezetősége sem tudja, mivé lesz, ahogy a pszichológia is legfeljebb érdeklődve figyeli, mi történik.

1605 fiatal felnőttet kérdeztek meg közösségi oldal használati rutinjáról; olyan arcokat kerestek, akik bevallottan használják ezen szolgáltatásokat (nem lehetett nehéz összeszedni őket), de nem feltétlenül függenek tőle, elég, ha egyszerűen csak regisztrálták magukat és rá-ránéznek néha. Ehhez képest negyven százalékuk azzal kezdte, hogy ő bizony Facebook-függő. Figyelem, ez csak azok aránya, akik be is vallották, tehát a valós adat valószínűleg ennél is súlyosabb. Az összes megkérdezett 34 százaléka elárulta, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala az első dolog, amit meg kell látogatniuk reggel, közvetlenül ébredés után, de még a fogmosás és a vécé előtt. A 18 és 34 közötti nők negyede felkel éjjel azért, hogy üzeneteket olvasgasson; ezen súlyos esetek 37 százaléka pedig aludt már el okostelefonnal a kezében.

Vége tehát a kütyüfüggő férfiak és az emiatt óbégató nők sztereotip szembenállásának: az amerikai nők jó részének bizony már a zsebében van a Facebook, hála a folyamatosan interneten lógó mobiloknak, amelyek jelenleg az egyik legnagyobb bizniszt jelentik a tengerentúli szolgáltatók számára. A vizsgálat emellett feltárt egy csomó ellentmondást is aközött, hogy ki hogy vélekedik a jelenségről, és mit tesz valójában. A megkérdezettek némi álszentségről tettek tanúbizonyságot, amikor kiderült: 63 százalékuk szerint a Facebook értelme a kapcsolatépítés és a karrier ápolása, 42 százalékuk viszont előszeretettel tölt fel magáról olyan képet, amelyen „láthatóan bódult” állapotban szerepel. A kettő között kell, hogy legyen átfedés.

A visszafogottságnak egyébként is vége: egyharmaduk számára simán belefér, hogy a fotókon „obszcén gesztusokat” tegyen, ahogy az is, hogy olyan képeket nézegessen, ahol mások ezt teszik. Az nem derül ki, hogy a kutatók mit értettek obszcén gesztusok alatt, a híres amerikai, politikailag korrekt modort ismerve azonban gondolhatunk nyugodtan a legrosszabbra. Ehhez képest az is kiderült, hogy a fiatal nők pontosan tudják, mi a baj a szabados „tartalomszolgáltatással”, ahogy ismerik a közösségi hálózatok veszélyeit is. Több mint felük nem bízik abban, hogy információi biztonságban vannak a Facebookon, és szinte mindenki úgy van vele, hogy semmit sem szabad kirakni, amiről nem akarják, hogy szüleik lássák őket. Háromnegyedük állítja: ha egyszer valami kikerült, teljesen mindegy, mennyit küzdenek ellene, „örökké élni fog”.

Hogy mi a tanulság? Nem lehet egy mondatban összefoglalni. Valami olyasmiről van szó, hogy miközben pontosan tudják, hogy miért vezet vakvágányra a Facebook-függés, mégis művelik. Az öntudatos életvitel és a valódi, hús-vér kapcsolatok jól hangzanak, de közben ott a kisördög: mi van, ha az exem megváltoztatta a családi állapotát? Mi van, ha már fotót is töltött fel arról a nőről? Mi van, ha kommentelem is?

Azért persze néha érdemes profilokat nézegetni. A férfiak húsz százaléka használja arra a Facebookot, hogy ráhajtson valakire – a nőknél ugyanez hat százalék. A férfiak kétharmada, a nők fele nem talál kivetnivalót abban, hogy olyasvalakivel randizzon, akit itt ismert meg. És talán a legdurvább: a nők kilenc százaléka szakított már Facebookon. A férfiak negyede tette meg ugyanezt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások