Közösség

Biztosítsd be magad! (x)

6328

Szafari, makákó, óóó Afrika! Menjünk például Zambiába, egzotikus, izgalmas hely - egészen addig, amíg le nem szálltunk kétórás késéssel, ami után kiderül, hogy elkeveredett a poggyász, vagy amíg párunk meg nem ismerkedik közelebbről az elefántokkal, aminek kórház a vége, aztán börtön, kiderül ugyanis, hogy a bazárban vásárolt féldrágakövek gyémántok, és az állam tulajdonát képezik. Álomnyaralás ide vagy oda, ne csak a bepakolás vagy a szobafoglalás legyen a szervezés része, hanem legyen időnk felkészülni biztosítással és a célországban érvényben lévő szabályok tanulmányozásával is az útra!

Hova is utazok?

Valószínűleg egyikünk sem úgy indul a rég áhított nyaralásra, hogy közben arra gondol, mi van, ha kitöri a nyakát. Pedig a felhőtlennek tervezett álomüdülést az aprócska bosszúságoktól kezdve a súlyos sérelmekig sok minden beárnyékolhatja. A szakértők szerint érdemes minél körültekintőbben felkészülni az utazásra, a célország jogszabályaitól és az ott élők szokásaitól kezdve a saját jogainkon át az utasbiztosítás megkötéséig, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés.

Utazás előtt például érdemes kifaggatni az utazási irodát a célország jogszabályairól. Például a turisztikai szempontból vonzó afrikai országok nagy részében – így Zambiában is - jelentős a drágakő kitermelés, így olcsón hozzájuthatunk a csábító kövekhez. Ha viszont valakinek nincs az ország hatósága által kiállított bányászati vagy kereskedői engedélye, akkor nyers követ nem tarthat magánál. Ezzel sokan nincsenek tisztában, és csodálkoznak, ha a vámellenőrzésnél rögtön elviszik őket egy zambiai börtönbe, hogy letöltsék az öt év büntetést.

Ugyanígy egyre több turisztikai célországban az iszlám terjedése miatt előtérbe került a vallási jog, amelyről szintén nem árt tájékozódni, és akkor biztos nem késelnek meg bennünket egy egyiptomi bazárban csak azért, mert kézen fogva sétálunk a párunkkal, vagy nem köveznek véresre egy malajziai tengerparton, csak mert bikiniben napozunk.

Az utasnak vannak jogai, de kötelességei is, és saját érdeke, hogy ebből a szempontból is felkészüljön az utazásra annak ellenére, hogy az Unión belül számtalan jogszabály véd bennünket. Mire azonban ezeket érvényesíteni tudjuk, addig eltelik egy kis idő. Biztosítás esetén pedig rögtön a helyszínen segítséget kapunk, de nem ez az egyetlen előnye a külföldi utazás előtt megköthető utasbiztosításoknak. Aki ilyennel rendelkezik, az többek között anyagi fedezetet kap a sürgős beteg- és baleseti ellátások esetén, enyhítést kap az útipoggyászban keletkezett károk esetén, illetve a világ bármely pontján 24 órás segítségnyújtási szolgálatot vehet igénybe.

Speciális esetekre is

Egy felmérés szerint a magyarok 70 százaléka még mindig nem köt utasbiztosítást külföldi nyaralás előtt. Valószínűleg más lenne a helyzet, ha tudnák, hogy például Görögországban és Törökországban az orvosi vizsgálat ára 45 ezer és 150 ezer forint közé esik. A kórházi napidíj pedig 45 és 180 ezer forint között mozog – osztálytól függően. És ehhez nem kell nagyon betegnek lenni, elég egy laza hasmenés vagy egy bokaficam. Ilyen még akkor is történhet velünk, ha alapjáraton soha nem vagyunk betegek.

Ma már léteznek az általános utasbiztosításokon túl speciális biztosítások is. A Biztosítók.hu-nál találtunk a speciális búvárbiztosítástól kezdve az extrém sportok biztosításán át, a külföldi tanulmányok, ösztöndíj idejére megköthető biztosítás, a külföldi szakmai gyakorlat vagy épp bébiszitter munka idejére megkötendő biztosításig mindent.

Nagyon fontos, hogy a biztosítást csak Magyarországon köthetjük meg az elutazás előtt. Nyilván a nagy szervezésben és pakolásban van, akinek csak az utolsó pillanatban jut eszébe. Szerencsére az online biztosítások akár az utazás napján is megköthetők, de ugyanígy a reptereken és a buszállomásokon is van lehetőségünk elejét venni a kellemetlen költségeknek. Online felületen elég csak néhány adatot megadni, és már meg is kapjuk a díjat, kiválasztjuk az igényeinknek megfelelő biztosítást, megadjuk az utazók személyes adatait, kifizetjük online bankkártyás díjfizetéssel a díjat, majd azonnal letölthetjük a biztosítási kötvényt, illetve e-mailben is megkapjuk azt, valamint a biztosítási feltételeket. Körülbelül gyerekjáték az egész.

Ráadásul az árra sem lehet panaszunk, hiszen szintén a fent említett oldalon találtunk utasbiztosítást már napi 250 forinttól. Aki viszont ránk hallgat, az ne a legolcsóbbat kösse meg, hiszen baj esetén a biztosító által állt összegek között hatalmas különbségek vannak. Az általunk kifizetett díj egyenesen arányos a kapott szolgáltatással. A honlapon amúgy az egyes termékek szolgáltatásait, a kár esetén fizetendő összegeket is össze lehet hasonlítani. De aki még így sem boldogul, segítségére van a Biztosítók.hu call centere, ahol szakértőktől kaphat választ a kérdéseire.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások