Divat

Woodstock 2010

6386

A 2010-es év egyik újabb trendje a batikolás. Idén nyáron újra hódítanak a kötözött-festett holmik. Madonna lányának blogján is ezt olvastuk. Na, persze Lolától mint a 80-as évek egy rajongójától, ez el is várható. A blogon rockos, grunge stílusú trikók és nadrágok fotóját tette közzé, de a batikolt ruháknak még számtalan variációjával találkozhatunk.

Már a 60-as évek békeharcosai is színes, batikolt pólóikról voltak felismerhetőek. Ez ihlette meg a tervezőket, de a szivárványszínű és neon ruhák mellett megjelennek a visszafogottabb szürkék is. Az összhatásnál egyébként mindig törekedtek arra, hogy a kiegészítőkkel, szabásvonallal tegyék a ruháikat kevésbé vaddá. Egy-egy ilyen élénk színekben virító trikóruha, póló vagy bő ruha tökéletes nyári viselet lehet.

Dries Van Noten batikolástechnikája. További változatok a galériában!

A férfiakat sem hagyták ki ebből a divathullámból. Dries Van Noten divatbemutatóján a modellek olyan fehér ingekben léptek a kifutóra, melyeket óriási, tintapacaszerű, kék, nonfiguratív minták ékesítenek. Jackson Pollock akciófestészetének technikáját alkalmazták, de a festővászon helyett az ingeket vették célba. Kíváncsi lennék, hogy a kihipózott hatást keltő darabok vajon hány fiú tetszését nyernék el, de nem rossz a próbálkozás, hogy egy ilyen egyszerű technikát alkalmazva tesznek egyszerű ruhákat izgalmasabbá, mégis viselhetővé.

Női viseletek terén a választék még nagyobb: Proenza Schouler kollekciójában színes csíkokkal játszik, a Blumarine esetében a rikító színek dominálnak, de Calvin Klein és Tia Cibani rockos szürkéi vagy feketéi is lehetnek trendik. Nem csak a külföldi divattervezők térnek vissza a gyökerekhez, a magyar Je Suis Belle 2010-es tavaszi darabjait is ez a vonal határozza meg. Akinek bejön a batikolás, otthon is kipróbálhatja: csak egy kiszanált edény, ruhafesték és fixáló, valamit póló kell hozzá. Így lehet az egyszerű, fehér pólóból trendi nyári viselet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások