Test

Tizenhárom perc

6387

Van, hogy tizenhárom perc nem elég arra sem, hogy kitaláljuk, mit akarunk felvenni aznap, nemhogy elkészülni. Jó társaságban tizenhárom perc elröppen pillanatok alatt. Ha viszont szexről van szó, akkor tizenhárom perc elegendő ahhoz, hogy az együttlét megkapja az ideális minősítést.

Csajos fecsegések alkalmával van, hogy szóba kerül a heti hányszor problémakör megtárgyalása, amit az ember lánya vagy bevall, vagy megdobja pár alkalommal és azt vallja be, vagy hallgat róla mélyen. Valahogy az "és mennyi ideig tart" problémakör sokkal kevesebbszer kerül megtárgyalásra. Már csak azért is, mert kevesen vannak, akik stopperórával mérik a szexelések időtartamát, és jobb esetben az ember belefeledkezve a másikba inkább rá figyel, mint a mutatókra. Van, hogy a kétperces villámmenettől a fejed búbjától a lábujjadig bizseregsz, van viszont, hogy húsz perc sem elég ahhoz, hogy elmerülj a párodban. A világ 2003-ban tudta meg Paulo Coelho brazil prostituáltjától, hogy mennyi ideig tart a szex - úgy általában.

„Ezek a férfiak, akik olyan erősek és magabiztosak voltak a munkahelyükön, ahol egész nap alkalmazottakkal, vendégekkel, szállítókkal, előítéletekkel, titkokkal, rossz hozzáállással, képmutatással, félelemmel és elnyomással volt dolguk, este a bárban kötöttek ki, és nem esett nehezükre háromszázötven svájci frankot fizetni azért, hogy éjszakára kivetkőzhessenek önmagukból. -Éjszakára? Ez azért túlzás, Mária. Valójában csak negyvenöt perc az egész, és ha még azt is beleszámoljuk, hogy le kell vetkőzni, el kell játszani némi hamis gyengédséget, egy kicsit felszínesen társalogni is kell, a végén pedig felöltözni, akkor a tulajdonképpeni szexre igazából mindössze tizenegy perc jut. Tizenegy perc. A világ egy olyan dolog körül forog, ami csupán tizenegy percig tart.” – írja a szerző Tizenegy perc című regényében, amelyet nemrég a Thália Színház is műsorra vitt.

Az író nem sokat tévedett, egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint ugyanis a lepedőgyűrésnek nem is kellene tovább tartania tizenhárom percnél. Lehet szépen elfelejteni azokat a buta frázisokat, amelyekkel a különböző női magazinok dobálóznak, és amelyeken tiniként szocializálódtunk. Az egész éjszakán át tartó hancúr-mancúr, az órákig tartó kényeztetés, de még az egyórás lepedőakrobatika sem olyan dolog, ami általános lenne az emberek életében. Bár mindenkinek más és más a szexuális étvágya, azt azért lássuk be, nehéz elképzelni, hogy két dolgozó ember képes legyen egész éjszaka maximális odaadással szexelni anélkül, hogy másnap ne aludjanak el a munkahelyükön. Ha „csak” tíz perc szex jut egy nap, akkor már tökéletesen elégedettek lehetünk a szexuális életünkkel, ugyanis pont ennyi ideig tart az ideális testi együttlét.

Ezt azok a – most kivételesen nem brit, hanem amerikai – tudósok állítják, akik ötven szexuálpszichológus tapasztalataiból indultak ki. Az emberek többsége az egy-két perces, viharos meneteket túl gyorsnak, a három-hét perces együttléteket elfogadhatónak, a hét-tizenhárom percig tartó szexet ideálisnak tartja. Tantra szex, Káma Sutra és maratoni menetek ide vagy oda, a legtöbben a tizenhárom percnél hosszabb szexuális együttlétet már túl hosszúnak és fárasztónak tartják. A kutatást vezető pszichológus, Eric Coty szerint ma számtalan szexuális klisé él az emberek tudatában. „Sok nő és férfi abban a tévhitben él, hogy csak az egész éjszakán át tartó szex ér valamit. Mivel ez az emberek életvitele miatt általában nem túl gyakori, sokan csalódottak és elégedetlenek, ami a szexuális életüket illeti.Megdőlt tehát az a szexmítosz, mely szerint minél hosszabb ideig szexelünk valakivel, annál teljesebb és jobb a szexuális életünk - eleve milyen hülyeség ez! Aki tehát eddig amiatt görcsölt, hogy az alig negyedórás szexuális együttlétei miatt valószínűleg szexuális élete meg sem közelíti a többi embertársáét, az felejtse el a stopperórát, és vesse bele magát a negyedórás menetekbe!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások