Étel+Ital

Hűtsd le magad!

6309

Amikor 30 fok fölé kúszik az a bizonyos higanyszál, erősen elkezd foglalkoztatni a kivándorlás gondolata. Vonzódni kezdek az észak-európai országokhoz, Kanadához, valamint Szibéria is pozitív színben kezd feltűnni előttem. Pingvin lehettem előző életemben vagy eszkimó, és szervezetem az újjászületés alkalmával valahogy nem állt át az üvegházhatással megfejelt kontinentális klímára.

Kegyetlen kánikula

Röghöz kötött voltom eddig még erősebbnek bizonyult, mint a kánikula, így nem lettem kanadai, finn vagy orosz állampolgár, sőt a Jeges-tenger szabad strandjain (már ha vannak ott olyanok) sem vagyok törzsvendég, de amint megérzem a hőség zavarát, azonnal szükségállapotot hirdetek és berendezkedem a túlélésre. A lehető legadaptívabb túlélési stratégiákhoz való hozzájutás érdekében évről évre bővítem biológiai, gasztronómiai és meteorológiai ismereteimet a tárgyban. Idén még nyelvtörténetileg is szélesedett a szellemi horizontom, ugyanis hűsítő receptek utáni vad hajszám közepette megtudtam, hogy a kánikula szó először 1575-ben fordult elő nyelvünkben, méghozzá Heltai Gáspár krónikájában, a következő szövegkörnyezetben: „Caniculában, mellyet hew hólnapnac nevezünc.” 

Maga a szó egyébként a latin canicula szó átvétele, melynek jelentése kiskutya. Az elsőre furcsának tűnő eredet magyarázata igen egyszerű: a Nagy Kutya csillagképre utal az elnevezés, ugyanis ennek feltűnésével hozták összefüggésbe eleink a forró napok beköszöntét. Más népek is osztoznak ebben az elképzelésben, ugyanis a francia, olasz, szlovák és orosz nyelvben is hasonlóképpen fejezik ki. Ennél is izgalmasabb az angol és német megnevezés, ugyanis ezekben a nyelvekben a latin dies caniculares, vagyis kánikulai napok tükörfordításaként szerepel a fogalom, úgy mint dog days, illetve Hundstage. Persze, a magyarban is van ennek nyoma, hiszen napjában sokszor sóhajtunk fel mostanság (én legalábbis mindenképpen), hogy „kutya meleg van”.

Jeges felest ne!

Most, hogy már pontosan tudjuk, miről beszélünk, rátérhetünk a gasztronómiai vonatkozásokra is, amik sok szempontból hasznosabbak, mint az etimologizálás. Tekintve, hogy forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15%-kal csökken, a folyadékbevitel viszont 3-4 liter is lehet, élelmezés tárgykörben célszerű folyékony halmazállapotú produktumokban gondolkodni.

Legideálisabb ilyenkor a könnyű étkek mellett a szénsavmentes ásványvíz nagyipari mennyiségben történő fogyasztása, ugyanis a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, a cukor és a koffein megköti a vizet, az alkohol pedig kiszárítja a szervezetet – kizárásos alapon marad hát a jó öreg bubitlan. Ajánlatos azonban rotációs rendszerben magunkhoz venni a különböző márkájú vizeket, ugyanis ha ráállunk egy fajtára, könnyen előfordulhat, hogy bizonyos ásványi anyagokból túlzott mennyiséget fogyasztunk, másokból pedig a szükségesnél kevesebbet, és tudományosan megalapozott folyadékbevitelünk azonmód dugába dől.

A másik lehetséges probléma, hogy ilyen mennyiségű fogyasztás esetén a vizet jellemző három klasszikus tulajdonság (színtelen, szagtalan, íztelen) közül fokozatosan átcsúszik a hangsúly az íztelenre, és elkezdünk valami egészségtelen, mesterséges ízesítőkkel bőséggel ellátott léről fantáziálni, ami ráadásul a szomjunkat sem oltja. Ezt kiküszöbölendő, érdemes saját készítésű üdítőket gyártani. Álljon itt 2 + 1 kedvencem ihletforrásként!

Hűsítő üdítők

Mentás másképp

Ez a mojitót idéző frissítő a tavalyi nyár fejlesztése. Akkoriban kezdtünk a függőség határára sodródni, olyan mennyiségben vettük magunkhoz, melegen (akarom mondani, jéghidegen) ajánlom hát mindenkinek.

Hozzávalók:

 • 2-3 mentatea filter
 • 2-3 lime
 • méz vagy barnacukor ízlés szerint
 • 1,5 l víz

A mentatea filterekből félliternyi erős teát készítek, ízesítem a mézzel/barnacukorral, hozzáöntöm a maradék vizet és belenyomom a lime-ok levét. Ha túl meleg, várok egy kicsit, majd mehet a hűtőbe. Fogyasztása jégkockákkal felturbózva történik; az élmény fokozható speciális objektumokkal, amiket úgy állítok elő, hogy friss mentaleveleket és/vagy lime héjat fagyasztok a jégkockákba.

Gyömbéres elsősegély

Ez az üdítő idén nyáron vált toplistássá nálunk, ugyanis egy emberes pohár elkortyolása után még egy született eszkimó is kezdi elhinni, hogy nem viszi el a hőguta és megéri az őszt. Mennyeien hűsít ugyanis és feltölt energiával.

Hozzávalók:

 • kb. 5 cm-es gyömbérgyökér
 • 1 citrom leve
 • méz ízlés szerint
 • 1,5 l ásványvíz

Meghámozom a gyömbért és belereszelem egy edénybe, rányomom a citrom levét és a mézet, majd az egészet összekeverem és ráöntöm az ásványvizet. Kb. félórát állni hagyom (minél tovább marad így, annál intenzívebb gyömbér íze lesz, nekem a félóra az ideális), majd üres ásványvizes flakonba szűröm, és mehet a hűtőbe. Persze, ehhez is kötelező a jégkocka.

Kávé granita

Ezek az olaszok tudnak valamit! Korábban is erősen szimpatizáltam a konyhájukkal, de mióta felfedeztem a kávé granitát, azóta feltétlen hívük vagyok. A nagy rajongás oka pedig az, hogy vízmegkötő hatás ide vagy oda, én a legforróbb napokon sem vagyok meg koffein nélkül. Ez a Messina környékéről elterjedt jeges kávéféleség pedig minden koffeinfüggő számára ideális formátum a napi adag magához vételére.

Hozzávalók:

 • fejenként egy adag kávé
 • cukor ízlés szerint
 • fahéj, vanília, csokoládé, tej stb. az ízesítéshez

Lefőzöm a szükséges mennyiségű kávét, majd hangulatomnak megfelelően ízesítem. Mikor kihűlt, műanyag dobozba öntöm és elhelyezem a fagyasztóban. Tárolásra nekem a kiürült jégkrémes doboz vált be, mert az elég rugalmas a későbbi műveletekhez. Ekkor jön ugyanis a granita készítés lényegi mozzanata: időnként kiveszem a fagyasztóból és szilánkossá töröm egészen addig, míg kásás állagot nem ölt. Ebben a formátumban pohárba töltöm; ha nagyon türelmetlen vagyok, nekiesem kiskanállal, ha kevésbé, akkor megvárom, míg elkezd olvadni és szívószállal szürcsölöm el. Ha fokozni akarom az élvezetet, egy gombóc vanília fagyit pottyantok a tetejére és hagyom kissé ráolvadni, bár van, aki a tejszínhabra esküszik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
02
.timi. írta:
ah. fúj. első kép? nemár.
10:32
2
júl
02
thelovingkind írta:
a "mentás másképp" biztos nagyon finom, lehet majd kipróbálom. anyum olyat szokott csinálni, hogy limonádé, és tesz bele kertben szedett mentalevelet meg bodzavirágot + citromkarikák és persze jégkockák. mmmmmmmmmm... :))
11:03
3
júl
02
Lunabunny írta:
Ilyen virgin mojitot én is csináltam már párszor az elmúlt hetekben, csak nem lime-al, hanem sima citrommal. A gyömbéres is jól hangzik. Ha már dinnye van a képen, lepürésített görög, vagy sárgadinnyével is fel lehet dobni a hagyományos limonádét. De ha csak simán a hideg vízbe teszünk pár csepp citromot már attól is sokkal jobban oltja a szomjat.
11:14
4
júl
02
De jó! Nem is tudtam mindent a kánikula eredetéről eddig, csak a kiskutyás részt.
Hőség ellen: vízpart (középföldeiek: a szálkai tó most nagyon jó, 250ftba kerül egy csobbanásnyi boldogság), felkockázott görögdinnye hűtőben, alkoholmentes sör, mojito - alkoholmentes változata több mentával cukor nélkül.
11:48
5
júl
02
Nyruszi írta:
Ásványvíz tipp: érdemes hozzáadott ásványoktól mentes vizet inni.. A víznek ugy az lenne a feladata, hogy hidratáljon minket... Az ásványi anyagokat nem innen kéne bevinni a szervezetbe.
12:23
6
júl
02
menta írta:
én most sima ízesítetlen jól lehűtött zöldteát iszom, bár valaki nem bírja elviselni cukor nélkül, nekem ízlik. meg az is bőven jó, ha a sima ásványvízbe belefacsarom egy citrom levét, tök egyszerű, finom és még 'egészséges' is, bár ezt már valaki említette az előbb.
az a mentás jól hangzik, szerintem kibpróbálom, úgyis szeretem a mentolos teát.
12:27
7
júl
02
menta válaszaNyruszi írására:
ilyet lehet kapni?
12:28
8
júl
02
ismeretlen írta:
Meg kell nyugtatnom a Cikkírót, Szibéria legnagyobb részén is negyven fok van ilyenkor, szinte az egész egy angy mocsárrá válik, és teli van szúnyoggal.

Azt meg nem értem, hogy Heltai Gáspár és az etimonline után hogy jön a cikkbe néhány koktélrecept, de lehet, hogy ez csak az én csökkent-értelműségemnek köszönhető.

Véleményem szerint a legjobb nyári recept a tiszta víz és az elsötétített szoba, nyapnyugta utáni sétával kiegészítve.
12:41
9
júl
02
donci válaszamenta írására:
csapviz
12:44
10
júl
02
Nyruszi válaszamenta írására:
Lehet.
13:00
11
júl
02
Welmi írta:
vízvízvíz
13:04
12
júl
02
menta válaszadonci írására:
félek a terhes nők hormonjaitól : D

de azért kérdeztem, hogy KAPNI mert én üzletben még nem láttam ilyet vagy csak elkerülte a figyelmem, nem tudom.
13:05
13
júl
02
donci válaszamenta írására:
.... vagy drog nyomoktol....


én még ilyet üzletben nem làttam.

(bocs, hogy ennyire hülyének néztelek!) :D
13:25
14
júl
02
tavirose írta:
első képen gyönyörű a kislány szája, tök dús, nagyon szexi.
köszi a recepteket, mindenképp kipróbálom. a kávésat nem valószínű, túl pepecselős nekem. akkor inkább veszek kávéfagyit, vagy ilyesmi.
14:04
15
júl
02
almafa írta:
Jó hideg víz és citromkarika: a legjobb recept!
14:26
16
júl
02
menta válaszadonci írására:
ugyan... : D
14:40
17
júl
02
Szerintem a hideg citromos víz a legjobb.
Ez a mentás is elég jól hangzik...a jegeskávékat meg imádom:)
15:56
18
júl
02
safweekly válaszamenta írására:
nálam is a jázminos zöldtea megy magában, plusz a citromos víz. ha nagyon menőzni akarok, akkor lehűtött borsmentatea citromcikkekkel és jéggel, de ahhoz általában lusta vagyok.
19:00
19
júl
02
ismeretlen írta:
huh én imádom a meleget, akkor működöm rendesen, ha 35 és 40 fok között van a hőmérséklet :D az a második kép iszonyúan guszta.
19:14
20
júl
02
ismeretlen írta:
ami meg fura, hogy-bár imádom- a gyömbértől én percekig tüsszögök...másnak hasonló tapasztalat? (de még a kinley gyömbértől is...)
19:16
21
júl
02
BoribonAnnipanni válaszamenta írására:
az aquarius-ban van a legkevesebb - úgy tudom
20:27
22
júl
02
SwingerMary írta:
mentás tökjó lehet. most sima limonádét iszom, rengeteget. lassan nő a béka is :)
22:30
23
júl
02
Lunabunny válasza írására:
Húú, van egy ilyen barátnőm. 25 fokban már polárpulcsiban mászkál kb. Neki a 40 fok a pont kellemes. sose értettem. Nem izzad, vagy mi???? Vagy nem zavarja? Engem kurvára zavar, meg az is hogy folyamat szomjas vagyok .
23:46
24
júl
03
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
én is szomjazom meg minden, izzadok is (valamennyire) de ettől függetlenül nekem egyszerűen ez a kellemes.
01:50
25
júl
03
C.C.G. írta:
ez érdekes... én alapból nem vagyok teás, mikor az emberek többsége egész télen teázik én sosem... viszont ilyenkor, mikor 30 fok környékére emelkedik a hőmérséklet, szinte kizárólag forró teát iszom, ugyanis a testhőmérséklet emelésével a belső és a külső hőmérséklet kiegyenlítődik, ami miatt megszűnik a hőérzet... ősi kínai, indiai módszer...
07:32
26
júl
03
Nonca007 válaszaLunabunny írására:
Én is 25 fok felett kezdek kiolvadni. Onnantól kezdve, hogy augusztusban elkezd hűvösödni az idő számomra már tél van és egész addig tart amíg a júniusi napsugarak nem melegítenek fel eléggé. Ez által, nagyon jól bírom a nyarat fekete pólóban is. Itthon még zoknit is kell húznom mert fázok. Imádom amikor meleg van. Télen, amikor apum befűtött a kazánba és 25 ig felkúszott a higanyszál, rajtam még a nagy pulcsi volt. Ha valamit pakoltam csak akkor vettem le.:) És nem is izzadok annyira.
22:23
27
júl
04
Emu válaszaNyruszi írására:
Asvanyi anyagok nelkul a H2O eppen hogy dehidratal:) Nem akkora hulyeseg az cucc benne, csak oda kell figyelni a cimkere meg a szervezeted jelzeseire.
01:36
28
júl
04
Lunabunny válaszaC.C.G. írására:
Ez igaz, viszont a cél nem az, hogy alacsonyabbnak érezd a külső hőmérsékletet (becspad az érzékszerveidet), hanem hogy lehűtsd a szervezetedet, hogy ne hevüljön túl.
13:52
29
júl
04
Lunabunny válaszaEmu írására:
Így van. Desztillált vízzel jól fel lehet borítani a szervezet elektrolitegyensúlyát, ami könnyen sokkot, majd halált eredményezhet. Viszont az is tény, hogy sok ásványvíznek túl magas az oldott ásványianyag-tartalma. Én úgy tanultam, hogy rendszeres fogyasztásra a max. 500 mg/l oldott ásványianyag-tartalmú vizek ajánlottak. (A csapvízé egyébként 1000 mg/l körül van.)
13:57
30
júl
04
Emu válaszaLunabunny írására:
Na, akkor talaljunk egeszseges asvanyvizet nem aranyaron:)
14:12
31
júl
04
C.C.G. válaszaLunabunny írására:
nekem a cél az, hogy jól érezzem, nem az, hogy hűtsem magam... aztán meg izzadjak mint az állat :-)
15:03
32
júl
04
C.C.G. válaszaNonca007 írására:
jó Neked... én 25 fok fölött már szenvedek, ez az év volt az első amikor élveztem a nyarat is, csak nem sokáig, pedig olyan szépen indult... :-)
15:13
33
júl
05
Adriana írta:
Nekem kicsit túl van játszva a cikk szövege.
13:32
34
júl
05
Adriana válaszaNonca007 írására:
Hasonló. :-) Télen cserépkályhához simulva kötött pulóverben. :-) Nyáron is hosszú nadrág, fekete póló. Teljesen jó. Csak ne süssön rám közvetlenül a nap.
13:33