Közösség

Csak munka legyen!

6351

Nem lesz munkám – emiatt aggódik az európaiak többsége. Egy most elvégzett kutatás során tizenegy ország polgárait kérdezték meg, mi aggasztja őket a legjobban; a munkanélküliség magasan győzött, nyolc országban tartanak ettől a leginkább. Összességében 43 százalék helyezte ezt a lista első helyére.

Érdekes, hogy ez négy százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor jóval mélyebben voltunk a válságban. A legnagyobb gáz Spanyolországban van, az ottani lakosság háromnegyede a munka elvesztésétől fél a legjobban. A többi adat nem túl meglepő: Ausztria és Lengyelország hozza az átlagot, Svédország és Belgium lakosságának egyharmada ért egyet azzal, hogy a munkaerőpiaci helyzet a legégetőbb kérdés, az Egyesült Királyságban tizenhat százalékos az arány, és természetesen Hollandia a legnyugodtabb: nyolc százalék gondolja így.

A második helyen az árak szerepelnek és a vásárlóerő alakulása, vagyis az, hogy adott értékért mennyi és milyen árut, szolgáltatást szerez meg a lakosság – nagyjából ez mutatja meg, hogy egy adott terület gazdag-e vagy szegény. Oroszországban rettegnek az infláció miatt (van is némi negatív tapasztalatuk e téren), de Franciaországban és Németországban is a népesség negyede nyugtalan az árak alakulása miatt. A spanyolokat ez a munkanélküliséggel ellentétben nem foglalkoztatja (két százalék), ahogy a briteket és a hollandokat sem (három-három százalék). Érdekes viszont, hogy a listán a tavaly második helyről a harmadik helyre esett a gazdaság helyzetével kapcsolatos aggodalom, pedig állítólag jön a válság újabb hulláma. Tavaly volt a legsúlyosabb helyzet: az előző évi öt százalékról 29-re emelkedett azok aránya Európában, akik a gazdaság megroggyanásától tartottak a leginkább. Jelenleg ez 16 százalék, de a spanyolok és a németek 30 százalék körüli értéket hoznak.

Felmerül persze a kérdés, hogy miért hasznos mindez, hiszen olyan fogalmakat, mint vásárlóerő, infláció, gazdasági stabilitás, nem feltétlenül ismernek a megkérdezettek összefüggések, definíciók mentén, bár mindenki hallott róluk. Mindenesetre sokatmondó, hogy a gazdasági és piaci tényezőket előbbre sorolták, mint az olyan kézzel fogható ügyeket, mint a bűnözés, a bevándorlók helyzete vagy az egészségügy. Természetesen ezek is előkelő helyen végeztek: a bűnözés miatt például a hollandok negyede aggódik, és az olaszok 22 százaléka követel határozottabb hatósági fellépést; Európában összességében a negyedik helyen áll. Az egészségügy az ötödik; a lengyelek több mint negyede, a németek ötöde elégedetlen az ellátással, ez után jön a nyugdíjkérdés, amely főleg a németeket, osztrákokat és franciákat aggasztja.

A lista végén a lakhatással, a lakbérekkel kapcsolatos félelmek állnak: minden ötödik orosz és minden tizedik francia elégedetlen e téren, Svédországban viszont alig mérhető a lakáspara. A bevándorlás ügyében az osztrákok és a britek érzik leginkább úgy, hogy változtatni kellene, de a belgák és az olaszok is hallatták a hangjukat. Az utolsó helyen az oktatáspolitika áll; a jelek szerint főleg a németeknél és a briteknél vannak gondok.

Ha már munkanélküliség: ide kapcsolódik egy márciusban kiadott német kutatás eredménye, amely kimutatta, hogy már a 6-12 éves gyerekek is pontosan tudják, mit jelent az egzisztenciális bizonytalanság. Csaknem felük állította, hogy aggódik szülei munkahelye miatt, miközben saját jövőjüket illetően nem voltak félelmeik. A gimnazistáknál már egész más a helyzet: egy magyar felmérés szerint az érettségi előtt állók 92 százaléka (!) retteg, hogy nem lesz munkája, 88 százalékuk főleg ennek elkerülése miatt tanul tovább. Két éve pedig kiderült: a dolgozó magyar fiatalok pontosan egyharmada félt, hogy elveszíti munkáját. Hat éve még a drogok és az alkohol terjedését tartották a legnagyobb bajnak az országban.

A mostani, európai felmérésben egyébként 13200 főt kérdeztek meg, válaszaikat nem korlátozták, azaz több dolgot is megjelölhettek. Magyarországot nem vonták be, de hát erre jó az internet – végezzünk tehát nem reprezentatív kutatást. Titeket mi aggaszt leginkább?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások