Szépség

Sminkelj profin! #2

6348

Miután kiválasztottuk a tökéletes alapozót, fixáltuk púderrel és tudjuk, milyen színű pirosító illik hozzánk, nézzük meg, mi a helyzet az izgalmas dekorkozmetikumok háza táján!

A szemfestés trükkjei

Mindannyian láttunk már csúnyán kimázolt szemet, csimbókokba összetapadt szempillákat, a helyéről lefolyt szemceruzát. Ezek elkerülésére elég csak felvértezni magunkat néhány alaptrükkel. Fontos, ha szemfestéskor nemcsak szempillaspirált használunk, hanem más szemfestékeket is, akkor használjunk a szín alá szemkörnyék alapozót. Így sokkal tartósabb és intenzívebb lesz a festék. Ebből kifolyólag szemfestéket vásároljunk úgy, hogy a kezünkre alapozót kenünk és az alapozós felületen teszteljük a kiválasztott színt. Ekkor látjuk igazán, hogy mit tudunk kihozni az adott szemhéjpúderből, mennyire erős a színe valójában vagy mennyire satírozható. Érdemes egy árnyalattal világosabb szemkörnyéki alapozót választani, mert attól "kinyílik a tekintetünk", üde és friss lesz a hatás még akkor is, ha smink nélkül sötét árkok keretezik a szemünket.

Fotó: Fashionising.com

 • Sminkeléskor ujjhegyekkel oszlassuk el a festéket. A kéz hőjének segítségével könnyebben fel tudjuk vinni a festéket a puha szemkörnyéki bőrre. Jobban érezzük azt is, hogy hova és mennyit tegyünk, illetve azt is, mikor rakunk fel túl sokat.
 • A sminkesek gyakran szemceruzával (feketével, barnával) dolgoznak a szemhéjpor alá, amelyet utána fültisztító pálcikával satíroznak el, majd erre teszik a szemhéjport, mert így nemcsak tartós lesz a festék, hanem sokkal intenzívebbé is válik a szín.
 • Aranyszabály szemhéjfestéskor is, hogy ne vigyünk fel túl sokat. Nem attól lesz a szemfesték színe erős, hogy több rétegben visszük fel, hanem hogy alapvetően milyen intenzív a szemfesték színe a lealapozott bőrön.

Szemfestéskor akkor vétkezünk a legnagyobbat, ha nem dolgozzuk össze a szemhéjra feltett árnyalatokat. Ehhez használjunk szivacsos applikátort vagy ecsetet. Az applikátorral gyorsabban, pontosabban dolgozhatunk, az ecsethez nagyobb gyakorlat kell, mert porlik róla a festék, és nem tudunk vele annyi festéket felvinni egyszerre, amennyit szeretnénk, viszont vizesen is dolgozhatunk vele.

 • Akinek izzadós szeme van, annak sminkes szakértőnk a vizes bázisú szemfestéket ajánlja, amelyik száradás után nem mozdul el a helyéről, viszont gyakorlott kezeket igényel.

Igéző pillák

A szempillaspirál kiválasztása természetesen attól függ, hogy kinek milyen a szempillája és ki milyen szempillát szeretne.A szempillaspirálok legújabb generációja, amelynek festékébe szőrszálakat kevertek. Így szempillaspirálozás alatt pillanatok alatt olyan pillákat építünk magunknak, ami majd' megszólal.

 • Csak olyan szempillaspirált vegyünk, amelyik még le van fóliázva. A friss szempillaspirál ismérve, hogy kinyitáskor cuppan.
 • Pici szempilla esetén ne vegyünk nagy fejű szempillaspirált, mert nem tudunk teljesen a tövekig nyúlni.
 • A szempillákat ugyanis egészen a tövektől a szempillák végéig fessük. Könnyebb a szempillák tövéhez elérni, ha egy picit felemeljük az állunkat, lefele nézünk és finom nyolcasokat írunk le, miközben festjük a pilláinkat. Az alsó szempillák festésénél ugyanez legyen a metódus azzal a különbséggel, hogy felfele nézünk.
 • Szőke hajú, világosabb bőrű emberek nappalra válasszanak barna spirált, mert sokkal természetesebb a hatása. Szakértőnk szerint létezik egy olyan padlizsán színű szempillaspirál, amelyik különlegessé teszi a tekintetet, de mások nem tudják megmondani, mitől különleges.
 • Fontos, hogy aki sokat spirálozza a szempilláit, annak érdemes E-vitaminos szempilla ápolót használni, hogy ne kezdjen el hullani.

Drámai kifejezés

A szemöldök egyenetlenségeinek kiegyenlítésére használhatunk port vagy szemöldökceruzát. Az előbbinek sokkal természetesebb hatása van. Érdemes maximum egy árnyalattal sötétebbet választani, mint a saját szemöldökszínünk, mert már a két-három árnyalat is drámai változást okoz.

Csókos ajkak

A sminkelés utolsó lépése az ajkak festése, aminél szintén több dologra érdemes odafigyelni.

 • A szájfény vagy világos rúzs nagyítja az ajkakat, a most begyűrűző sötét színek még azokat is pengeszájúvá teszik, akiknek amúgy van valamennyi hús az ajkain.
 • A szájfény alatt ne alapozzunk, mert a szájfények többsége feloldja ezeket és elmásznak.
 • Kevesen tudják, hogy általában azok a szájfények a tartósabbak, amelyek állagra ragadósabbak. Szerencsére ezek már nem szárítják az ajkakat, mint a korábbi változatok.
 • Nem meglepő, hogy a tökéletes szájforma ritka, hogy a legtöbbször korrigálni kell. Kontúrozásnál a száj természetes vonala mellett húzzuk a ceruzát, ennél kijjebb nem érdemes kísérletezni a rajzolással.  A kontúrvonalat érdemes még fültisztító pálcikával is eldolgozni.
 • A tartós hatás érdekében hidratálás után alapozót és púdert is tehetünk a bőrre, és erre kerüljön a rúzs. A tartós rúzsok többségére még mindig jellemző, hogy szárítják az ajkakat.
 • Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a rúzs kifolyik az ajkak aprócska barázdáin a száj vonalán kívülre. A rúzs "kicsúszását" megakadályozhatjuk, ha hússzínű ceruzával körbekontúrozzuk az ajkakat.
 • Másik alapvető baki a rúzsos fog. Ez általában akkor következik be, ha nyitott szájjal festjük ki az ajkainkat, így olyan helyre is kerül a festékből, amely érintkezik a fogakkal. Sminkes trükk, hogy beveszed az egyik ujjadat a szádba, majd egyenesen kihúzod, így a fölösleges festék rátapad az ujjra.

Köszönjük a segítséget Székely Éva Andrea sminkesnek!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások