Közösség

Mondjunk le!

6347

„Mondjunk le augusztus 20-án a tűzijátékról, az árvízkárosultak megsegítésére! Nekünk csak látvány, nekik az élet. A múló látvány helyett maradandó, életre szóló segítség!” – fogalmaznak a Facebook közösségi oldalon néhány napja elindult csoport alapítói. A tagság létszáma rohamosan nő, a cikk írásának pillanatában a 150.000 főt is meghaladta.

2009-ben nettó 239 millió forintba került a teljes augusztus 20-i rendezvény lebonyolítása, amiből a húszperces tűzijáték körülbelül 100 millió forintot emésztett fel. Az idei költségvetés is nagyjából ennyi pénzt szánna az államalapítás ünnepére. Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatása szerint már a döntéshozók elé került a társadalmi kezdeményezés, és jövő héten tárgyalják meg a képviselők, hogy az összeget mire szánják: turisztikai látványosságra vagy az árvíz sújtotta területek kártalanítására.

Fotó: Neményi Márton

A 100 millió forint hatalmas összeg, de ha azt vesszük alapul, hogy az árvízkárok milliárdokra rúgnak, aprópénznek tűnik, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint csupán a védekezésre eddig 30 milliárdot költöttek. Mivel az árvíz még nem vonult le, végleges összeget egyelőre nem tudnak a hatóságok, de a belügyminiszter a teljes árvízkárt 100 milliárd forint körüli összegre saccolta.

Ennyit a tényekről, és most jöjjön egy kis szabad képzettársítás.

Tegyük fel, hogy a képviselők történelmet írnak, és hivatalosan elfogadnak egy közösségi oldalról indult, ezért bár nemes indíttatású, de mégsem reprezentatív népszavazást. Ebben az esetben nem lesz tűzijáték, és –legyünk optimisták- a pénz nem tűnik el a bürokrácia útvesztőjében, hanem újjáépül belőle például egy romba dőlt iskola. 100 millió forintból egy állami beruházás keretében talán erre futja, vagy még ennyire sem, tekintetbe véve azt, hogy például a Tisztiorvosi Szolgálat Borsod megyében 42 hektárnyi területen kétszeri szúnyogirtást végez el pontosan ennyi pénzből. (A Napi Gazdaság és a Kossuth Rádió közlése szerint.) Ha ez a verzió valósul meg, akkor nem lesz tűzijáték, ünneplés, viszont megoldódik egy kisváros vagy falu (egyik) problémája hosszútávon.

Fotó: REUTERS / Kurucz Árpád

Tegyük fel, hogy a képviselők leszavazzák az indítványt, és a teljes összeget a tűzijátékra költik, az eddigi tervek szerint. Az iskola ebben az esetben vagy újjáépül más adományokból, vagy nem. Az ország születésnapján százezrek szórakoznak huszadikán, és 25 perc tűzijáték után lőporszagú füsttel körüllengve oszlik szét a nép maradandó vagy kevésbé maradandó élményekkel telve.

A cikk címére visszatérve: tűzijáték vagy újjáépítés? Én arra tippelnék, hogy mindkettő lesz, de mindkettő csökkentett költségvetéssel. Részben kampánycélok, részben az ország kongó pénztárcája miatt. …de addig is, amíg a Parlamentben tanácskoznak a képviselők, mi elgondolkodhatunk azon, hogy mi történt volna, ha a mi házunkat önti el a víz? Tűzijátékot szeretnénk akkor vagy több építőanyagot, erősebb gátakat?

A teljesség igénye nélkül íme néhány szervezet elérhetősége, amely az árvízkárosultak megsegítésén dolgozik. Segíts te is, ha még nem tetted volna.

Magyar Vöröskereszt

Baptista Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Katolikus Karitász

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások