Divat

Vágyakozó sóhajok

6340

Nem mértem fel, mire vállalkozom azzal, hogy elmentem a Krea végzőseinek divatbemutatójára. A közel egyórás látványorgia alatt többször kiszakadt belőlem a vágyakozó sóhaj. Legszívesebben a modellek testéről szaggattam volna le a ruhákat, hogy magaménak tudjam a kortárs magyar divat újabb szereplőinek munkáit.

Az U26-ban megrendezett bemutatón először az első- és másodéves hallgatók legügyesebbjei mutatkozhattak be. Az általuk tervezett darabok többsége nem tartozik a hordható kategóriába, de a „fashion objektek” jól mutatják, hogyan gondolkodnak a fiatal tervezők, és honnan jutnak el a hordható darabokig.

Fotókért kattanj a galériára!

Bár az iskola három végzőse még csak most kapja majd kézhez a diplomáját, máris komoly sikereket tudhatnak maguk mögött.

Az ANNAEVA tervezőpárosa az idei Fashion Awards gálán az Év Fiatal Divattervezője lett. City Noir névre keresztelt kis szériás „finomkollekciójukért” szinte kiabál a testem. Szívesen belebújnék a finoman redőzött, szürke ruhákba, a rózsaszín bőrdzsekibe, aminek már a tapintásától is olvadok. A lányok kollekcióját kellemes barnásszürke és fáradt rózsaszín árnyalat uralja. Darabjaik veszett nőiesek, a plusz hajtások, a lágy redők és a szabászati megoldások még izgalmasabbá teszik a darabokat.

Dudás Judit férfiaknak tervezett kollekcióját gumiszandálos, keleti dallamokra masírozó modellek mutatják be. A kollekcióban a klasszikus vonalak keverednek az új szabásokkal. Valószínűleg az én perverzióm, hogy imádom a kaftánba vagy szoknyába bújtatott (jó lábú) pasikat, úgyhogy engem meggyőztek a ruhadarabok. Kár, hogy Magyarországon keresve sem találni olyan férfit – Lakatos Márkon kívül –, aki ezt bevállalja. Így csak négy fal között nézegethetném a pasimat. A kollekcióban feltűnik még néhány újragondolt házikabát és pongyola, amelyekben viszont bárki utcára léphet.

Fotó: Kovács Attila

A tavaly végzett Kreások a 2010 tavasz-nyári szezonra készültek öltözékeikkel. Polonszki Tünde kollekciójában dominál az arany, a narancssárga, az átlátszó felületek és a homokszín. Nem csoda, hiszen a tengerpart ihlette. A ruhák fodrai a homok és a tenger hullámaira reflektálnak. A finom pamut anyagok, az izgalmas rövidnadrágok, az alig észrevehető, finom megoldások miatt többször bizseregni kezdett a tenyerem.

Ugyancsak az aktuális szezonra jelentkezett az Imago Mundi tervezőpárosának női kollekciója, amelyet már a WAMP-on is nem egyszer kinéztem magamnak. A ruhadarabokat az anatómia inspirálta; a klasszikus fekete mellett a csontszínű és az emberi húst idéző pinkpiros ruhákat az izomkötegeket idéző szabásvonalak jellemzik. Kedvenceim a csíkos nadrágok és a különleges blézerek, amelyeket szívesen beakasztanék a gardróbomba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások