Étel+Ital

Spanyolos ízek

6310

Vajon mi a kedvenc étele Iker Casillasnak? És Cristiano Ronaldónak? A világbajnokságból már nincs egy hónap, de a hátramaradó időben igyekszünk bemutatni nektek, hogy kedvenc focistáitok milyen gasztrokultúrát hoznak magukkal.

Azonos gyökerek, különböző ízek

Ahogy a foci egyik lényege, hogy összehozza a kultúrákat és megértést teremt köztük, úgy a főzésre is nyugodtan el lehet ezt mondani. Miközben beszerezzük a különleges hozzávalókat és kutatunk izgalmas receptek után, elkerülhetetlen, hogy közelebbről is megismerkedjünk az adott kultúrával. Elsőnek kerüljön Spanyolország és Portugália terítékre!
Mivel a két ország egymás mellett fekszik és kultúrájuk igen közel áll egymáshoz, mondhatnánk testvérek, az idők folyamán hasonló hatások érték őket. Az ókorban a római és görög kultúra formálta az Ibériai-félsziget gasztronómiáját, majd nem sokkal később a mór megszállás hagyott nyomot a spanyolos konyhán. A spanyol és portugál konyha legalapvetőbb hozzávalóit a tenger és a gazdag mediterrán termőföld biztosítja. Nem is csoda, hogy a déli népek mind a mai napig az étkezéseket nem szükségszerű napi teendőként élik meg, hanem egy élvezeti időtöltésnek tekintik. Így a legnagyobb figyelemmel ülnek neki egy-egy étkezésnek. A spanyolok és portugálok a felfedezések során ízvilágukat is Közép, később pedig Dél-Amerikába örökítették át. Míg Közép és Dél-Amerikában megtelepedtek a spanyol ízek, addig a spanyol gályák olyan alapanyagokkal tértek vissza Európába, mint a paradicsom, a chili paprika, a kukorica és a csokoládé.

A spanyol és portugál konyha közt meglévő legnagyobb különbség a gazdag, fűszeres ízvilág. Míg Kolumbusz eltévedt útban India felé és eljutott Amerikába, addig a portugálok megtalálták az utat Indiába és Ázsiába, ahonnan rengeteg fűszerrel tértek haza. Ennek is köszönhető, hogy ma már a kömény és a koriander is elterjedt fűszernövény az európai konyhákban. Legjellegzetesebb spanyol ételek a churros, ami fánkszerű édesség, a paella névre hallgató rizses, zöldséges étel, a sokak által kedvelt gazpacho, amely voltaképpen hideg, zöldséges leves, a tapas és a tortilla espanola, azaz a sajtos omlett.

Mandulás gazpacho

A nyári melegben, mikor rengeteg folyadékot veszítünk, nincs is jobb egy hűs, vitaminokban gazdag levesnél, amit főzni sem kell.

Hozzávalók:

  • 750 ml friss zöldség alaplé
  • 1 kígyóuborka
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 paradicsom
  • 12 dkg felszelt zöldhagyma
  • 8 dkg pirított, felszelt mandula
  • 2 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál frissen vágott bazsalikom
  • 1 evőkanál frissen vágott kapor
  • 1 kis doboz joghurt

A zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy turmixba az összes hozzávalót a joghurt kivételével és addig turmixoljuk az egészet, míg darabos nem lesz. Tegyük a hűtőbe néhány órára, majd hidegen, a joghurttal tálaljuk.

Irány Portugália!

A legjellegzetesebb portugál ételek közé tartozik az édes rizs (aroz doce), a fahéjas cukorral, kávé mellé tálalt édesség, a pastel de nata, a spenótzöld színű káposztaleves, a caldo verde vagy a gulyásszerű, kétféle húsból készült feijoada portuguesa.

Pastel de nata

A portugálok legnépszerűbb édessége. Egyszerű, finom és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 5 dl habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • fahéjas porcukor a süti megszórásához

A tojássárgájákat a cukorral, tejszínnel és liszttel szépen összedolgozzuk és habverővel néhány percig keverjük. A leveles tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval vagy vizes poharakkal kis köröket vágunk ki belőle. Kosárka formába vagy papír muffin formába helyezzük a tésztát és a tetejére töltjük a krémet. Arra vigyázzunk, hogy a formát csak ¾-éig töltsük meg, különben ki fog folyni az egész a sütés során. Előmelegített sütőben 150 fokon, 25-30 percen keresztül süssük az egészet. Ha a krémen már barna pöttyök kezdenek megjelenni, akkor kivehetjük a sütiket a sütőből.
Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások