Étel+Ital

Apunak főzök

6308

Hivatalosan június 20-án ünnepeljük az apákat. Bár ez az „ünnep” kevésbé  elterjedt nálunk, azért meglepetésből kedveskedhetünk jó atyánknak. 

Egy bölcs ember mondta egyszer: „Minden férfi nemzhet gyermeket, de nem minden férfiből lehet apa, mert ahhoz valaki különleges kell.” Sajnos tény, hogy nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy egy olyan apát húzott a kalapból, akire ráillik az apa jelző, de akinek van lehetősége, az nyugodtan fejezze ki egy tál finom étellel, hogy mennyire is szereti az ő apukáját. Persze, ahhoz nem kell 365 napot várni minden alkalommal, hogy „megköszönjük” apánknak is, hogy van nekünk. Biztos értékelné minden apa, ha az ő pici lánya alkalomadtán főzne neki valami finomat. Mi gyorsan és egyszerűen elkészíthető, száz százalékosan egészséges ételeket válogattunk össze erre a napra.

Könnyű, kedvcsináló előétel - Bruschetta

Ha valami könnyűt és mediterránt akarsz készíteni egy kiadós ebéd előkészítéseként, akkor a bruschetta igazán jó választás. 

Hozzávalók: 

  • fejenként 2-3 szelet bagett kenyér 
  • bazsalikom 
  • mozzarella 
  • paradicsom 
  • fokhagyma 

 Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy tepsiben tedd be a kenyereket úgy 10-15 percre attól függően, hogy mennyire szereted ropogósan. Ha már szép aranybarnák a szeletek, akkor nyugodtan kiveheted őket. A kész kenyereket kend be egy félbevágott fokhagymával, spricceld le egy kevés olívaolajjal és halmozz paradicsomot és mozzarellát a tetejére. Végezetül szórd meg az egészet friss bazsalikommal. Még forrón, olívaolaj kíséretében tálald.

Finom főétel - Tavaszi tekercs

Egy kis csalással ez a recept is módfelett egyszerűen elkészíthető. 

Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • spenót 
  • sárgarépa 
  • uborka 
  • padlizsán 
  • cukkini 

… zöldségek és ízesítés ízlés szerint.

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk meg és hosszában szeljük fel őket vékony csíkokra. A leveles tésztát bontsuk ki és legalább tenyérnyi hosszúságú és szélességű csíkokat vágjuk le belőle. A leveles tészta lapokra halmozzunk keveset a zöldségekből, majd a tészta két szélét hajtsuk fel és tekerjük fel az egészet. A tekercseket kenjük meg tojással, majd forró olajban egyenként süssük őket aranybarnára. Számtalan szósszal kínálhatjuk, a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk különböző zöldségekkel vagy akár darált hússal is.

Olaszos köret - Zöldséges rizottó

Hozzávalók: 

  • 25 dkg zöld spárga 
  • 2 marék zöldborsó 
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 apróra vágott mogyoróhagyma 
  • 25 dkg rizs 
  • 1,5 dl száraz fehérbor – a száraz Szamorodni és a Furmint tartalmazza a legkevesebb cukrot.
  • 7,5 dl zöldséglé alap
  • frissen reszelt parmezán 
  • só, bors 

Zöldségalaplé:

Három hagymát, két sárgarépát, két zellert, egy fokhagymát vágjunk nagyobb darabokra és egy órán át főzzük őket annyi vízben, amennyi elfedi őket. Alapléből többet is csinálhatunk, mert leszűrve és fagyasztva hosszú ideig eláll. Így nem kell kockából főznünk alapot minden alkalommal.

A rizottó: 

A spárgákat alaposan mossuk meg, majd az alsó egyujjnyi részét nemes egyszerűséggel törjük le. A zöld spárga több tisztítást nem is nagyon igényel. Általában a fehér változatot jobban meg kell pucolni, mivel az gyakrabban fás. A spárgákat ezután vágjuk fel falatnyi darabokra, majd egy kevés forrásban lévő vízben blansírozzuk – a forrásban lévő vízben két perc alatt átfőzzük a zöldségeket - a spárgákat és a borsót. Két perc után szűrjük le és hideg vízzel öblítsük át őket, így a zöldségek megőrzik élénk zöld színüket.
Egy serpenyőben olvasszunk fel három evőkanál vajat és futtassuk meg rajta az apróra vágott mogyoróhagymákat, míg átlátszóvá nem válnak. Adjuk hozzá az előre megfőzött, ragacsos rizst, és főzzük további két percen keresztül, míg a rizs és a hagyma teljesen el nem keveredik egymással – a serpenyőt meg-megrázogatva érhetjük ezt el a legegyszerűbben.
A rizshez ezután lassan adjuk hozzá a bort és főzzük addig, míg a rizs fel nem szívja az egészet. Majd tegyük ezt a zöldségalaplével is. Egyszerre csak kevés lét adjunk hozzá mindig. Várjuk meg, míg a rizs felveszi a folyadékot és csak utána adjunk hozzá újabb adagot. Közben folyamatosan kevergessük a rizst, nehogy leégjen. Körülbelül húsz perc alatt elkészül.
A maradék egy teáskanál olvasztott vajban keverjük el a spárgát, zöldborsót és reszelt sajtot és keverjük el a rizzsel az egészet.
Hogy ne csak finom legyen, hanem szép is a rizottónk, kanalazzuk egy pudingformába és úgy borítsuk a tányérra.
Natúr szelettel, steakkel, vadas hússal is tálalhatjuk.

Mennyei desszert - Epres-málnás tiramisu

Az eperszezon lassan véget ér, és jön helyette a málna, de egy rövid ideig még megtalálhatjuk mindkettőt a piacokon. Érdemes belőlük elkészíteni ezt a könnyű, krémes desszertet. Ráadásul hagyományos kávés, csokis eredetijével ellentétben jóval kevesebb kalóriát és szénhidrátot is tartalmaz.

Hozzávalók 6 fő részére: 

  • 4 tojássárgája 
  • 15 dkg cukor 
  • 25 dkg hideg mascarpone krém 
  • 4 evőkanál tejszín
  • fél csésze forró málnatea 
  • 24 darab piskóta
  • 1 rúd vanília kikapart belseje vagy 2 kanál vaníliás cukor 
  • 1 kiló friss eper 
  • 38 dkg friss málna 
  • 6 vizespohár 

A málna krém: 

Húsz deka málnát mossunk meg és szárítsuk meg, majd tegyük egy edénybe. Adjunk hozzá két evőkanál cukrot és facsarjuk hozzá fél citrom levét. Ezt turmixoljuk össze, majd egy sűrű lyukú szitán nyomjuk át, hogy megszabaduljunk az apró magocskáktól.
A maradék málnákat vágjuk ketté és egy edényben szórjuk meg egy kanál cukorral –  a cukor el is hagyható.
A mascarpone krémet és a tejszínt verjük fel egy elektromos habverővel. Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgákat a maradék cukorral, vaníliával és adjuk hozzá a mascarponés krémhez az egészet.
Főzzük meg a teát és a forró folyadékba áztassuk be a piskótákat. De dolgozzunk gyorsan, hogy a piskóták ne essenek szét, hanem csak szívják meg magukat egy kicsit.

A poharak aljába kanalazzunk egy kevés mascarponét, majd két-három piskótát tegyünk a tetejére. A piskótára mehet a málnakrém, majd az egészet fedjük be eperrel és a cukrozott málnával. A következő rétegben helyezzük el egyesével a maradék piskótát az eper tetején, majd kenjük be őket a maradék málnakrémmel és utána a mascarpone maradékával. Végül az egészet díszítsük a gyümölcsök maradékával
!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások