Étel+Ital

Tálalj levendulát!

6286

Az átható illatú levendula harsány, lila színével a mezőkön már-már hullámzó vizeket idéz. Ám nem csak vázába állítva vagy párnába töltve szépítheti meg a napjainkat. Nyugodtan tehetjük a tányérunkra is.

Kívül-belül használható

Közismert tény, hogy a levendulaolaj, tea, szárított levendula mind-mind nyugtató, relaxáló hatással bír. Azt is sokan tudják, hogy a szárított levendula nagyon jó védelmi eszköz a molyok ellen. De hányan ismerünk igazán jó, levendulával készülő recepteket?

A levendula jótékony hatásairól már 2500 éve is készítettek feljegyzéseket az egyiptomiak, föníciaiak és rómaiak, akik a virágot parfümkészítésre, főzésre és testápolásra egyaránt használták. Végül az araboknak köszönhetően úgy 1600 évvel ezelőtt Európába is eljutott ez a növény, és azóta Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában folyik a legnagyobb mértékű termesztése. Bár a levendula téltűrő növénynek van kikiáltva, mégis a mediterrán vidékeken érzi a legjobban magát. Június-július között virágzik, a legnagyobb melegek idején.

Talán mámorító illata az oka, hogy az ókori keresztények hite szerint egyenesen az Édenkertből származik. Sokáig tartotta magát az a szokás, hogy levendulából font keresztet helyeztek a házak ajtaja fölé, ami védte a ház népét az ártani akaróktól, illetve megtisztította a házba betérő vendégeket is. A középkorban szintén kedvelt gyógynövény és illatosító szer volt. Akkoriban ugyanis a mosónők a levendulát használták öblítő gyanánt. A régiek praktikái szerint a levendula a friss házasoknak szenvedélyt hozott, míg a hajadonoknak a szerelem ígéretét.

Terítéken a levendula

A levendulát a konyhában leginkább húsok, desszertek, tejes ételek és szirupok ízesítésére használhatjuk. Ugyanakkor dekorációs eszközként is bevethetjük. Tejszínhabbal elkeverve a virágokat igazán megbolondíthatjuk a nyári gyümölcssalátát. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy csak olyan levendulát vásároljunk, amit biztosan evésre szántak. Tehát nem érték különböző vegyszerek és permetek a növekedése során. Én személy szerint az otthoni bokrot tépázom meg rendszeresen.

Levendulás fűszerkeverék húsokhoz, salátákhoz

Ha tárolni szeretnénk, akkor a keveréket készítsük szárított fűszerekből, ha viszont csak egy adagot készítenénk, akkor nyugodtan használjunk friss alapanyagokat!

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál majoránna
  • 1 morzsolt babérlevél
  • 1 evőkanál levendula virág
  • 1 evőkanál édeskömény

Salátaöntet

Néhány szál levendulát tegyünk egy nagyobb üvegbe szárastól és öntsük le almaecettel. A készülő salátáinkat kínáljuk ezzel a különleges öntettel.

Levendulás cukor

Egy adag cukorba dugjunk bele egy-két ág levendulát két hétre. Igazán különleges ízt fog kölcsönözni a cukornak. Csakúgy, mint a cukorba rejtett vaníliarúd.

Mézes levendula vaj

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 4 kanál levendula virág
  • 4 kanál méz

Elkészítés:

A hozzávalókat keverjük össze és forró pirítóson, muffinon, vagy hideg sültekkel együtt tálaljuk.

Levendulás limonádé

Tegyünk fel 5 deciliter vizet 5 dekagramm cukorral főni. Ha már forr a víz, adjunk hozzá 8-10 kanál levendula virágot és vegyük le a tűzről. Fedővel letakarva hagyjuk az üdítőt kihűlni, majd szűrjük le belőle a levendulát. Csavarjuk ki 4-5 citrom levét és adjuk a kihűlt folyadékhoz. Ízlés szerint adhatunk még hozzá vizet és cukrot is. Hűtve kínáljuk!

Parti ital

Ha egy kerti sütögetésre készülünk, akkor a felszolgálni kívánt fehérborba vagy pezsgőbe is áztathatunk néhány hajtást pár percre, ami igazán különleges aromát fog kölcsönözni az italoknak.

Levendulás teasütemény

Hozzávalók:

  • 3 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 22,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál levendula virágzat
  • 1 teáskanál vanília
  • 24 dkg liszt
  • ¼ teáskanál sütőpor

Elkészítés:

A cukrokat az olvasztott vajjal keverjük össze. Adjuk hozzá a levendulát és a vaníliát, majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Az egészet addig dolgozzuk össze, míg teljesen csomómentes tésztát kapunk. Akkor kis tenyérnyi tésztagombócokat lapítsunk ki és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 190 fokon 20 perc alatt süssük készre a süteményt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások