Közösség

Keveréssel segítenek

6257

A társadalmi felelősségvállalás, a jótékonykodás dicsérendő dolgok, melyekkel persze nagyobb népszerűségre is szert lehet tenni. Mégsem csupán promónak tartjuk, mikor zeng a sajtó Bonótól egy jótékonysági esemény kapcsán, vagy tele a világháló a videókkal, ha Charlize Theron a csókját árverezi egy jó ügy érdekében. A szűkebb körben (el)ismert sztárok, mint az elektronikus zene képviselőinek jótetteiről azonban nem sokat hallunk. Pedig ők is tesznek a maguk módján.

Hurrikán Közép-Amerikában, 1998

1998. novemberében hatalmas vihar söpört végig a térségen. Mitch 200 éve nem tapasztalt pusztítást végzett, közel 11000 ember halálát okozva. 3 millióan otthon nélkül maradtak, a károk több mint 6 milliárd dollárra rúgtak. A hír hallatán több, főként német DJ-producer összeállt, és United Deejays for Central America néven megalkották a Too much rain című szerzeményt. Ezzel kívánták felhívni a figyelmet a tragédiát elszenvedett emberekre, a segítségnyújtás fontosságára. A maxik eladásából az „Orvosok határok nélkül” nevű szervezeten keresztül támogatták a katasztrófa sújtotta övezeteket.

AIDS az egész világon, 2006

A 2004-es olimpiai játékok megnyitójának zenefelelőse, DJ Tiësto 2006-ban rögzítette az ugyanazon a néven futó kampány nagyköveteként a Dance4Life (Start dancing, Stop AIDS) című számot a faithlesses Maxi Jazzel közösen, mely az AIDS és HIV elleni harc himnuszaként került be az elektronikus zene történetébe. Kofi Annan, az ENSZ akkori főtitkára így nyilatkozott erről: „A Dance4Life csodálatos példája annak, hogy a fiatalok tehetsége és ereje miként adhat erőt küzdelmünknek.”

Árvíz Magyarországon, 2010

Sajnos immár menetrendszerűen megérkezett az árhullám hazánk vizeire. Mivel legtöbben nem tudunk odautazni, ahol a segítségre szükség lenne, így jobb híján hívjuk a 1752-es segélyvonalat. De amíg mi szörnyülködve ültünk a híradók képsorai előtt, a világ nyolcadik legjobb DJ-je, Markus Schulz gondolt egyet és két fellépés között beugrott Budapest egyik aprócska szórakozóhelyére május 19-én, hogy rögtönzött bulijával, illetve az azért kért jelképes 500 forintos belépőjegyek árával támogassa az árvíz sújtotta települések lakóit. Részlet twitteréről: „Landed in Budapest. There is a charity party to help out the victims of the floods in Hungary.”

Nyilván számtalan művész van még a zene ezernyi ágán, akik hasonló nemes cselekedeteket visznek véghez, én most csupán azt a szeletkét tártam elétek, melynek képviselőit én szívesen hallgatom.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások