Közösség

Pápá, cigifüst!

6274

Döntött a főváros: július 18-tól tilos dohányozni az aluljárókban. A rendelkezés 72 aluljárót érint, tehát az összeset, amely a BKV vagy Budapest tulajdonában van. Akit dohányzáson kapnak, maximum harmincezer forintos bírságra számíthat. A közgyűlésben ülő képviselők egyébként elsöprő többséggel támogatták a rendeletet úgy, hogy egyik párt sem adta ki az ukázt, mindenki saját lelkiismerete szerint szavazott. 34 igen, 15 nem szavazatot és 2 tartózkodást regisztráltak. Minden pártban voltak igennel és nemmel szavazók is.

Társadalmi igény

Ebből a lendületből, a nagy dohányzásellenes nekibuzdulás közepette döntöttek a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) egyik javaslatáról, amellyel szeretnék betiltani a dohányzást a busz- és villamosmegállókban is. A közgyűlés erre is rábólintott, azaz a későbbiekben kidolgozzák az új jogszabályokat, ha minden igaz tehát, pár hónap múlva azok is kemény pénzbüntetésre számíthatnak, akik a buszra várva rágyújtanak.

Fotó: Neményi Márton

A szigorítást a városvezetés úgy fogja fel, mint amivel egy lépéssel közelebb kerülünk Európához. A tiltást beterjesztő politikus arra hivatkozott, hogy Dániában és Németországban tilos a közterületeken dohányozni. A lépés tehát a „társadalmi igény kielégítését” szolgálja a képviselő szerint, természetesen a megelőzésen és az egészségmegőrzésen túl. Nagyjából tízmillió forintot költene a főváros a megvalósításra, hiszen nem elég meghozni egy rendeletet, hanem ki kell helyezni egy csomó táblát. Kolozs András képviselő javasolni fogja a kerületeknek is, hogy hozzanak hasonló rendelkezést a tulajdonukban lévő gyalogos aluljárókat illetően is.

"A sok prosztó"

Az ügy kapcsán természetesen újra fellángolt a harc, amely azóta dúl, mióta megsodorták a történelem első szivarját: hagyjuk az önpusztítást, és legfeljebb a passzív dohányosokat védjük, mentsük meg a dohányosokat önmaguktól a szigorral, vagy a zéró tolerancia elve alapján ne tűrjük, hogy bárki bebüdösítse és megmérgezze közvetlen környezetünket? A vita természetesen a neten a leghevesebb. Páran rögtön rámutattak, hogy a rendelkezés betartatásával eleve lehetnek bajok: van, aki nem tudja elképzelni, hogy ki megy majd oda a Blaha rosszarcú bandáihoz azzal, hogy legyenek szívesek eloltani a cigit, vagy esetleg jöhet-e a jegyzőkönyv. „Én már csak arra leszek kíváncsi, ahogy ennek az előremutató rendelkezésnek érvényt szereznek mondjuk a Határ úton” – teszi hozzá egy blogger a Tumblr-rendszeren erről elindult eszmecserében. 

Érdekes, hogy a láncdohányosok között is akad támogató, sőt van, aki „véresszájú radikálcigisként is aláírja” a dohányzás betiltását mindenhol (!). ”Szerintem ennek megint nincs semmi értelme, csak úgy csinál, mintha” – veti ellen egy blogger. A dohányosoknak valószínűleg nem okoz majd gondot kibírni „addig a negyven másodpercig, amíg végigsétálnak”, és különben is, „először legyenek tiszták az aluljárók, és csak utána ugassanak” – fűzik hozzá mások. A biztosítékot az vágta ki igazán a fórumokban, hogy a jövőben a megállókban is tiltanának. Akik ellenzik, azért ellenzik, mert nem bíznak a dohányzási kultúrában („a sok prosztó összefüstöl mindent és szétdobálja a csikkeket”), az érintettek pedig nem tudják elképzelni, hogy ne gyújtsanak rá teljes joggal, miközben idegeskedve várnak a perceket késő buszokra. Egyébként kikérik maguknak a „prosztó” jelzőt (és mi van az üdítős dobozokkal és a csokipapírokkal? – kérdezik), a szabad levegőn pedig lehet kulturáltan, a másikra odafigyelve cigizni. A vita egyébként felesleges is, mert a szabály úgyis betarthatatlan lesz – jelzik többen.

Működik

Magyarországon nagyjából minden harmadik ember dohányzik. Számuk az utóbbi években némileg csökkent, de még mindig súlyosabb a helyzet, mint az uniós átlag. Másfél éve tették közzé az addig legnagyobb, átfogó, európai egészségügyi felmérés eredményét, amely szerint az uniós polgárok 27 százaléka cigizik, míg Magyarországon ez az arány 30,5 százalék. Ennél sokkal ijesztőbbek a fiatalok dohányzási szokásai: ugyanezen felmérés kimutatta, hogy a magyar huszonévesek 60, a 10-19 évesek 50 százaléka szív rendszeresen. A döntéshozók számára a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy a szigorítás működik: ahol szankcionálják a dohányzást, ott a nikotinfüggők aránya is kevesebb. Évente egyébként 25-30 ezren halnak meg hazánkban a dohányzás következtében.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások