Étel+Ital

Mindent bele!

6236

Néhány éve magával ragadott engem is a ’muffinőrület’, és mindenféle süteményes könyvet összevettem, valamint letöltöttem sok-sok muffin receptjét a netről. A hamar igen közkedvelt süteménnyé lett muffin sokakat rabul ejt egyszerűségével és azzal a változatossággal, amit bele lehet csempészni a receptekbe. Rendkívül könnyű és gyors elkészítése mellett további előnye más süteményekkel szemben, hogy nehéz elrontani, így a konyhában zöldfülűeknek is ajánlott. Jómagam is ezért kezdtem a sütés művészetét ezzel a csodasütivel, és elmondhatom, nem is vallottam kudarcot egyszer sem. Mostanság minden vendéget muffinnal kényeztetek, és persze az egész családot magammal rántottam a kísérletezésbe.

Írtunk már erről a témáról több viszonylatban is, mivel az egyik legegyszerűbben elkészíthető süteményről van szó. Engedjétek meg, hogy most az én kedvenc muffinjaim receptjét mutassam be, hisz a hosszas kísérletezések során megtaláltam a dobogós sütiket.

Ami az első és legfontosabb lépés a muffin sütés kapcsán, az a megfelelő sütőforma beszerzése. Ez lehet teflonos vagy szilikonos. Azt mondják az okosok, hogy a szilikonos praktikusabb, mivel nem ragad le benne a süti, így nem kell bele papír. Én teflonosat vettem, 12 darabosat, és bizton állíthatom, hogy ebbe sem kell papír, ha alaposan kikenjük a formát vajjal, ugyanúgy könnyen kivehetőek a muffinok. Miután megvettük a formát, már csak receptekre van szükségünk. A receptek a 12 darabos adagra vonatkoznak.

Top 3 muffin recept

Csokis-meggyes muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tábla csoki
  • magozott meggy (kb fél üveg kompót)
  • ha túl sűrű, tejjel lazítom

Elkészítés:
A hozzávalókat mixer segítségével összekeverjük, a végén rakjuk bele a meggyet és a lereszelt csokit, és a kikent vagy kibélelt muffin sütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük.

Diós muffin

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a tojásokkal. Hozzáadjuk a tejet, a darált diót, majd a lisztet és a sütőport.
A formákba adagoljuk, 20-25 percig sütjük.

Almás-fahéjas muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 db alma
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk. Ízlés szerint összedaraboljuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és az almadarabokat. Egy másik tálban a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást, a joghurtot és az olajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. 12 muffin formába adagoljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások