Közösség

Zsugázzunk?

6233

Nemrég egy éppen szerveződő középiskolai osztálytalálkozó kapcsán (úristen, már ez a tizedik!) felidéződtek bennem a régi tábori emlékek… Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik élvezték a ropogó tábortüzeket, a félhomályban szövődő, titkos szerelmek és a tiltott játéknak titulált kártyapartik hangulatát. Na persze, nem a játékszenvedély miatt volt tiltott, hanem azért, mert bűnös erkölcsöket szülve és tűréshatárokat feszegetve mi ruhadarabokban játszottunk pókert…

Mielőtt mindenki egy pornóforgatókönyvet és kártyaasztal körül összefonódó, meztelen testeket képzel maga elé, továbbá különböző jelzőket mormolva elítél, azt is hozzá kell tennem, hogy a lányoknál az ékszer is egy-egy zsetonnak számított, és nekünk mindig sikerült időben kiszállni. Mivel már akkor sem számítottam jó zsugásnak, ami azóta az emlékezetemmel együtt csak romlott, így rendszerint minden ékszeremet elvesztettem, pedig ezekkel anno úgy el voltam látva, mint a karácsonyfa díszekkel. Köztünk legyen szólva, a fiúk sem jeleskedtek, így a játék menetrend szerint úgy zárult, hogy a csajok ékszerek nélkül, a pasik meg egy szál alsógatyában, kicsit becsiccsentve köszöntötték a felkelő napot. És hogy mindez hogy jutott eszembe? Egy új törvény kapcsán, ami 2010. május 1-től lépett életbe.

A pókertörvény ugyan nem az olyan kicsiben és főleg nem pénzben játszó kamasz egyedeket bünteti, mint amilyenek mi voltunk, de mindenesetre szigorú korlátok közé szorítja a zsugázókat. Póker bajnokságot ezután csak hivatalos engedéllyel rendelkező kártyatermekben lehet rendezni, bármely más, nyilvános helyen történő játékot, ami pénzbeli tétet követel, a törvény bünteti. Először egy csekélynek számító, 60 ezer forintos bírságra lehet számítani, majd a visszaesőknek ez milliós tételre ugrik, két év szabadságvesztéssel megspékelve. Nemrégiben ugyan meghívást kaptam egy ilyen rendezvényre (nyilván nincsenek tisztában a játék képességeimmel), de ennek tudatában inkább maradok a piros pacsinál, abba senki nem köthet bele.

Ha valaki mégis szabályosan akar játszani, akkor bizony nemsokára fel kell kötnie a gatyáját ahhoz, hogy ilyen termet találjon. A Póker Szövetség véleménye szerint a rendelkezés ellehetetleníti a játéktermek működését, hiszen számtalan kritériumot támaszt a tulajdonosok felé, amiket ha maradéktalanul teljesíteni akarnak, akkor lehúzhatják a rolót. Hogy mik ezek?

  • A pókertermek minimum 25 millió forint kezdőtőkével kell, hogy rendelkezzenek, és legalább öt, de maximum 10 asztalt kell biztosítaniuk a zsugázni vágyóknak.
  • Készpénzes játékba maximum 100 ezer forinttal lehet beülni, melynek mértéke megegyezik a maximum nevezési díjjal. Az adózás szép kis summát szakít majd le a tulajdonosokról, hiszen ez a tiszta bevétel 40%-át jelenti.

Persze, értjük mi, hogy miért csap le a törvényi szigor ilyen vasmarokkal! Egyrészről gátat akarnak szabni az egyre terjedő játékszenvedélynek, másrészről meg jól jön az a kis extra bevétel a kasszába, de kiskapuk voltak, vannak és lesznek is. Valószínűleg a füstös kiskocsmák, késdobáló kricsmik eldugott raktáraiban továbbra is bőszen csapkodják majd az asztalhoz a lapokat, és az interneten is mindig akad olyan pókerbajnokság, amit a szabályozás nem érint, akik meg egyszerűen csak nézni szeretik és izgulni a lapok alakulásán, azoknak meg marad a tévé és Korda Gyuri bácsi, aki már személyében is egymaga felér egy szórakozással…

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások